Bagaslaviškio vaikų dienos centro vaikų kelionės ir susitikimai

   Saulėtą kovo 19 d. šeštadienio rytą Bagaslaviškio vaikų dienos centro vaikai vyko į Vilnių, kur kino teatre „Skalvija“  žiūrėjo kiną „Liepsnojanti širdis“, skirtą visai šeimai. Filmas pasakoja apie Niujorke gyvenančią mergaitę Džordžija, kurios svajonė nuo pat mažens buvo tapti narsia gaisrininke kaip ir jos tėtis. Džordžijos svajonė išsipildė. Po kino vaikai apsilankė restorane „Bonocosi‘, kur valgė skanias picas. Aplankytas modernus šiuolaikiškas  MO muziejus.  Vaikai, tėveliai, Dienos centro darbuotojos šiame muziejuje lankėsi pirmą kartą.  MO muziejaus erdvės pritaikytos visapusiškam laisvalaikiui. Pirmojo aukšto  muziejaus parduotuvėje vaikai nusipirko suvenyrų su Mo muziejaus atributika, parvežė tėveliams informatyvius lankstinukus apie šį muziejų, antrojo aukšto mažojoje salėje vaikai susipažino su menininko Andrew Miksio fotografijos iš jau 20 metų Lietuvos romų gyvenimą fiksuojančio projekto „BAXT“. Vaikams patiko senovinės spalvotos durys, romų tautybės žmonių atvaizdai, jų išraiškinga  gyvenamoji aplinka, kupina užuominų apie kasdienius džiaugsmus ir sunkumus. Vaikai pamatė kokiomis sąlygomis gyveno romai. Viduryje salės yra sukrautas laužas, šalia laužo stovi vežimukas kūdikiui. Trečiame Mo muziejaus aukšte buvo eksponuojama paroda „Permainų šventė“. Fotografijos perteikė kiekvienos šventės akcentą įvairiu laikotarpiu, atskleistos žmonių nuotaikos. Daugelis nuotraukų yra iš 1990-1991 metų laikotarpio. Be šventinių nuotraukų vaikai galėjo stebėti filmą apie hipius, savanorius, kurie dalyvavo vykstančiuose jaunimo festivaliuose. Išėję iš muziejaus vaikai aplankė skulptūrų sodą, kuriame yra eksponuojamos skulptūros. Prie kai kurių vaikai nusifotografavo. Vaikai stebėjosi sukurtu vamzdžiu, didele rankos plaštaka ir t.t. Vaikai grįždami  namo pasakojo savo įspūdžius. Filmo herojė Džordžija daugelį vaikų išmokė, kad reikia siekti savo svajonių, kad ir kas betrukdytų, parodyti narsą. Restorane vaikus sužavėjo išpuošta salė gėlėmis, augančiais medžiais, patiko pica. Mo muziejus  vaikus sužavėjo erdviomis salėmis, eksponatų gausa.

  Vasario mėnesį vaikai dalyvavo  virtualiose kelionėse po Botanikos sodą ir Vilniaus pilis, kurias vedė edukatorė. Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos edukatorė Angelė Čepėnaitė. Vaikai turėjo galimybę susipažinti su botanikos sodais Italijoje XVI amžiuje, su šiuolaikiškais pramogų sodais, grožėtis XVIII-XIX a. Vilniaus universiteto botanikos sodo vaizdais, išlikusiais piešiniuose, graviūrose. Nors Botanikos sodo šioje teritorijoje dėl istorinių aplinkybių nebeliko, tačiau liko kultūros paveldo ženklai, primenantys apie šį garsų visoje Europoje Vilniaus universiteto botanikos sodą, kurį išpuoselėjo sodo Vilniaus pilyse įkūrėjas Vilniaus universiteto profesorius Stanislovas Bonifacas Jundzilas.

   Virtualios ekskursijos metu po Vilniaus pilis, vaikai turėjo galimybę susipažinti su teritorija nuo kurios prasidėjo ir augo Vilnius. Edukatorė pasakojo vaikams kaip įsikūrė  Gedimino pilis,  Katedra, Valdovų rūmai ir kiti teritorijoje esantys ar buvę statiniai.

  Dienos centras toliau  vykdo projektą „Sėkmės istorijos“  kartu su UAB „Ernst Young“. Šį kartą vaikai susitiko su Rūta ir Gabija, kurios kuria kavos keramiką. Viešnios mokė vaikus kaip iš kavos tirščių pasigaminti medalius,   lektorė Gaudutė Žilytė mokė vaikus kaip iš  senų laikraščių, žurnalų pasigaminti perdirbtą popierių ant kurio galima parašyti laišką mylimam žmogui, nupiešti piešinį. Lektorės Gaudutės kolekcijoje jau yra baldai iš panaudotų dviračio padangų, medienos ir porolono likučių.

  Dienos centre vaikai be pamokų ruošos turi galimybę plėsti savo akiratį, susipažinti su įdomiais žmonėmis, jų kūryba ir visa tai pritaikyti savo veikloje.

 Bagaslaviškio vaikų dienos centro informacija

 Daugiau: lovos