Daugėjant paspirtukų eismo nelaimių, Seime užregistruoti pakeitimai

2022 m. kovo 25 d. pranešimas žiniasklaidai

   Seimo narys Julius Sabatauskas drauge su grupe parlamentarų užregistravo Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo aiškiai apibrėžti elektrinių paspirtukų sąvoką ir nustatyti aiškius reikalavimus judėjimui šiomis transporto priemonėmis šalies keliais.

   „Parengti šį projektą  paskatino tai, kad paspirtukų – vis daugiau, grėsmingai auga šiurpių eismo įvykių, kuriuos sukelia paspirtukininkai, skaičius, o taisyklių nėra. Negalime nereaguoti į tokį avarijų, traumų ir sužalojimų skaičiaus augimą“, – sako pasiūlymą parengęs J. Sabatauskas.

  Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad elektriniu paspirtuku laikoma „dviratė transporto priemonė, varoma elektra“.

  Siūloma galios riba – 500 vatų, o greičio – 20 kilometrų per valandą.

  Elektriniais paspirtukais siūloma leisti važiuoti ne jaunesniems nei 16 metų asmenims, o jei išklausomas specialusis kursas – 14 metų.

  Siūloma įtvirtinti reikalavimą, kad galima judėti tik su tvarkingas šviesas ir stabdį turinčiu elektriniu paspirtuku, o jo vairuotojai privalo dėvėti jų saugumą didinančias priemones. Siūloma įpareigoti elektrinių paspirtukų vairuotojus tamsiu paros metu dėvėti šalmą ir liemenę.

  Be to, siūloma numatyti, kad paspirtuku leidžiama važiuoti tik vienam asmeniui ir tik keliais bei specialiai pritaikytais takais. Siūloma drausti paspirtuku kirsti perėjas.

  „Skrajojantys“ paspirtukininkai kelia grėsmę per perėją einantiems pėstiesiems – ir sau. Kitų transporto priemonių vairuotojai turi nedaug šansų laiku pastebėti pėsčiųjų perėją kertantį elektrinį paspirtuką“, – pažymi J. Sabatauskas.

LR Seimo naujienos