Žygis po Širvintų kraštą

  Gegužės 14 dieną Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos Vilniaus skyriaus Širvintų grupės iniciatyva buvo organizuotas skyriaus nariams žygis po Širvintų kraštą. Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos Vilniaus skyrius jungia arti 500 narių iš įvairių miestų. Į žygį susirinko patys ištvermingiausi žygeiviai. Oras šią dieną nelepino svečių, bet profesionalių, Širvintų kraštą mylinčių žmonių: Igno Šeiniaus premijos laureatės, ilgametės lietuvių kalbos mokytojos Danutės Miliukienės bei ilgamečio istorijos mokytojo Jono Stankevičiaus perteiktos informacijos apie Širvintų miesto praeitį, jo įsikūrimą, anksčiau buvusias vietoves, kas yra išsaugota iki šių dienų dėka, 2,5 km. žygis po Širvintas neprailgo. Danutė Miliukienė supažindino svečius su rašytojui Ignui Šeiniui pastatytu paminklu, kaip vyko šis procesas, ką simbolizuoja paukštis, narvelis, su miesto paplūdimiu, poilsio zonomis, vandenlenčių parku, pėsčiųjų tiltu per Širvintų marias, Briedžių taku, kokie renginiai vyksta Jaunimo sode prie baltos rotondos. Jonas Stankevičius pasidalijo informacija apie Širvintų miesto įsikūrimą, kokie liko saugotini objektai iš praeities, kokie žymūs žmonės gyveno šiame mieste, apie paminklą žuvusiems už Lietuvos Nepriklausomybę, apie Širvintų – Giedraičių mūšį. Svečiams labai patiko miestas, visa sutvarkyta teritorija, lankytini objektai. LSDA asociacijos prezidentę J. Tamašauskienę labiausiai sužavėjo vaikams skirtas lauko batutų parkas.
 Po pasivaikščiojimo po Širvintų miesto lankytinas vietas, svečiai buvo pakviesti sušilti prie kavos puodelio į Širvintų kultūros centro salę. Čia žygeivių pasveikinti atvyko Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro direktorė Neringa Lubytė-Stankevičienė, Širvintų rajono savivaldybės administracijos socialinės paramos skyriaus vedėja Ieva Kananovič. LSDA Vilniaus skyriaus pirmininkei Almai Buginytei ir LSDA prezidentei Jūratei Tamašauskienei buvo įteiktos Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės simbolinės dovanėlės. Alma Buginytė pasveikino dvi skyriaus nares tą dieną šventusias gimtadienius, padėkojo Širvintų grupei, kad organizavo šį renginį, įteikė labai skanų skruzdėlyną. LSDA asociacijos prezidentė taip pat padėkojo Širvintų grupei už iniciatyvą organizuojant žygį, už supažindinimą su Širvintų miestu, prižadėjo dar ne kartą čia atvykti.
Po pietų dalyviai tęsė savo žygį Kernavėje. Buvo aplankyta Kernavės Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia, parapijos muziejus. Su bažnyčios istorija, šventoriaus papuošimu iš vietos lauko akmenėlių sudėliotomis 15 Kryžiaus stočių religinėms apeigoms papasakojo Zita Kokanskaitė CRD. Kernavės bažnyčios šventoriuje palaidotas kunigas Nikodemas Švogždys – Milžinas. Kernavės archeologinio muziejaus gidė Kristina supažindino visus žygio dalyvius su UNESCO Pasaulio paveldo objektu – Kernavės archeologine vietove, archeologinių tyrimų medžiaga, atrastais lobiais, Kernavės krašto istorija, piliakalniais. Žygeiviai apsilankė muziejuje po atviru dangumi, apžiūrėjo 2016 m. atidarytą muziejinę ekspoziciją, kuri simbolizuoja XIII – XIV a. Kernavės Viduramžių miesto fragmentą – trijų amatininkų sodybų kompleksą. Pasivaikščioję po piliakalnius, žygio dalyviai vyko ant Baltojo kalno Kernavėje, kur turistiniu, pažintiniu taku „Ateik, žmogau, tyla priglausiu“ žygiavo 2,5 kilometrų. Svečiams įspūdį paliko daug medinių skulptūrų, nuorodų su aprašymais, stendai su žymių poetų eilėmis, užduotimis. Ir kaip neparodyti svečiams unikalaus kelto per Nerį, vienintelio likusio Europoje, kuris kelia transporto priemones, žmones Neries upės srovės pagalba. Keltininkas Gediminas Dzeventauskas papasakojo, kad lyninis Padalių keltas, kuriame nėra nei motorų, nei irklų, tik plieninio lyno pagalba galima persikelti į kitą krantą ir jau pasiekti Kaišiadorių rajoną. Keltininkas svečius kėlė per upę Nerį net keturis kartus.
LSDA Vilniaus skyriaus nariai prasmingai praleidę dieną, patyrę daug įspūdžių, susipažinę su Širvintų kraštu, žygį užbaigė Rusių rago kaime įsikūrusioje Rimo Kazlausko sodyboje, kur vaišinosi Editos ir jos vyro Žitkevičiaus išvirta karšta sriuba, Širvintų grupės narių paruoštomis vaišėmis. Visus linksmino šaunus muzikantas Tadas Imbrasas, Širvintų grupės merginos, kurios padainavo dainą „Širvinta, Širvinta“. Visi LSDA Vilniaus skyriaus nariai liko sužavėti Širvintų grupės narių organizuotu žygiu.
Norim padėkoti LSDA Vilniaus skyriaus Širvintų grupės narėms, kuri kiekviena prisidėjo prie šio žygio pasiruošimo, organizavimo, Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro direktorei Neringai Lubytei – Stankevičienei ir LSDA Vilniaus skyriui už pagalbą, Širvintų ir Kernavės gidams už jų profesionalumą, kavinei „Terasa“ už skanius kibinus, Rimui Kazlauskui už suteiktą prieglobstį jo sodyboje, muzikantui Tadui Imbrasui už linksmas dainas, smagias melodijas, vairuotojui Tadui Baltrukovičiui už buvimą kartu ir linksmus žaidimus, Audriui Gujui už gražias nuotraukas ir muzikinę dalį.

LSDA Vilniaus skyriaus Širvintų grupės informacija