Saugumas, turint dviratį – apie ką vertėtų pagalvoti?

    Važinėjimas dviračiu – tai vienas geriausių būdų, kaip galima aktyviai bei smagiai praleisti laiką, pamatyti lankytinas vietas ar sumažinti savo anglies pėdsaką. Kaip bebūtų, norint, jog ši veikla neapkarstų, yra būtina pasirūpinti savo, kitų ar net paties dviračio saugumu, kas leis išvengti nemalonių situacijų bei susižalojimų. O kad būtų bent kiek lengviau tai padaryti, šiame straipsnyje pateiksime keletą pagrindinių patarimų, kaip galima išvengti tam tikrų pavojų, važinėjantis dviračiu. 

Dėvėkite šalmą

   Lietuvoje dviračio šalmą privaloma dėvėti visiems vaikams bei paaugliams, kurie yra jaunesni nei 18 metų. Ir nors suaugusieji gali rinktis, ar jiems šalmas reikalingas, kuomet jie važiuoja dviračiu, visgi labai rekomenduojama ir jiems šį dviračio priedą naudoti. Atlikti tyrimai rodo, kad šalmo dėvėjimas gali sumažinti susižeidimo riziką net 70 procentų. Tai – be galo didelis skaičius, todėl apsaugokite save ir įsigykite sau tinkamą šalmą. Renkantis, turėkite omenyje, jog jis neturėtų nei per daug spausti galvos, nei judėti, kuomet keičiama galvos pozicija. Taip pat svarbu žinoti ir tai, jog jei buvote nukritę nuo dviračio su šalmu, jį reikėtų nedelsiant pakeisti nauju, kadangi taip būsite užtikrinti, jog jie puikiai atlieka savo funkciją bei apsaugo taip gerai, kaip tik gali.  

Nepamirškite šviesą atspindinčių elementų

   Kitos saugumui reikalingos priemonės – šviesą atspindinčios liemenės, atšvaitai bei žibintai. Jie yra skirti tam, jog tamsiu paros metu ar esant blogoms oro sąlygoms, kiti eismo dalyviai jus galėtų aiškiai matyti. Pagal Lietuvos įstatymus, dviratininkas, važiuodamas važiuojamąja dalimi, privalo tokią liemenę dėvėti. Važiuojant tamsiu paros metu, dviračio gale turi būti raudonos spalvos žibintas, o priekyje degti baltos šviesos žibintas. Kaip galite suprasti, reikalavimų tikrai yra ne vienas, todėl skirkite laiko ir pasidomėkite, kokiais papildomais elementais turite pasirūpinti, norėdami saugiai važinėti dviračiu.

Įsigykite kokybišką spyną

   Taip pat verta pakalbėti ir apie pačio dviračio saugumą. Greičiausiai esate girdėję, jog pastaruoju metu būtent šios transporto priemonės yra tapusios tikrų tikriausiu vagių taikiniu. Nieko nuostabaus, kadangi įprastai ne tik jų vertė yra gana nemaža, bet taip pat juos lengva pavogti dėl savininkų neapdairumo. Būtent dėl to niekuomet nepalikite savo dviračio neužrakinto, nepriklausomai nuo to, kiek laiko jį ketinate taip palikti. Taip pat nepagailėkite investuoti į kokybišką spyną. Siekiant papildomo saugumo, galima net derinti skirtingų tipų spynas. Tokiu būdu dažniausiai atbaidysite vagį, kadangi pavogti tokį dviratį kainuotų žymiai daugiau laiko ir pastangų. Tad, jei norite įsigyti vieną ar kelias naujas spynas dviračiui, tai greitai ir lengvai padaryti galite čia

Patikrinkite dviratį prieš kiekvieną važiavimą

   Avarijos, važiuojant dviračiu, ne visuomet kyla dėl dviratininko išsiblaškymo ar pasitaikiusio kelio nelygumo. Galbūt nustebsite, tačiau įvairūs dviračių dalių gedimai taip pat gali lemti nemažą nelaimingų atsitikimų su dviračiu dalį. Laimei, viso to galima išvengti! Viskas, ką reikia padaryti, patikrinti dviratį bei visą su juo susijusią įrangą prieš kiekvieną važiavimą. Tokiu būdu galėsite būti užtikrinti, jog jūsų dviratis veikia taip, kaip ir turėtų veikti, bei kad su juo tikrai galite leistis į kelią. 

Jei turite mažų vaikų, įsigykite kokybišką dviračių kėdutę

   Galų gale, jei mėgstate dviračiu keliauti kartu su vaiku, būtinai pasirūpinkite juo saugumu. Tai apima ne tik šalmą, bet ir dviračių kėdutę. Iš tiesų dviračių kėdučių pasirinkimas yra be galo platus, todėl išsirinkti sau labiausiai tinkančią kartais gali būti tikrai sudėtinga. Visgi, renkantis, patariama atkreipti dėmesį, kiek saugos diržų turi kėdutė, ar jie tvirtai prisisega. Ypač svarbu, jog dirželiais būtų prisegamos ir vaiko kojos prie kėdutės, nes yra nustatyta, jog vienas dažniausiai pasitaikančių sužeidimų, važiuojant dviračiu su vaiku, atsitinka tuomet, kai mažylis įkiša koją į dviračio stipinus. Na, o dėl papildomo vaiko komforto galite pasižvalgyti tokios dviračių kėdutės, kuri būti paminkštinta. 

   Taigi, pasinaudokite šiais patarimais! Jie tikrai leis užtikrinti didesnį jūsų, jūsų vaiko ar pačio dviračio saugumą, kas garantuos ir malonesnę patirtį. 

Užsakymas ŠS Nr. 22-48-2

One thought on “Saugumas, turint dviratį – apie ką vertėtų pagalvoti?

  • 2022-04-05 at 17:05
    Permalink

    Labai informatyvus ir naudingas straipsnis, būtinai pasinaudokite šiais patarimais!

Comments are closed.