Nuaidėjo kraštiečių šventė ,,Kiaukliams – 450“

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos ir video autorės /

  Paskutinį šių metų vasaros šeštadienį Kiaukliuose gyvenantys ir iš čia kilę, bet vėliau išvykę, skubėjo į Tėviškę, kur buvo minimas Kiauklių 450-asis gimtadienis.

Pirmiausia visi rinkosi Šv. Mišiomis Kiauklių Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje. Mišiose giedojo Širvintų kultūros centro kamerinis choras „Navis“ (vadovė Audronė Burakovienė). Dalyvavę mišiose sakė, kad giedant chorui rodėsi, jog tuoj stogas pakils. Susikaupę šventose mišiose ir prisiminę tuos, kurie čia gyveno, visi rinkosi kultūros filialo kieme. Čia vaikų laukė žaidimai ir batutai, medžiotojai visus vaišino šiurpe, norintys galėjo įsigyti rankų darbo žaisliukų ir siuvinių. O medžiotojai ne vien žmonėmis rūpinosi. Šventės metu buvo malonu stebėti, kaip rūpestingai vandeniu girdomas keturkojis draugas.

  Tuo metu scenoje keitėsi atlikėjai. Įspūdingas Širvintų kultūros centro Kiauklių filialo mėgėjų teatras parodė spektaklį pagal Ievos Simonaitytės apysaką „Pikčiurnienė“. Žiūrovai kartu su aktoriais jaudinosi, ar pavyks Bušei Karnelytei susirasti svajonių jaunikį ir ištekėti. O kiek juoko sukėlė, kad Bušė (Asta Amankavičienė) nesustodama šlamštė jaunikio atneštus saldainius… Visi žiūrovai tapo pirmųjų pasimatymų ir susitarimo dėl užsakų liudininkais. Tai plojo visi, kai sužadėtiniai šoko…

  Kiaukliškius ir svečius pasveikino Vilniaus Karoliniškių seniūnijos mišrus choras „Libro“ (vadovė Lilijana Zarankienė). Beje, viena choro dainininkė ir skaitovė yra kilusi iš Kiauklių. Choristai be galo jautriai ir subtiliai dainavo visiems gerai žinomus kūrinius, o pabaigai dovanojo dainų popuri.

Širvintų kultūros centro Avižonių krašto kaimo kapela (vadovė Ramunė Savickienė) nepaliko abejingų. Vieni plojo, kiti kilo šokti. Juos pakeitė ir dainų dovanojo Dalia Kiaulevičiūtė. Pirmus metus gyvuojanti Musninkų kaimo bendruomenės kapela „Eritmija“ (vadovas Tadas Imbrasas) neleido žiūrovams pailsėti – kas plojo, kas dainavo, kas kojomis trypė.

  Ir štai tuomet į sceną lipo ilgai laukta dainininkė Donata Gutauskienė-Laisva. Donata dainuodama  flirtavo su žiūrovais, kalbino juos. Net išsikvietė renginio vedėją Dovydą Naraškevičių, kuriam būrė nuotaką ir skyrė dainą „Sužadėtuvių žiedas“. Neilgai išsėdėjo žiūrovai – vėl kilo šokti. O Donata nerimo. Nusprendė suskaičiuoti, kas kiek metų vedę. Taip ir išaiškėjo, kad tarp žiūrovų yra pora, kurie kartu jau 50 metų. Tai visiems rajone gerai žinoma šeima, o kokia – susiraskite nuotraukose. Sutuoktiniai Matuliai atviravo. Vyras, kad nekiltų konflikto, žmonai pykstant išeina aplink namą apeiti, o žmona, išlaukia, kol vyrui pyktis atslūgs. Štai tokia šios poros santarvės paslaptis.

O tuo metu mažieji Kiauklių gyventojai leido muilo burbulus, šokinėjo ant batuto, suposi sūpuoklėmis, vaišinosi čia pat parduodamais ledais, cukraus vata.

  Su švente visus susirinkusius pasveikino Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, įteikė didžiulį tortą, dovanojo tris šermukšnius, kuriuos visi kartu sodino. Pirmąjį šermukšnį sodino bendruomenės pirmininkė Asta Amankavičienė su komanda, antrąjį – merė Živilė Pinskuvienė su padėjėjais ir trečiąjį seniūnaitė Danutė Lemešovienė. Beje, šermukšnį kieme sodindavo ir mūsų protėviai, tikėdami, kad šis medis saugos sodybą ir namus nuo piktą linkinčių.

  Kiaukliškiams sveikinimus perdavė ir kolegė – Širvintų miesto bendruomenės pirmininkė Alytė Skeberienė, ir Vietos veiklos grupės atstovai Vita Janavičienė bei Vidmantas Mateika. Sveikintojų būta tiek, kad visų net suskaičiuoti nepavyko.

  Vėliau į sceną lipo sodraus vyriško balso savininkas ir jau Kiauklių moterų pamiltas Tadas Imbrasas. Visi karti šoko, trypė, kad net žemė dundėjo, į tolį vilnijo dainuojamos dainos.

  Renginį vedė Raminta Maslinskienė ir Dovydas Naraškevičius. Organizavo Širvintų kultūros centro Kiauklių filialas, Kiauklių kaimo bendruomenė. Projektą „Evė mažosios Lietuvos rašytoja“ finansuoja LR Žemės ūkio ministerija.

  Renginio rėmėjai: LR Žemės ūkio ministerija, UAB „Ježvitas“, UAB „RA 44“, UAB ‚Vilniaus alus“, Rimanto Šimonio IĮ „Viktorija“, Širvintų vartotojų kooperatvyvas „Veivera“, Birutė Lisauskienė, Rasa Kanapienienė, Ernesta Mikėnienė. Aurimas Lisauskas, Danutė Lemešovienė ir A. Lauciuvienė.

Prisiminta Ieva Simonaitytė

  Kiauklių filialo salėje buvo eksponuojama paroda „Tame gyvenimo malūne ankščiau teko būti ir man. Ieva Simonaitytė“ ir demonstruojamas dokumentinis filmas „Ieva Simonaitytė“. Būtent tą dieną –  rugpjūčio 27 d., prieš 44-erius metus mirė rašytoja Ieva Simonaitytė.

  Testamente 1961 m. I. Simonaitytė prašė: „Kai išslysiu tuo taku, kuriuo visi išeina, sumeskite kapą mano palaikams prie mano namelio ant Minijos kranto. Bet nestatykite nei kryžiaus, dėl to, kad aš visą amžių po kryžium vaikščiojau.

Taip pat atitolinkite ir visus akmenis nuo kapo. Tegul neslegia jie manęs. Juk sunkus kaip akmuo buvo mano gyvenimas.

  Leiskite man gulėti tarp linksmų rožių ir gvazdikų. Tegul žydi bijūnai ir jurginai. Beje, kaipo pavėsis būtų malonu sidabrinis klevas.

  O kapo užrašas: Jau lazdą padėjau, kelionė baigta.“

 

Nuotraukų albumas čia. 

 

One thought on “Nuaidėjo kraštiečių šventė ,,Kiaukliams – 450“

  • 2022-08-31 at 08:25
    Permalink

    Nu bet ta moterytė Bušę kaip natūraliai vaidino. Grožėjaus ir žavėjausi. Talentas!

Comments are closed.