Musninkiečių linkėjimai Ukrainai

Musninkų kaimo bendruomenės kapelos, vadovaujamos Tado Imbraso, dainomis susidomėjo Musninkų katinas

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Foto ir video Rugilės Tuškevičiūtės /

   2022 metų vasario 24 dieną Rusijos kariai įsiveržė į Ukrainos žemę. Brutaliai žudomi civiliai žmonės, bomborduojami miestai. Gražioji Ukrainos sostinė Kijivas tapo nuolaužų krūva. Po griuvėsiais begalė aukų. Baisiausia, kad bomborduojami gimdymo namai, vaikų darželiai. Mažieji Ukrainos piliečiai gimdomi ir slepiami drėgnuose rūsiuose. Senoliai neturi galimybių evakuotis iš savo būstų. Ukrainiečiai pasakoja, kad dažnai net neleidžiama pasiimti savo artimųjų kūnų ir juos palaidoti. Ukrainos vyrai, jauni ir gerokai pagyvenę – visi stojo ginti savo šalies. Jie sako, „mes neturime kitos išeities, juk tai mūsų žemė.“

  Lietuva itin aktyviai renka įvairiausią paramą Ukrainos žmonėms. Remiami kariai ir civiliai. Lietuviai draugiškai atvėrė savo namų duris Ukrainos karo pabėgėliams – moterims, vaikams ir senoliams.

   Musninkų kaimo bendruomenė organizavo renginį, kurio metu siekta karo akivaizdoje sutelkti mažo miestelio bendruomenę ir kartu išreikšti palaikymą Ukrainai. Po šv.mišių musninkiečiai rinkosi į palaikymo akciją.

   Renginys pradėtas Tado Imbraso atliekama ukrainiečių liaudies daina „Akys mėlynos mėlynos“ (“Oчі синії-сині “).

   Musninkų Švč. Trejybės parapijos klebonas Marius Talutis, bendruomenės narys Gintautas Sakalauskas, bendruomenės pirmininkė Jadvyga Kielienė susirinkusiems kalbėjo, kaip svarbu palaikyti ir remti Ukrainos žmones. Kalbėta apie tai, kad būtina aukoti ne tai, ko pačiam nereikia, o tai, ko tikrai reikia karo pabėgėliams. Pirmininkė pranešė, kad bendruomenė organizuos dar vieną akciją, kurios metu bus renkama parama atvykstantiems karo pabėgėliams. O jų jau gyvena ir mūsų rajono gyventojų šeimose.

  Neseniai susikūrusi Musninkų kaimo bendruomenės kapela, kuriai vadovauja Tadas Imbrasas, susirinkusiems dovanojo dainų apie lietuvių kovas. Keletą dainų dovanojo ir Musninkų duetas Vida Ališauskienė bei Tadas Imbrasas. Kartu dainavo ir Nepriklausomybės akto signataro Alfonso Petrulio aikštėje susirinkę musninkiečiai.

  Renginio vedantieji Neringa Tuškevičienė  ir Edgaras Orlovas skaitė eilės apie Tėvynę, meilę jai, dalinosi žymių žmonių mintimis apie meilė gimtajam kraštui, apie žmogaus pareigą Tėvynei karo metu.

   Akcijos dalyviams buvo dalijamos bendruomenės narių gamintos Ukrainos vėliavėlės, įsegti ženkliukai, kuriuos pagamino Jelena Masiukė.

Bendruomenės moterys Asta Autukevičienė, Marytė Liutkienė, Aldona Grigienė susirinkusiuosius vaišino gardžia žolelių arbata.

   Įgarsinimu rūpinosi Justina Orlovienė.

   Musninkų kaimo bendruomenė siunčia nuoširdžiausius linkėjimus Ukrainos žmonėms atlaikyti priešo puolimą ir apginti savo tėvų ir protėvių kraštą.

   Juk po kiekvienos net ir tamsiausios nakties išaušta šviesus ir saulėtas rytas. Ir paukščiai, išskridę į šiltuosius kraštus, įveikia milžiniškus atstumus ir  pavasarį grįžta namo. Musninkiečiai tiki, kad ir Ukrainos žmonės vieną dieną galės pakelti savo sparnus ir grįžti iš griuvėsių kelti savo gimtųjų miestų ir miestelių.