Atraskim savo supergalių

  Dienos centre buvo vykdomas projektas ,,Ryšio kūrimas“. Norisi pasidžiaugti patirtimis. Tris mėnesius turėjome labai vertingą laiką kurti tarpusavio  bendravimo ir bendradarbiavimo harmoniją. Visą šį laiką bus ,,vedė“ kurianti praktikė, pojūčių teatro režisierė Karolina Žernytė – puiki santykių per pojūčius bei emocijas kūrimo mokytoja. Projekto metu VDC Musninkuose ,,Aitvarai“ vyko užsiėmimai-žaidmai, kaip pažinti bei reikšti savo emocijas, įvardinti pojūčius, kurti gražius tarpusavio santykius, atrasti supergalias.

    Vieną žiemos popietę Karolina suorganizavo vaikams išvyką į laipiojimo centrą ,,Vertikal“ Vilniuje, kur vaikai pirmą kartą turėjo progą išbandyti savo jėgas, prisiimti  sau iššūkius, įveikti aukščio baimę… Koordinuojant instruktoriui bei padedant vadovui Andriui iš pradžių nedrąsiai, vėliau vis aktyviau vaikai kopinėjo skirtingo sudėtingumo ir aukščio karstynėmis. Buvo labai gražu stebėti jų emocijas, tarpusavio bendravimą, vienas kito palaikymą. Po to toje pačioje erdvėje žiūrėjo  interaktyvų pojūčių teatro spektaklį ,,SUPERGALIOS“, kurio personažai buvo trys skirtingas negalias turinčios moterys (akloji, serganti cerebraliniu paralyžium bei  sėdinti neįgaliojo vežimėlyje, nevaldanti apatinės kūno dalies), pasakojančios tikras savo gyvenimo istorijas, o vėliau kopusios  laipiojimo centre įrengta aukšta sienele, nepaliko nei vieno abejingo. Iš pradžių kai kurie lyg ir bandė juoktis, bet vėliau susijaudino, net apsiverkė…Kitą dieną po spektaklio vyko refleksija su vaikais, bandymas atrasti ir įsivardinti savo supergalias.

  Prieš Kalėdas drauge kūrėme spektakliuką. Šventinį renginį šiemet organizavome gamtoje, Vikingų kaimo sodyboje. Vaikai buvo apsirengę karnavaliniais kostiumais. Karolina turėjo daug priemonių, kuriomis drauge su vaikais kūrė pojūčių spektaklį  pagal pasaką ,,Mergaitė su degtukais“. Mėnulio būgnelio melodijos, meditacijos padėjo sukurti jaukią bendravimo atmosferą, įvardinti jausmus, pagarbiai diskutuoti, dalintis įspūdžiais.

   Turėjome puikų ir įdomų edukacinį užsiėmimą lytiškumo ugdymo tema su Įvairovės ir edukacijos namų lektorėmis Kamile Pudžemyte ir Gabriele Bartkute. Jo metu per žaidimą ir interaktyvias užduotis buvo mokomasi pasakyti ,,Ne“ atsidūrus ,,nepatogioje“ situacijoje, pagarbaus elgesio vienas kito atžvilgiu…

  Kiekvienas susitikimas buvo labai vertingas ir įdomus. Užsiėmimuose buvo naudojama daug pojūčius žadinančių priemonių: muzikos instrumentai, žaisliukai, švelnūs šaliai, kailiai ir kita. Buvo labai įdomu matyti vaikų emocijas, įsitraukimą į veiklas, vadovams mokytis metodų, kuriuos bus galima pritaikyti savo darbe. Vaikai pasiilgsta Karolinos. Labai tikimės tolimesnio gražaus bendradarbiavimo. ,,Ryšio kūrimas“ padėjo pažinti save, atskleisti savo ,,supergalias“, sužinoti būdus, kaip pamatyti, pajausti bei priimti šalia esantį, pažinti ir įvardinti jausmus bei emocijas, užmegzti ir kurti draugišką tarpusavio ryšį.

   Projektą ,,RyšioKūrimas“ įgyvendino asociacija ,,Kūrybinės jungtys“,  projekto strateginis partneris Britų taryba. Tai yra strateginė programos PeopletoPeople dalis.

Musninkų vaikų dienos centras AITVARAI