Kokia akumuliacinės talpos nauda?

    Akumuliacinė talpa atsakinga už mūsų namų šilumą, tačiau žmonės retai ką nors apie tai žino. Akumuliacinės talpos tikslas yra užtikrinti, kad kuro sąskaitos būtų kuo rečiau ir tolygiai keistųsi patalpos temperatūra. Šiuolaikiniuose kietojo kuro katiluose naudojamas patobulintas degimo procesas, kuris gali efektyviau reguliuoti išsiskiriančią šilumą. Tačiau kartais priverstinės cirkuliacijos bakas įkaista tiek, kad vanduo katile užverda. Verta prisiminti, jog norint to išvengti, naudojami akumuliaciniai rezervuarai – jie sukaupia šilumos perteklių ir prireikus tiekia ją į šildymo sistemą.

Kam reikalinga akumuliacinė talpa?

    Pagrindinė šių įrenginių užduotis – sukaupti šilumos perteklių ir ją kaupti bei prireikus pateikti sistemai. Pavyzdžiui, kai sistema išjungta ir namuose reikia palaikyti pastovią temperatūrą. Akumuliacinės talpos kaupia perteklinę šilumą ir ją išleidžia – taip padidinamas katilo efektyvumas ir užtikrinami mažesni temperatūros svyravimai patalpoje. Dėl talpos akumuliacinės talpos galima sumažinti katilo krovimo dažnumą, todėl juo lengviau ir patogiau naudotis. Šiluma perduodama vandeniui ir gali būti naudojama net katilui nebekūrenant – vanduo patenka į namo šildymo sistemą ir išsklaido šilumą. Talpyklos taip pat gali būti derinamos su šilumokaičiais, gyvatukais karštam vandeniui gaminti. Jie užima šiek tiek vietos, tačiau jų teikiama nauda tikrai ją atperka. Vienas didžiausių akumuliacinių rezervuarų privalumų – galimybė efektyviau panaudoti katilo išskiriamą šilumą ir sumažinti namo šildymo išlaidas. Tai ypač svarbu šiuo laikotarpiu, kai šildymo kainos kyla kaip ant mielių. Tačiau namų savininkai dažnai vertina ir patogumą, nes naudojant akumuliacinę talpą sutrumpėja laikas, reikalingas katilo priežiūrai (ypač naudojant kietąjį kurą). Akumuliacinės talpyklos veikia šilumos perdavimo vandeniu pagrindu (todėl jas galima naudoti šilumos siurbliuose oras-vanduo). 

Kam reikia pasirinkti tinkamą tipą?

    Priklausomai nuo tipo, talpyklos gali būti naudojamos šilumai kaupti iš vieno ar kelių šaltinių, todėl svarbu turėti tikslią prijungimo schemą, kad būtų užtikrintas tinkamas šilumos judėjimas. Jų populiarumą lemia įprastas akumuliacinių rezervuarų naudojimas – tokios sistemos dažnai naudojamos privačiuose namuose ir kitose vietose. Iš esmės akumuliacinį baką galima prijungti prie bet kurio katilo, nepriklausomai nuo naudojamo kuro, ir padidinti jo efektyvumą. Ir kuo didesnė katilo galia, tuo didesnė talpa. Dėl įrangos pasirinkimo ir derinimo geriausia pasikonsultuoti su ekspertu. Akumuliacinės talpos kainuoja įvairiai, viskas priklauso nuo dydžio ir funkcijos. Bakas su karšto vandens rezervuaru (su boileriu) kainuos brangiau, tačiau atsiliepimai apie tokius sprendimus labai geri – karštas vanduo paruošiamas ir greitai, ir pigiai. Markė ar modelis taip pat turi įtakos kainai, tačiau tai yra antraeiliai dalykai – svarbiausia pasirinkti tinkamą akumuliacinę talpą, kuri atitiktų katilo parametrus ir veiktų efektyviai. 

Užsakymas ŠS Nr. 22-158