Širvintų miesto žaliųjų teritorijų priežiūros kaina – 254 100 eurų

Asociatyvi nuotrauka

/NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

    Kaimo žmogus ar privataus namo savininkas yra įpratęs, kad savo kiemą šienauja, sniegą kasa ar gėles sodina pats. Miesto žmogui seniai įprasta, kad jo kiemą, šaligatvį sutvarko nemokamai. Dažnai net gėlių pasodina ir jas prižiūri. Gyvename ir kartais net nesusimąstome, kiek kainuoja mūsų taip vadinamos NEMOKAMOS paslaugos.

    Širvintų rajono savivaldybės administracija, atstovaujama administracijos direktorės Ingridos Baltušytės, ir UAB „Širvintų šiluma“, atstovaujama direktorės Liudmilos Braškienės, birželio 22 dieną sudarė paslaugų viešojo pirkimo – pardavimo sutartį dėl Širvintų miesto žaliųjų teritorijų priežiūros paslaugų pirkimo. Maksimali sutarties kaina (su PVM) 254 100 eurų.

    Numatyta sąlyga, kad paslaugos teikėjas neturi teisės reikalauti padengti jokių išlaidų, viršijančių paslaugų įkainius. Paslaugų teikimo terminas yra dvylika mėnesių. Tad vidutiniškai išeina, kad mėnesio paslaugų kaina yra apie 21 175 eurus.

   Tarp gausybės įsipareigojimų yra numatyta galimybė užsakovui pareikalauti, kad paslaugų teikėjas pakeistų personalą, kuris nekompetentingai ir aplaidžiai vykdo pareigas. Numatytos ir baudos, bei delspinigiai už netinkamą darbų atlikimą. Bet tai yra darbiniai reikalai, į kuriuos mes nesigilinsime.

   Kur kas įdomiau, kokios paslaugos bus atliekamos už šiuos pinigus. Siūlomas paslaugų teikėjo kainas ir darbų pavadinimus pridedame nuotraukose.

    Brangiai ar nebrangiai tvarkomas miestas – spręskite patys. Priminsime, kad privačiai pasamdyti žmogų nušienauti kiemą skelbimuose prašoma 3-4 eurų už arą.

23 thoughts on “Širvintų miesto žaliųjų teritorijų priežiūros kaina – 254 100 eurų

  • 2022-08-18 at 08:19
    Permalink

    Nu, bet rinkimai čia pat. Viskas pačių gyventojų rankose. Pati papraščiausia išeitis – kiekvienai gyvenvietei paruošti sąrašą būtiniausių darbų (privaloma padaryti) ir kiekvienam atvykusiam kandidatui garbingai įteikti. Manau, kad dauguma esamų ir būsimų tarybos narių gal ir norėtų pagelbėti, bet net nežino, apie vietinių problemos egzistavimą (fiziškai sunku aplakstyti kiekvieną kaimelį), kuri dažnai net nereikalauja ypač didelių pinigų.

    O dėl šienavimo turiu konkretų PASIŪLYMĄ (ypač tarybos nariams):

    Šita diskusija net nekiltų, jei būtų įdiegta vieša (internetinė), kiekvienam prieinama, apskaitos sistema tokia kaip VMI SAF (elektroninis sąskaitų faktūrų posistemis). Kiekviena įmonė privalo kas mėnesį VMI pateikti duomenis apie kiekvieną (!) išrašytą sąskaitą-faktūrą, net jei ten tik 1 euro sąskaita.
    Kodėl įmonės mokesčių inspekcijai privalo deklaruoti kiekvieną eurą, o savivaldybė nedeklaruoja, neatsiskaito už MŪSŲ visų išleistus pinigus?

    Pavyzdys: nušienavo įmonė rugpjūčio 18 d. Kalnalaukio g. 3,5 ha, tą ir parašo dienos gale specialiame puslapyje internete. Bus aišku kas, kada, kiek ir už kokią sumą ką padarė.

    Tokią sistemą įdiegti kainuoja kapeikas, o patogumas gyventojams nerealus

  • 2022-08-17 at 23:33
    Permalink

    Deja, bet kaimuose niekas nevyksta. Ten nėra kam tvarkyti aplinkos, nebent sutinka atidirbti bedarbiai už pašalpas. Bet gali ir nesutikti. Tai kažkiek yra padaroma, bet šiaip dėmesio nulis. Smagu buvo.žiemą prie Musninkų gimnazijos, šaligatvis tiesiog čiuožykla buvo, vaikai kritinėjo kaip obuoliai nuo medžio. O kodėl? Nes nėra kam nei nukasti sniego, nei pabarstyt druskos. O šaligatvis už gimnazijos ribos, tai jau seniūnijai priklauso. Tai va,.gimnazijos vadovybė netvarko “nes ne mūsų”, o seniūnija neturi nei darbuotojų, nei pinigų.

  • 2022-08-17 at 22:10
    Permalink

    Kas atsakinngas už sutarties vykdymą, kokybę? Kur kreiptis dėl nešienaujamo kalnalaukio g. kiemų? šį mėnesi tik pradžioj apšienavo ir viskas. Pagal paslaugų pavadinimus, darbus turi prižiūrėti atitinkamą išsilavinimą turintys asmenys.

  • 2022-08-17 at 15:05
    Permalink

    Gerb. AŠ, norėdamas sužinoti tikrąją padėtį kaimo vietovėse ir įsitikinti, kad tikrai bus nušienauti tie 657 ha, viename iš komentarų pasiteiravau:
    [Ar Čiobiškio, Kernavės, Musninkų, Bagaslaviškio, Gelvonų miesteliuose parkai, daugiabučių teritorijos, kitos viešos erdvės ir pakelių teritorijos nešienaujamos?]

    Atsakymo, konkrečių pavyzdžių negavau. Vadinasi, taikau nekaltumo prezumpciją ir nieko niekuo nekaltinu

  • 2022-08-17 at 14:53
    Permalink

    Kas ir kur yra bandelinės kiemas?
    Kaip pensininkui, gyvenančiam žemiau skurdo ribos, labai įdomu,
    Jeigu paslaugos atliekamos nemokamai.

  • 2022-08-17 at 14:48
    Permalink

    Ger., Dainiau, kaip Jūs suskaičiuojate, kiek faktiškai nušienauta (koks plotas ha?).
    Sutartis yra sutartis, tik susitarimas, o sutarties vykdymas kitas reikalas.
    Mes matome tik sutartį, o sutarties įvykdymą, mes nematome. Įdomu, kaip mokami pinigai, ar pagal sutartį, ar pagal faktiškai atliktą darbą?
    657 ha, t. y. didelis, didelis plotas. Bet pagal komentarus kaimo vietovėse nelabai šienaujama, o mieste per sezoną tokių plotų, kad būtų šienaujama, netikiu.
    Kaltinimų aš niekam nemetu ir nemesiu, o tik sakau teisybę. Širvintose gana pasakyti tik teisybę.

  • 2022-08-17 at 14:19
    Permalink

    Karts nuo karto pro langą matau, kad tie patys vyrai šienauja žadėtos bandelinės kiemą. Kam zemė ten priklauso? Juk privati.

  • 2022-08-17 at 14:14
    Permalink

    Citata: “Šita suma 254100 Eur naudojama miesto centrui, šienaujama Plento g. pakelės, Jaunimo parką”

    Ar suvokiate kokius kaltinimus metate? Norite pasakyti, kad įmonė neatlieka visų sutartyje numatytų darbų?
    Sutaryje parašyta, kad įsipareigojama nušienauti 657 HEKTARAI (!) teritorijos, jei būtų šienaujama po vieną kartą. Koks yra centro žaliasis plotas?

    Sutapimas ar ne, šiandien pjovėjas su traktoriuku aplink daugiabučius marširuoja, nors prieš tai žolė spėjo užaugti nemaža…

  • 2022-08-17 at 13:22
    Permalink

    Ne visame mieste šienaujama, ne visame mieste gėlės žydi, ne visame mieste UAB “Širvintų šiluma” dirba darbininkai. Šie pinigai skirti miesto centrui (laikinam asfaltui, seimo nariui, kuris atstovauja rajonui, ministrams, kurie prijaučia Živilei, sutikimo vietos paruošimui).
    Patys miesto gyventojai šienauja ir prižiūri už jų teritorijos ribų esančią valstybinę žemę.
    Šita suma 254100 Eur naudojama miesto centrui, šienaujama Plento g. pakelės, Jaunimo parką, kadangi šitos vietos naudojamos Živilės reklamai ir įvaizdžiui.
    Įdomu, kur pasodintas mažas, mažas ąžuoliukas? Klausiu, kadangi Vilniaus g. nuo bažnyčios link Kabaldos k. pasodintos liepos džiūsta? Toks pats likimas gali laukti ir ąžuoliuko, kadangi jis buvo sodinamas reklamos tikslais; paviešinti nuotrauką.

  • 2022-08-17 at 12:25
    Permalink

    Čia daug nusiskundimų dėl kaimo vietovių netvarkymo, bet nebuvo pateikta nei vieno konkretaus pavyzdžio. Ar Čiobiškio, Kernavės, Musninkų, Bagaslaviškio, Gelvonų miesteliuose parkai, daugiabučių teritorijos, kitos viešos erdvės ir pakelių teritorijos nešienaujamos?

  • 2022-08-17 at 11:17
    Permalink

    Kaip supratau, ši suma mokama maždaug už 7 mėnesius žalių plotų Širvintų mieste tvarkymą.
    O kiek mokama už tvarkymą kaimo vietovėse, tikriausiai sužinosime ateityje. Mūsų rajono kaimo gyvenvietės, palyginus su kitų rajonų, atrodo apgailėtinai. Visi pinigų srautai tik miestui, juk čia gyvena pagrindinė masė balsuotojų. Sutinku su žemiau pasisakiusiais – kaip sveikinimo atvirukus atsiunčia Kalėdų proga už kuriuos susimokame mes patys :))), taip ir ataskaitų lapelius kaip priedą prie sveikinimo galėtų pridėti – UŽ ŽALIŲJŲ PLOTŲ TVARKYMĄ MIESTE ( nuo 04 mėn iki 10 mėn imtinai) JUS SUMOKĖJOTE : … eur. SVEIKINAME !

  • 2022-08-17 at 10:12
    Permalink

    Šiaip jau rajono biudžetą suneša viso rajono gyventojai, o “privilegijuotai” gyvena tik miestiečiai. Kaimuose usnynai nušienaujami 1-2 kartus per vasarą, arba ne.

  • 2022-08-17 at 07:58
    Permalink

    1. Ar miesčionys už šias paslaugas moka papildomai?
    2. Jei nemoka, tai tegu patys šienauja.
    3. Ar su gyventojais derinami darbų planai?

  • 2022-08-17 at 07:34
    Permalink

    O žiemą yra sniego valymas, ar jis pats nusivalo???

  • 2022-08-16 at 13:32
    Permalink

    Taip, Dainiau, teisingai supratote mano mintį!

  • 2022-08-16 at 13:29
    Permalink

    Ko gero. Įdomu būtų pamatyti hipotetinę situaciją:
    Norite, kad nupjautume žolę, pasodintume medžių ir gėlių? Gerai, atsiųsime mėnesio gale sąskaitą kiekvienam į pašto dėžutę
    Norite pritrenkiančios miesto šventės, kad visi suvažiuostų iš aplinkinių rajonų? Puiku, atsiųsime sąskaitą kiekvienam
    Norite riedučių maratono? Liuks, suorganizuosime ir atsiųsime sąskaitą kiekvienam
    Norite gražesnių fontanų? Puiku, padarysime ir atsiųsime sąskaitą kiekvienam
    Norite šaunios eglutės? Labai gerai, padarysime ir atsiųsime sąskaitą kiekvienam

  • 2022-08-16 at 11:59
    Permalink

    Tai aš ir parašiau, kad dabar visi nori “nemokamų” paslaugų ir užsimerkia prieš kainas. Jei ne iš mokesčių, o kaskart susirinkt tuos tūkstančius reikėtų – kitaip būtų

  • 2022-08-16 at 11:37
    Permalink

    Esantys valdžioje labai net norėtų, kad visi aplinkui manytų, kad tai valdžios pinigai, valdžios reikalai. Nesikiškite

  • 2022-08-16 at 10:03
    Permalink

    Atsiprašau, bet net Jūsų mąstymas neteisingas. Tai ir yra JŲ pinigėliai (sunešti į savivaldybės biudžetą per įvairiausius mokesčius), tik dauguma to nesuvokia. Jie gali, ne tik teoriškai, juos – tuos pinigėlius – nukreipti ten, kur labiausiai reikia. Tereikia vienos smulkmenos – pačiam žinoti ko nori ir pareikalauti to iš esamos ar bent jau būsimos valdžios. Va, kaip tik juk rinkimai ant nosies.

  • 2022-08-16 at 09:42
    Permalink

    Miesto gyventojai tai patenkinti, kad patiems dirbti nereikia. Juk nemokamai. Va, jei reiktų iš jų pinigėlius susirinkt, kitaip reaguotų

  • 2022-08-16 at 09:40
    Permalink

    Citata: [Priminsime, kad privačiai pasamdyti žmogų nušienauti kiemą skelbimuose prašoma 3-4 eurų už arą.]

    Pateiktame lape matau, kad šienavimo kaina 1,6-1,7 euro su PVM už arą. Tada gautųsi, kad nėra brangu.
    Kainas ir darbų apimtis derėtų lyginti su kitais rajonais. Tada išryškėtų anomalijos.

    Kitas klausimas ar 254.000 eurų išleidžiama pačiu tikslingiausiu būdu? Na, gyventojai, matome, nesiskundžia, tai tikriausiai patenkinti esama tvarka (tuo, kad jų net nepaklausė, ar jie to apskritai nori)

  • 2022-08-16 at 09:36
    Permalink

    Kodėl daugiabučių kiemų aro šienavimas pigesnis už parkų?

  • 2022-08-16 at 09:17
    Permalink

    O žiemą irgi šienauja?

Comments are closed.