Kelionės po Latviją įspūdžiai

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos Širvintų vaikų dienos centro /

  Širvintų vaikų dienos centras (vadovė Elena Petkūnienė) organizavo išvyką į Latviją. Ši kelionė buvo šiek tiek kitokia, nes su širvintiškiais vyko ir vaikai iš Ukrainos, kurie gyvena mūsų rajone. Kartu su vaikais vyko ir kelios mamos. Išvykos rėmėjai „Gelbėkit vaikus“ organizacija.

  Bauskėje, Jelgavoje, visi draugiškai aplankė Bauskės pilį. Ten vaikams įspūdžių paliko prabangūs baldai ir puošnūs drabužiai. Jelgavoje – karamelės dirbtuvėse vaikams buvo suorganizuota edukacija. Vaikai patys galėjo pasigaminti po karamelinį saldainį. O jie gavosi patys įvairiausi.

   Tetervitės nacionaliniame parke grožėjosi nykštukų  namais, važinėjosi traukinuku. Visa parko teritorija užima 2000 hektarų, tad per dieną neįmanoma visko apžiūrėti.

   Vaikams ir suaugusiems ypatingų įspūdžių paliko drugelių namai! Dideli ir laisvai gyvenantys drugeliai skrajojo visur, tūpė net ant vaikų. Tad vaikai juos stebėjo net sulaikę kvėpavimą, kad nenubaidytų. Laimingiausiems pavyko su drugeliais ir nusifotografuoti.

Vaikai džiaugėsi, kad pietauti buvo nuvežti į MacDonaldą.

 Besibaigiant ekskursijos laikui Bauskėje vaikai aplankė buvusią dienos centro savanorę Iloną ir jos šeimą. Ilonos vyras Janis supažindino su moderniausia austriška  sulčių spaudykla. Šeima augina 40 hektaru šaltalankių. Vaikams padovanojo sulčių. Ilona pakvietė visą 27 žmonių Širvintų vaikų dienos centro delegaciją į savo nuostabius namus, pavėsinėje užkūrė židinį, vaikai lauže kepė zefyrus, šokinėjo ant batuto.  Stalas buvo nukrautas įvairiausiais pyragėliais.

Ne vien pramogavo vaikai. Turėjo gerokai galvas pasukti, nes jiems buvo surengta viktorina apie Latviją. O sumaniausi ir dėmesingiausi laimėjo prizų.

  Oksana, Lina ir Kornelija dalinosi įspūdžiais su „Krašto žiniomis“. Jos sako, kad norėtų gyventi tuo laikmečiu, nors ir labai statūs laiptai pilyje, nors ir sienos labai storos. Ir dar mergaitės sužinojo, kodėl pilyje tualetuose po dvi skyles būdavo. Pasirodo, tualetas buvo vienintelė vieta, kur saugiai perduodamos paslaptys. Užsidaro dviese ir tyliai pasipasakoja.

Grįžome vėlai, bet  per dieną tiek įdomybių ir gerų emocijų dar nebuvome patyrę! Dėkojame gidei Nidai ir vairuotojui Arvydui, kurie rūpinosi, kad mums būtų įdomu ir saugu! O vadovei Elenai už puikius įspūdžius ir organizuotą išvyką,“ – džiūgaudami kalbėjo vaikai.

O vadovė Elena Petkūnienė paslaptingai šypsosi: pinigų liko dar vienai kelionei šiais metais. Kur vaikai važiuos šį kartą – kol kas paslaptis.