Brolija “IŠMINTIES AKMUO” – kas tai?

    Auksinis protas Širvintose gavo ir skelbia dalį brolijos dokumentų teksto. Galimai, ateityje pavyks sužinoti daugiau ar pakalbinti kurį iš brolių.
    Brolija „Išminties akmuo“
   Preambulė
   Kiekvienas žmogus privalo bent kiek laiko skirti sau – savo pomėgiui, mėgstamai veiklai ar užsiėmimui. Nepaisant susiklostančių šeimyninių, politinių, ekonominių, religinių ar kt. aplinkybių. Brolijos tikslas – suburti bičiulius, kurie neabejingi intelektinei veiklai, pramogoms, veikloms, saviugdai ir mano, kad bent vieną kartą per metus turi teisę „pabėgti“ dienai ar kelioms nuo visų nepalankių aplinkybių ir skirti laiko tik sau.
   Mums pakeliui, jei Jūs pritariate, kad būna tokių situacijų, kai tiesiog pavargsti nuo rutinos ir nesibaigiančių darbų, o trūksta dienos tiesiog sau, „pabėgti“ nuo šeimos, aplinkos, besisukančių minčių. Galimybių tarsi nėra… yra nesibaigiantis remontas, dažnai viskuo nepatenkintas ar tiesiog dėmesio stokojantis artimasis, susikaupti neleidžiantys vaikai, įkyrūs draugai, kaimynai… O tau tereikia to mažo „gabalėlio“ gyvenimo sau. Tiesiog. Ir tu vėl visas priklausysi šeimai, draugams, artimiesiems, kolegoms. Bet jau kitoks: geresnis, šviesesnis, pailsėjęs (bent psichologiškai), mielesnis ir meilesnis.
   Mums pakeliui, jei jaučiate naujų žinių alkį ir norite pasotinti bei numarinti savo žingeidumo ir/ar smalsumo kirminą. Jei klausimas „kodėl?“ Jums nėra tik frazė, jei Jums būtina rasti atsakymą…
   Brolija nėra eilinis bendraminčių susibūrimas, galbūt, ją galima pavadinti „elitiniu“ žinių ir laisvės trokštančių žmonių susibūrimu, kuriame jauku ir komfortiška būti visiems. Kuriame nėra pašaipių, paniekinančių ir abejingų žvilgsnių. Kuriame yra supratimas ir neabejotina pagalba keliaujant į žinių Olimpą, kuriame brolis broliui bet kada paduos ranką (tiksliau – atsakymą).
   Brolija organizuoja savotiškus „pabėgimus iš kasdienybės“, siekdama tobulėjimo protine, intelektine veikla. Tai gali būti: savaitgalis (ar kitas laikas) su stalo žaidimais, paskaitos ar diskusijos su įdomiais žmonėmis, kiti intelektiniai užsiėmimai, veiklos, renginiai.
Brolija turi parengusi deklaracijas, dekretus (deklaracija apie atėjusį laiką sau; dekretas dėl privalomo laiko sau (pasirašoma Magistro)), kuriuos galime įteikti savo artimiesiems ir be sąžinės graužaties tiesiog pabūti ten, kur patinka.
  Brolija jokiu būdu neskatina įtampos, nesutarimų ar pykčio tarp artimųjų, bičiulių, kolegų. Atvirkščiai – siekia darnos, supratimo, tobulėjimo, meilės, draugystės ir grožio.
  Brolijos „Išminties akmuo“
S T A T U T A S
· Brolijos principai visuomenėje
Brolijos pagrindinis tikslas yra protinis ir intelektinis žmogaus tobulėjimas, į tai ir yra orientuojama visa veikla.
Brolija savo vardu veikti politiniame, religiniame, visuomeniniame gyvenime gali tik ypatingais atvejais ir tik kritinėmis situacijomis, jei mano, kad savo veikla, vardu gali ką nors pakeisti į gera.
Brolija yra nepolitinė, todėl jos nariams draudžiama bet kokiu kontekstu naudoti jos pavadinimą, akcentuoti savo priklausymą brolijai politiniu, religiniu kontekstu be konkretaus ir aiškaus suderinimo su Magistru ar Brolių Taryba.
Brolijos narys visuomenėje elgiasi pagal savo nuostatas, jei neakcentuoja savo priklausymo brolijai ir nenaudoja jos vardo.
Brolijos narys, pažeidęs šiuos principus, gali būti šalinamas be įspėjimo.
· Brolijos nariai
Brolijos nariu gali būti kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo lyties, rasės, religinių, politinių, ekonominių ir kitų įsitikinimų ar aplinkybių.
Brolijos narys privalo nors kartą per metus dalyvauti brolijos rengiamose sueigose, renginiuose ar kt. veiklose.
· Kaip tapti broliu
„Išminties akmuo“ yra brolija, todėl jos nariai vadinami broliais. Moteriškos lyties narės vadinamos seserimis, tačiau šiame dokumente yra naudojama apibendrinamoji brolio sąvoka. Visiems skaitantiems pasitelkus intelektą, turėtų būti aišku kas ir kodėl. (Jei dėl šios sąvokos kyla klausimų, atleiskite, mums ne pakeliui).
Brolijos nariu gali tapti asmuo, rekomenduotas bent dviejų kitų narių, ir jei jo įstojimui neprieštarauja Magistras, Brolių Taryba, du ar daugiau brolių. Išimtis taikoma brolijos kūrimo pradžioje, kai priėmimo procedūra yra supaprastinta ir vienasmenius sprendimus gali priimti Magistras, ar bet kuris Brolių Tarybos narys.
Brolijos kūrimo stadijos trukmę nustato Didysis Magistras. Po šio termino punktas apie kūrimo stadiją iš statuto turi būti pašalintas.
Brolijos narys, prieš tapdamas nariu privalo: papasakoti apie save Sueigoje, Taryboje ar Magistrui (pagal aplinkybes), duoti priesaiką (galimai patvirtintą Magistro, I-as priedas galimai esančiuose slaptuose protokoluose), atlikti tapimo nariu (vengiame sąvokos „įšventinimo“) ceremoniją (galimai patvirtintą Magistro, II-as priedas galimai esančiuose slaptuose protokoluose).
Davęs priesaiką, narys tam tikrą nustatytą laiką dar būna „pusbroliu“ (tam tikras „bandomasis laikotarpis“) kol savo veikla ar kitaip įrodo, kad yra vertas tapti pilnateisiu broliu.
· Pašalinimas iš brolijos
Broliai gali būti pašalinami iš brolijos, jei:
a. Daugiau nei vienerius metus yra neaktyvūs
b. Savo veikla, gyvenimo būdu ar kt. diskredituoja broliją ar kenkia jos veiklai
c. Be paaiškinimo, po dviejų ar daugiau brolių gauto prašymo pašalinti brolijos narį. Iniciatoriai turi pateikti faktus, argumentus ir t.t. Galutinį sprendimą dėl brolijos nario šalinimo priima Magistras arba Brolių Taryba.
d. Brolijos narių elgsena brolijos veikloje prieštarauja pagrindiniams principams.
· Brolijos narių elgsena brolijos veikloje
Brolijos nariai tarpusavyje bendrauja pagarbiai, laikydamiesi moralės ir etikos principų.
Brolijos nariams griežtai draudžiama įžeisti, menkinti ar kitaip žeminti kitus brolius. Tai yra pretekstas ir priežastis pašalinti iš brolijos.
Broliai privalo laikytis duoto žodžio brolijai ir broliams (jei tai susiję su brolijos veikla).
Brolijos papročiai, ritualai, ženklai
Brolija savo veikloje gali naudoti įvairius (dažniausiai slaptus) ženklus (pasisveikinimas ir pan.), ritualus, skiriamuosius ženklus (žiedus, tatuiruotes, ženklelius ir kt.), logotipus ir kt. (galimai patvirtintus Magistro, galimai egzistuojančių slaptųjų protokolų III priedas).
Papročiai, ritualai, ženklai naudojami Brolių Tarybos nustatyta tvarka, esant reikalui ir/ar būtinybei juos naudoti.
· Valdymas
Aukščiausias brolijos valdymo organas yra Magistras, kuris turi 40 procentų balsų Brolių Taryboje ir gali priimti vienasmenius neesminius brolijos veiklos sprendimus. Magistras veikia neribotą laiką, be kadencijų. Magistrą perrinkti gali tik Brolijos Sueiga, sušaukta bent trečdaliu brolijos narių arba bent dviejų trečdalių Brolių Tarybos teikimu.
Brolių Tarybą sudaro 2-7 brolijos nariai ir Magistras, jie turi teisę priimti esminius sprendimus dėl brolijos veiklos (priimti, šalinti narius ir kt.). Brolių Taryba veikia neribotą laiką, be kadencijų. Brolių Tarybos narius (Didžiuosius Brolius) skiria ir jų kiekį Taryboje nustato Magistras.
Brolijos Sueiga sušaukiama neperiodiškai, iškilus būtinybei spręsti ypatingus, su brolijos veikla susijusius klausimus.
Kiekvienas brolijos narys gali (o pradinėje kūrimo stadijoje privalo) teikti savo pasiūlymus ir/ar idėjas visais su brolija susijusiais klausimais.
· Brolijos rangai, titulai
Visa veikla brolijoje vykdoma bičiulystės principu, nepriklausomai nuo to, kokio rango brolis yra brolijoje.
Rangai, titulai brolijoje yra reikalingi tik brolijos valdyme ir, galimai, norint gauti prieigą prie, galimai egzistuojančių, slaptųjų protokolų.
Broliai gali būti: pusbroliai, broliai, iždininkai, Didieji Broliai, Šviesieji Broliai, Magistras.
Broliai gali tapti Didžiaisiais ar Šviesiaisiais už savo nuopelnus, aktyvumą ir pagalbą brolijos veiklai, principams ir idėjoms.
Broliai gali įgyti titulą ar kitą įvertinimo ženklą (galimai esantys slaptieji protokolai, IV priedas).
· Brolijos renginiai, veiklos
Brolijos renginiai, veiklos, dažniausiai, organizuojami slapta, siekiant išvengti trukdymų ir neigiamų emocijų iš aplinkos, kuri gali būti nusiteikusi priešiškai brolijos veiklos atžvilgiu.
Renginio, veiklos, Sueigos, susitikimo vieta yra slepiami iki paskutinio momento, kol jo paviešinimas yra neišvengiamas (jei įmanoma, jis neviešinamas iš viso).
Vieta parenkama kiek įmanoma nuošalesnė ir kuo sunkiau pasiekiama, siekiant išvengti kontaktų su galimai nepalankiai nusiteikusiais „kasdieniame pasaulyje“ likusiais artimaisiais, bičiuliais, kolegomis.
Broliams pageidaujant, prieš renginį (veiklą, Sueigą, susitikimą) yra išduodamos deklaracijos ar dekretai, kuriuos broliai naudoja savo nuožiūra, bet nenusižengdami brolijos veiklos principams.
· Brolijos turtas, paveldas
Brolija turi ir kaupia savo biblioteką, kurioje bet kuris narys bet kada gali pasiimti sau patinkančią knygą ar stalo žaidimą.
Visas brolijos turtas ir paveldas priklauso broliams ir juo naudotis gali visi, išskyrus atvejus, kurie numatyti galimai esančiuose slaptuose protokoluose.
· Mokesčiai
Priklausymas brolijai nieko nekainuoja, jei kitaip nenusprendė Brolių Taryba ar Magistras.
Veiklos, sueigos kainuoja, todėl jose dalyvaujantys brolijos nariai savanoriškai prisideda prie išlaidų kompensavimo.
………..tekstas nutrūksta………
Visi finansiniai reikalai valdomi Brolijos Iždo, iždininkas renkamas Brolių Tarybos ar Magistro.
· Parama, savanorystė, bendradarbiavimas
Brolijos nariai ir brolija gali dalyvauti kitų žmonių ar organizacijų rengiamuose renginiuose, jų organizavime savanorystės principu, atstovaudami broliją, tik suderinus su Magistru ir/ar Brolių Taryba (asmeniškai, ne brolijos vardu, broliai gali dalyvauti kur ir kada nori).
Brolija gali finansiškai paremti kitus renginius ir veiklas, suderinus su Iždu, Magistru ir/ar Brolių Taryba. Tokiu atveju dėl brolijos veiklos ar vardo viešinimo ar ne viešinimo sprendžia Magistras ir Brolių Taryba.
Brolija į savo organizuojamas veiklas, esant reikalui, gali kviesti ir ne brolijos narius (jei tai neprieštarauja brolijos veiklos principams ir/ar galimai egzistuojantiems slaptiems protokolams).
Jei brolijos organizuojamą paskaitą (ar paskaitą organizuojamame renginyje) veda ne brolijos narys, tai nėra laikoma jokių principų pažeidimu.
· Slaptieji protokolai
Brolija gali turėti slaptus protokolus, su kurias susipažinti gali tik Šviesieji Broliai ir tik Magistrui leidus.
· Atsitiktiniam praeiviui
Jei šis dokumentas Jums į rankas pakliuvo per klaidą, tiesiog užmirškite jį, o jei perskaitėte iki galo ir norėtumėte daugiau sužinoti apie broliją, pasakę ypatingą frazę „Sapientia dat immortalitatem“, arba atitikmenį lietuvių kalba, pasiteiraukite brolių (arba tų, apie kuriuos manote, kad jie yra broliai) – jie suteiks Jums reikalingą informaciją arba nukreips pas reikiamą asmenį.
Patvirtinta 2022 metų spalio 14 dieną Širvintose.