Muzikinės sakmės turas Lietuvoje perkeliamas į kitus metus: tai galima išpildyti tik Trakuose

   Muzikinės dramos „Sakmė apie dovanotą širdį“ organizatoriai ir kūrėjai, įvertinę premjerą Trakų pilies kieme, nusprendė šį rudenį planuotą turą po Lietuvą perkelti į tą pačią Trakų pilį kitų metų vasarą. Komanda įsitikino, kad Lietuvos karaimų metams skirtą projektą perkėlus į uždaras erdves, nukentėtų monumentalus vaizdinys bei pati spektaklio idėja, todėl žiūrovai kviečiami kitąmet atvykti į buvusią istorinę Lietuvos sostinę – autentiškiausią vietą, kurioje šiuolaikiška dviejų tautų legenda atsiskleis su dar tvirtesniu išpildymu.

   „Galutinė „Sakmės apie dovanotą širdį“ versija visą kūrybinę grupę privertė susimąstyti, ar šios muzikinės dramos adaptacija uždarose erdvėse nenuvils žiūrovo, ar monumentalus vaizdinys perkeltas į kamerinę salę bus lygiavertis premjeriniam spektakliui? Todėl labai tikimės, kad mūsų priimtas sprendimas bus suprastas teisingai – suteikti žiūrovui pilnavertį įspūdį, pajusti autentišką atmosferą, parodyti dar labiau išgrynintą ir patobulintą versiją Trakų pilies kieme kitų metų vasarą“, – pokyčius komentuoja režisierius Dalius Abaris.

   Organizatorius valstybinis ansamblis „Lietuva“ kartu su kūrėjais prisiima didžiulę atsakomybę ir iššūkį iki kitų metų sustyguoti šio visomis prasmėmis brangaus kūrinio pakartotinius parodymus Trakuose, o visiems, kurie įsigijo bilietus savo miestuose ir jų negrąžins, už tą pačią kainą pasiūlysime geras vietas pilies parteryje.

   „Žiūrovų reakcijos pačiame renginyje, po to sekę vertinimai visuomenėje, socialiniuose tinkluose parodė, kad sumažinta versija gali nepateisinti žiūrovų iškeltų lūkesčių. Deja, mes negalime perkelti to didingumo, kokį suponuoja tokia autentiška vieta, kaip Trakų pilis. Pilies bokštai, mūras, tarp kurių buvo įkomponuota scenografija, sukūrė spektakliui ypatingą atmosferą, kurios neįmanoma perkelti jokiomis šiuolaikinės technologijos priemonėmis. Todėl kviečiame visus „Sakmę apie dovanotą širdį“ kitąmet vėl pamatyti Trakų pilyje, kur remiantis istorija ir yra geriausia vieta naujai muzikinei legendai“, – sako ansamblio „Lietuva“ vadovė Edita Katauskienė, dar užsimindama, kad kitais metais Trakuose turėsime daugiau bei įvairesnių ansamblio programų.

  „Manau, kad sprendimas teisingas. Tai, ką visi kartu padarėme, yra tik didelio formato reikalas. Spektaklį reikia rodyti tik Trakuose, arba tiesiog gamtoje, nebūtinai Trakuose. Nors pati vieta tikrai visomis prasmėmis gera, stipriai surišta su karaimais“, – pritaria sakmėje vaidinantis aktorius Vytautas Rumšas vyr., taip pat režisavęs ne vieną spektaklį ir turintis ilgametę teatro patirtį.

  Primename, kad didžioji premjera įvyko rugpjūčio 19-20 d. Trakų pilies kieme. Kaip žinoma iš istorinių šaltinių, pilis baigta statyti jau karaimams įsikūrus šalia Vytauto Didžiojo rezidencijos, dar prieš Žalgirio mūšį. Trakų salos pilis buvo stipriausia ir didingiausia tuo metu Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

  Toliau muzikinė drama planuota buvo rodyti rugsėjo 15 d. Marijampolėje, rugsėjo 21 d. Alytuje, rugsėjo 23 d. Klaipėdoje, spalio 5 d. Panevėžyje, spalio 13 d. Vilniuje ir spalio 21 d. Kaune.

  Visiems, kurie įsigijo bilietus savo miestuose, siūlomos dvi galimybės: perkelti turimus bilietus į tą patį renginį Trakuose kitais metais arba pasirinkti kitą, šį rudenį grįžtančią misteriją „Dievai ir žmonės“. Šį žiūrovų pamiltą projektą planuojama rodyti spalio 13 d. Vilniuje, „Compensa“ koncertų salėje, spalio 28 d. Jonavoje, lapkričio 4 d. Ukmergėje, lapkričio 9 d. Mažeikiuose, lapkričio 11 d. Alytuje, lapkričio 16 d. Marijampolėje, lapkričio 23 d. Panevėžyje ir gruodžio 2 d. Klaipėdoje.

  Ansamblis „Lietuva“ projektą kūrė kartu su Lietuvos karaimų kultūros bendrija. Muzikinę dramą „Sakmė apie dovanotą širdį“  Trakų pilyje numatoma kartoti ne kartą, kitų metų liepą. Apie tikslias spektaklio datas informuosime artimiausiu metu.

Valstybinio ansamblio LIETUVA inf.