Kultūros ministro įsakymu pakeisti kriterijai atveria galimybę nukelti sovietinius paminklus

   Kultūros ministras Simonas Kairys šiandien pasirašė įsakymą, keičiantį kriterijus, kuriais remiantis sovietiniai paminklai kapinėse iki šiol buvo saugomi paveldą reglamentuojančių įstatymų. Atnaujintas Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų aprašas atveria galimybes šiuos paminklus nukelti. Svarbu pažymėti, kad savivaldos institucijos, priimdamos atitinkamus sprendimus, turi visų pirma siekti užtikrinti deramą pagarbą žuvusiems (mirusiems) ir jų palaidojimo vietoms bei garantuoti tinkamą šių vietų apsaugą.

   Atnaujintame apraše nustatyta, kad sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kurie yra nacistinės Vokietijos ar SSRS kariuomenės ar kitų šių valstybių specialiųjų tarnybų, vykdžiusių Lietuvos gyventojų represijas, veiklą ar jų narius propaguojančios skulptūros, atvaizdai, užrašai ar kiti simboliai. Ši nuostata netaikoma neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esantiems kapams ar antkapiams.

   „Pakeistas kriterijų aprašas niekaip nepaveiks pačių kapaviečių ar jų antkapių – priešingai nei bando tvirtinti Lietuvai nedraugiškos jėgos, su mirusiaisiais nekovojame ir gerbiame jų amžinojo poilsio vietas, taip pat privalome paisyti ir Ženevos konvencijos įpareigojimų. Tačiau okupantų palikti monumentai, daug metų darkę mūsų miestų ir miestelių viešąsias erdves, nėra suderinami su šiuolaikinės Lietuvos veidu, – sako kultūros ministras S. Kairys. – Šiandien matome, kokius baisumus Kremliaus režimas vykdo už savo laisvę kovojančioje Ukrainoje. O juk paminklai, tebestovintys Lietuvoje, dažnu atveju skirti šlovinti taip pat besielgusiems okupantams.“

   Kultūros ministro įsakymu pakeitus kriterijus, sovietiniai paminklai vietos bendruomenių ar savivaldos atstovų prašymu gali būti iš naujo svarstomi vertinimo tarybų ekspertų, paminklams panaikinama teisinė apsauga, taip sudarant galimybę juos nukelti.

   Į Kultūros vertybių registrą įrašyta 160 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lietuvoje.

   Kultūros ministerijos archyvo nuotrauka

2 thoughts on “Kultūros ministro įsakymu pakeisti kriterijai atveria galimybę nukelti sovietinius paminklus

  • 2022-04-20 at 09:46
    Permalink

    Šiandien, balandžio 20 dieną įsigaliojo Kultūros ministro įsakymas.
    Artimiausiais tarybos posėdis vyks balandžio 28 dieną. Komitetai tikėtina vyks balandžio 26d.
    Vadinasi turime 6 dienas. Ar pakanka laiko parengti tarybos sprendimo projektui?
    Įsakymas skelbia:
    10. Sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai (išskyrus neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esančius kapus ir antkapius), kuriuose vaizduojama arba kurių sudedamoji dalis yra:
    10.2 SSRS ar Lietuvos SSR vėliava, herbas, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklas ar sovietinė penkiakampė žvaigždė;
    Kiek laiko reikia nuvykti į kapines ir akivaizdžiai pamatyti, kad yra ir pjautuvas ir kūjis? Manau 30 minučių užtektų.
    Kiek laiko reikia parengti tarybos sprendimo projektui? Tipinis sprendimas, kurio pavyzdžių jau yra teisės aktų registre. Dienos pakanka.
    Ar noro yra tą sprendimą priimti artimiausiame tarybos posėdyje, t.y. prieš gegužės 9 dieną?
    Tai lakmuso popierėlis. Kai atsakysime į kelis klausimus: ar vis dar saugome sovietų išvaduotojų simbolius, ir KIEK remiame ukrainiečių pabėgėlius, žinosime, kas tokie esame.

Comments are closed.