“Quality management – Quality volunteering” projektas ugdė jaunimo darbuotojų kompetencijas savanorsytės srityje

     Savanoriška veikla yra priemonė, sudaranti svarbią jaunimo užimtumo dalį bei padedanti jauniems žmonėms įgyti socialinių ir praktinių įgūdžių. Savanorsytė suteikia galimybę jaunimui aktyviai dalyvauti demokratiniame gyvenime. Įvairios savanorystės formos patraukia jaunuolių dėmesį ir suteikia alternatyvų aktyviam pilietiškumui. Be to, tyrimai rodo, kad tiek bedarbių, tiek dirbančių žmonių, kurie dirba savanoriškai, gerovės lygis yra aukštesnis nei tų, kurie nedalyvauja savanoriškoje veikloje.

   Be to, savanorių ir savanorsytės pripažinimas yra svarbus savanorystės praktikos pagrindas organizaciniu ir nacionaliniu lygiu. Kokybiško savanoriško darbo institucinio pripažinimo modelio sukūrimas yra būtina ilgalaikės plėtros ir paslaugų gavimo sąlyga.

  Atliepiant į įvairius savanorsytės iššūkius, Musninkų kaimo bendruomenė įgyvendino Erasmus plius programos jaunimo darbuotojų mobilumo projektą „Quality management – quality volunteering“, kurio metu 32 jaunimo darbuotojai iš 8 Europos šalių  (Bulgarijos, Rumunijos, Turkijos, Estijos, Italijos, Kroatijos, Portugalijos ir Lietuvos) diskutavo savanorystės projektų valdymo, savanorsytės pripažinimo temomis, aptarė organizacijų jaunimo darbuotojų, specialistų kompetencijas ir pasirengimą dirbti su vietiniais ir tarptautiniais savanoriais bei valdyti savanorsytės projektus. Mokymus vedė ir fasilitavo ilgalaikę darbo patirtį savanorsytės projektų rengime, valdyme ir pripažinime turintys jaunimo darbuotojai – ekspertai Serdar Osman Dobur (Turkija) ir Živilė Jankauskaitė – Turkmen (Lietuva). Mokymų metu atvykę jaunimo darbuotojai dalyvavo mokymuose per neformalaus ugdymo veiklas, dalinosi savo įžvalgomis, patirtimis dirbant su savanoriais. Visi dalyviai dalyvavo studijų vizite, kurio metu lankėsi Musninkuose, susitiko su kitais bendruomenės nariais, vietos valdžios atstovais. Bendruomenės aktyviausieji parengė ir kultūrinę programą, kurios metu supažindino dalyvius su tradiciniais lietuviškais drabužiais, muzika, miestelio istorija.

  Labai malonu buvo visiems dalyviams apsilankyti ir Širvintų atviroje jaunimo erdvėje (ŠAJE), kurioje dalyvius sutiko savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė – Gintarė Lipskė, jaunimo užimtumo specialistė – Agnė Žamblauskė ir pulkas jaunimo. ŠAJE jaunimas pasidalino savo savanorsytės patirtimis su svečiais.

   Tikimės, kad projekto dalyviai savo įgytas žinias pritaikys kasdieniame darbe dirbant su  vaikais, jaunimu, savanoriais, užsieniečiais.

Parengė Živilė Jankauskaitė – Turkmen