Širvintų rajono savivaldybės tarybos narės Alytės Skeberienės veiklos ataskaita

ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS NARĖS

  ALYTĖS SKEBERIENĖS

   VEIKLOS ATASKAITA

UŽ LAIKOTARPĮ NUO 2021 M. KOVO 15 D. IKI 2022 M. BALANDŽIO 15 D.

  2022 m. balandžio 15 d.

  Iki 2022 nebuvau jokios politinės partijos narė. 2019 m. vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavau kartu su Valstiečių ir žaliųjų partijos sąraše įrašytais kandidatais. 2022 m. tapau viena iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ steigėjų ir tapau šios partijos nare. Darbą savivaldybės taryboje pradėjau 2019 m. balandžio 15 d. duodama priesaiką pirmajame naujai suformuotos tarybos posėdyje. Priklausau opozicijai ir esu frakcijos „Už Širvintas, turinčias ateitį“ narė.

  LR Vietos savivaldos įstatymo 23 str. įtvirtintos tarybos nario pareigos, numatyta pareiga būti bent vieno komiteto nariu, dalyvauti šio komiteto ir savivaldybės tarybos posėdžiuose bei bendrauti su rinkėjais ir ne rečiau kaip kartą metuose jiems atsiskaityti reglamente nustatyta tvarka.

DALYVAVIMO POSĖDŽIUOSE ATASKAITA

  Analizuojant įstatymą paraidžiui, tarybos nario veiklos ataskaita galėtų apsiriboti veiklos ataskaitos dalimi, kurioje nurodoma, kiek ir kokiuose posėdžiuose tarybos nariai dalyvavo. Per ataskaitinį laikotarpį buvo sušaukta 14 tarybos posėdžių, kuriuose buvo priiminėjami tarybos kompetencijai priklausantys sprendimai. Kaip tarybos narė dalyvavau 29 tarybos bei komitetų posėdžiuose. Kai kurie posėdžiai vyko nuotoliniu būdu, kai kurie tiesiogiai.

  Darbas virtualioje erdvėje reikalavo nei kiek ne mažiau atsakomybės ruošiantis posėdžiams, susipažįstant su sprendimų projektais ir juos lydinčiais dokumentais.

  Visi Tarybos posėdžiai transliuojami tiesiogiai. Bet labai svarbūs ir komiteto posėdžiai. Dėl jų transliacijų buvo teiktas siūlymas, bet jis liko be valdančiųjų atsako.

  Esu socialinės, sveikatos apsaugos ir šeimos komiteto narė, kontrolės komiteto narė. Dalyvavau šių komitetų posėdžiuose. Kontrolės komitetui ne kartą teikiau siūlymus, dalinausi pastabomis, bet į juos atsižvelgta ir vėl nebuvo. Opozicijos nariai ir jų siūlymai šioje kadencijoje yra tiesiog ignoruojami. Dalyvavau bei pasiūlymus teikiau „Techninės specifikacijos komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugai įsigyti bei ekonominių skaičiavimų maksimaliam paslaugos įkainiui nustatyti paslaugos“ aptarime.

  Dalyvavau susitikimuose su Aplinkos ministerijoje įgyvendinamos programos „Kurk Lietuvai“ projekto „Miesto ir visuomenės dialogas: dalyvavimas viešųjų erdvių formavime“ dalyvėmis. Šiuose viešose konsultacijose buvo keliami ir nagrinėjami klausimai, susiję su visuomenės informavimo, dalyvavimo procesų ir galutinių sprendinių kokybe viešųjų erdvių projektuose. Po šių susitikimų,  aptarimų, ekspertizių, gerosios praktikos pavyzdžių nagrinėjimo paruoštas praktinis gidas savivaldybėms.

   Opozicijos galimybė susipažinti su dokumentais ir toliau yra ribojama, todėl atlikti tarybos nario funkcijas šioje kadencijoje yra labai sunku. Dalyvavimas tiek komitetų, tiek tarybos posėdžiuose reikalauja išsamaus susipažinimo su medžiaga ir informacija. Nagrinėjamų sprendimų medžiagą gaunu likus kelioms dienoms iki posėdžio, medžiagos apimtis kartais būna labai didelė, tad laiko su ja susipažinti tikrai reikia ne vienos valandos. Bet, toks išsamus nagrinėjimas pasitarnauja posėdžių metu teikiant pasiūlymus, diskutuojant, priimant atitinkamus sprendimus.

   Raštu teikiau pasiūlymus dėl Širvintų rajono savivaldybės biudžeto 2022 m. biudžeto projekto. Į pasiūlymus atsižvelgta nebuvo.

  Taip pat ėmiausi iniciatyvos ir vėl teikiau prašymą dėl susipažinimo su programai skirtų lėšų panaudojimu. Ilgą laiką šis klausimas buvo vilkinamas, bet pažadėjus, kad kreipsiuosi į vyriausybės atstovą, buvo suteikta galimybė apsilankyti administracijos direktorės kabinete. Deja, užduoti klausimai ir vėl nebuvo atsakyti.

  Nepritariau ir ateityje nepritarsiu tiems sprendimams, kurie, mano manymu, buvo neteisingi, neracionalūs, politizuoti bei tenkinantys ne visuomenės, o tik individualius poreikius ar verslo grupių interesus.

DARBO UŽMOKESČIO ATASKAITA

  Tuose pačiuose, anksčiau minėtuose teisės aktuose numatyta ir galimybė tarybos narių veiklos apmokėjimui. Pagal šiuo metu galiojančią Širvintų miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamento redakciją, faktiškai dirbtas laikas – tai laikas, praleistas posėdžiuose, taigi, nėra mokamas atlygis nei už pasirengimą posėdžiams, nei už laiką, praleistą susitinkant su rinkėjais, nei už bet kokią kitą veiklą, skirtą spręsti Širvintų rajono gyventojų problemoms. Dalyvaujant posėdžiuose už ataskaitinį laikotarpį man buvo išmokėta 212,99 EUR.

PAPILDOMA TARYBOS NARIO VEIKLA

   Be dalyvavimo komitetų ir tarybos posėdžiuose, vyko susitikimai su rinkėjais, jų keliamų problemų aptarimas. Apie rajono gyventojų problemas sužinodavau iš skambučių telefonu arba laiškų  el. paštu. Taip pat dalyvavau kaimo bendruomenių šventėse, jų renginiuose. Taip pat pati važinėjau po rajoną, domėjausi kelių būkle, lankiausi įvairiose rajono vietovėse, stebėjau vykstančius darbus, kelių, šaligatvių, teritorijų ir kt. objektų tvarkymo ir priežiūros būklę.  Neapsiriboju tik formaliu dalyvavimu posėdžiuose, bet reaguoju į savarankiškai pastebėtas ir gyventojų siunčiamas problemas.

   Socialinių tinklų bei žiniasklaidos pagalba nuolat viešinu savo veiklą, išsakau savo nuomonę priimamų sprendimų klausimais, stengiuosi pagrįsti savo balsavimų rezultatus.

IŠVADOS

   Situacija rajone negerėja, šio ataskaitinio laikotarpio tarybos darbas galėjo būti rezultatyvesnis ir efektyvesnis. Valdančioji dauguma ir toliau neįsiklauso į oponuojančios pusės argumentus, siūlymus, pastabas, ignoruoja racionalių sprendimų siūlymus. Ir toliau  rajone nėra užtikrinamas gyventojų, kaip savivaldos dalyvių įsitraukimas į klausimų sprendimą, vis dar neįsiklausoma į jų keliamas iniciatyvas, problemas.