Ar tinkamai sudėlioti rajono prioritetai, kurie atsispindi 2022 m. biudžete?

ANNA KUZNECOVIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė, LSDP Širvintų rajono skyriaus pirmininkė

/ ANNA KUZNECOVIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė, LSDP Širvintų rajono skyriaus pirmininkė /

   Kasmet savivaldybės tarybai yra pateikiamas svarstyti Širvintų rajono savivaldybės biudžetas. Kasmet reikia priimti teisingą sprendimą, kaip balsuoti už jį. Nei vienas iš opozicijos narių nėra nei finansininkas, nei buhalteris, nei teisininkas, todėl mes – opozicija – nusprendėme susipažinti su išlaidomis už  2021 m. Kreipėmės į administracijos direktorę ir merę su prašymu, kad leistų susipažinti su keliomis konkrečiomis biudžeto asignavimo programomis.

   Taip, turiu pripažinti, mums buvo suteikta galimybė su jomis susipažinti. Tačiau tai, ką pamatėme mus gerokai nuvylė. Buvo atnešti visų metų 12 segtuvų, kuriuose, labai keistai, buvo įtrauktos ne tik mūsų prašomų programų visos metinės išlaidos, bet ir tos, kurių mes neprašėme.

   Žinoma, sąskaitas pradėjome patys grupuoti, bet tai užėmė pakankamai nemažai laiko ir nespėjome su visomis mus dominančiomis programomis tinkamai susipažinti (nebuvome įspėti, kad laikas susipažinimui mums bus apribotas). Nes mūsų rajono vadovės nusprendė greituoju būdu suorganizuoti posėdį ir, nutraukus mūsų susipažinimą su dokumentais, išprašyti, nežiūrint į tai, kad tai buvo pietų pertraukos metas.

   Labai daug klaustukų mums liko po mūsų apsilankymo. Dar daugiau klaustukų iškilo po pirmojo 2022 m. biudžeto svarstymo. Todėl opozicijos vardu pateikėme konkrečius pasiūlymus, į kuriuos žinoma nebuvo atsižvelgta pastarojo biudžeto svarstymo komitetų posėdžio metu.

   Jau beveik 12 metų dirbu Seime ir tikrai žinau kaip vyksta darbas komitetuose, kaip svarstomi pasiūlymai, netgi tie, kurie valdančiųjų nuomone, atrodo visiškai absurdiški. Todėl galiu drąsiai teigti, kad mūsų rajono valdymui iki demokratijos dar labai labai toli, kaip Baltarusijai iki Briuselio.

   Kadangi man neleido pagal reglamentą po balsavimo replikuoti, nes ilgojo merės monologo metu buvo paminėta mano pavardė, norėčiau pasisakyti čia. Žinodama, kad ji pati ar jos komandos nariai, kurie uoliai referuoja visą informaciją tikrai būsiu išgirsta. Merė, kalbėdama kiek daug yra įgyvendinta projektų, kiek nutiestų kelių ir kitų gražių darbų daug kartų pabrėžė, kad tiek seniūnijų darbuotojams, tiek švietimo darbuotojams buvo skiriami keli šimtai tūkstančių darbo užmokesčiui. Mano klausimas būtų – o tai merė labai mylėdama savo žmones norėtų, kad jie dirbtų nemokamai, tiesiog džiaugdamiesi gražiai sutvarkytu gerbūviu?

   Ir kaip visada tarybos posėdžio metu nuskambėjo iškraipyta informacija dėl mano ir Alytės Skeberienės mosikuojamos sąskaitos faktūros. Taip, matėme tą sąskaitą faktūrą, kai lankėmės administracijos direktorės kabinete. Bet tuomet aš nesipiktinau, kaip pašaipiai tarybos posėdžio metu tvirtino merė, o pasidžiaugiau dėl originalios idėjos dovanoti medicinos darbuotojams ne tortą, kuris nėra sveikas gaminys, o kalakutą, kuris yra baltimų šaltinis. Galbūt kažkam tai pasirodys smulkmena, bet manau žmonės turi žinoti tikrą, neiškraipytą sąskaitos faktūros istoriją.

   Visi opozicijos pasiūlymai buvo atmesti ir dar iš jų išsityčiota. Todėl balsuodama už 2022 m. Širvintų rajono savivaldybės biudžetą – susilaikiau.

One thought on “Ar tinkamai sudėlioti rajono prioritetai, kurie atsispindi 2022 m. biudžete?

  • 2022-02-24 at 09:08
    Permalink

    Dėl išlaidų, kurioms nebuvo pateikta pateisinamųjų dokumentų, reikia nesustoti, reikia toliau nagrinėti šį klausymą.
    Savivaldybės buhalterinė apskaita yra kompiuterizuota ir tos išlaidos už 2021 m. apie 130000 Eur užfiksuotos atskiroje suvestinėje, kurios ir negavote. Ją paruošti reikia 5 minučių laiko. Pagal toje suvestinėje esančias datas ir pinigų sumas, galima lengvai rasti ir pirminius apskaitos dokumentus.
    O Jums Živilė Pinskuvienė suruošė eilinį šou.
    Apie atliktus darbus visi ir taip gerai žino. Dar daugiau, negu jinai galvoja. Tik tegul neužmiršta, kad už darbą gauna darbo užmokestį, turi transporto priemonę bei gauna kompensaciją už kurą ir belieka tik dirbti. O korektiškai su rajono žmonėmis bendrauti neišeina. Reiškia eeikia mokytis bendravimo kultūros.

Comments are closed.