Širvintų mero rinkimai švediškai?

/ Dainius Graužinis /

   Tęsiame rašinių ciklą apie švediškos ir Širvintų savivaldybių veiklos sulyginimą. Šį kartą daugiausia bus akcentuojami politikų-rinkėjų santykiai.

 Ką pagalvotumėte apie kandidatą į Širvintų merus, jei šis vasariškai išsirengęs visiems reklamuotų ant nugaros išpaišytą Širvintų herbą su užrašu www.sirvintos.lt/2027? O jei dar būsimasis meras bandytų pakartoti nutrūktgalvišką Van Damo triuką – atsistoti tarp dviejų šalia važiuojančių Volvo sunkvežimių? Originalu? Labai. Tik ar tai pliusas, ar minusas politikui?
O štai nedidelės Švedijos savivaldybės, Hioganeso, „meras” Peter Kovacs kadaise prieš rinkimus nesivaržydamas „kepė“ tokius išdykusius reklaminius filmukus. Ir vietinei publikai tos išdaigos patiko! 15 metų jis vadovavo savivaldybės administracijai, o šiais metais išrinktas net „meru”, taip paneigdamas stereotipus, kad švedai ir jų politikai santūrūs ir išlaikyti. Meras rašau kabutėse, nes jau nuo 1971 metų švedai nebeturi jokių merų. Nors Peter Kovacs yra įtakingiausias savivaldybės politikas, bet jo pareigos – savivaldybės tarybos pirmininkas, kurį renka kiti tarybos nariai.
Ir paprasti gyventojai Švedijoje beveik nesiskiria nuo mūsų, lietuvių. Rinkėjai lygiai taip pat abejingi politikai kaip Širvintose. Savivaldybės tarybos posėdžius pakomentuoja vos 1-2 rinkėjai, pasidalina nuoroda irgi 1-2. Bet štai savivaldybės pranešimus apie protingo šunelio įsigyjimą arba ledų kiosko pastatymą komentuoja  ir dalinasi gausiai – po 50 žmonių.
Hioganeso politikai ir savivaldybės valdžia toli gražu irgi nėra tobulasis etalonas. Jie ir pažadų nevykdo (dėl viešbučio statybų uoste), ir rinkėjų negirdi (po kelis kartus prašyti reikia, bet vis tiek nepadaro), ir jaučiasi visagaliais daryti sprendimus neatsiklausus bendruomenės, ir net leidžia sau atžagariai atsakyti į komentarą. Jei būtų viskas daroma gerai, bendruomenė nerengtų jokių protestų (pabėgėlių iš Sirijos apgyvendinimo klausimai). Net ir organizacinio  absurdo ten pakankamai, pvz.: grandiozinį 3 dienų projektų ir veiklos aptarimą su gyventojais rengia vidury savaitės darbo laiku, kai jauni žmonės dirba, ir nors vykdo tiesioginę transliaciją, bet įrašų nepadaro…

  Visgi yra labai gerų, sektinų pavyzdžių. Labiausiai likau sužavėtas, koks kruopštus yra švedų pasiruošimas naujo kultūros centro statybai. Nuo 2015 m. įvyko daugybė susitikimų bei diskusijų su rajono gyventojais, siekiant išgirsti kuo daugiau nuomonių, surinkti kuo originalesnių idėjų dėl naujojo kultūros centro dizaino ir veiklos turinio.  Susitikimų, diskusijų metu gauta per 750 (!) pasiūlymų. Įspūdinga, ar ne? Tiesa, lieka neaišku, kurie iš tų 750 pasiūlymų įgyvendinami. Viena yra įgyvendinti gyventojų daugiausiai palaikymo sulaukusius dalykus ir visai kas kita pasilikti tik tuos pasiūlymus, kurie patogūs valdantiesiems.

  Dėmesio Širvintų tarybos nariams! Hioganesas gali pasigirti itin ištobulinta bendravimo su gyventojais sistema:
https://minasidor.hoganas.se/oversikt/overview/380
Galima kreiptis į savivaldybę bet kuriuo klausimu, pasiūlyti idėją arba šiaip išdėstyti savo nuomonę apie jos darbą. Paprasti klausimai siunčiami elektroniu paštu, bet norint galima nusiųsti informaciją visiškai anonimiškai. Atsakymai iš savivaldybės turi būti pateikti per 2 darbo dienas. Man atsakė per porą valandų. Buitiniams klausimams (savivaldybės teritorijos apšvietimo sutrikimai, netvarka gatvėse, parkuose, viešuosiuose tualetuose ir pan.) yra atskira labai patogi anketa:
https://www.dedu.se/Deduwebextern/Hoganas/GataPark/#/view1
Maža to, savivaldybė turi internetinį pokalbių kambarį, kuriame galima bendrauti su savivaldybės atstovu realiuoju laiku. Kartą per metus visi surinkti klausimai teikiami savivaldybės tarybai ir dėl jų atsiskaitoma.
Pasakojimas apie Hioganeso savivaldybę butų neišbaigtas, jei nepaminėčiau Praido gatvės (Pridesgatan).
Net vietiniai mažai žino, kad gatvė pavadinta visai ne, įvairiose šalyse populiarėjančių, “Pride” eitynių garbei, o  Deivido Praido, XiX amžiuje turėjusio šiose vietose ūkį, pavarde. Apsukrūs itin liberalių pažiūrų lobistai nepraleido progos pasinaudoti gatvės pavadinimu savo tikslais. Kažkas iš jų tarpo savivaldybei davė idėją išdažyti gatvės perėją vaivorykštės spalvomis. Perdažyta perėja, matyt, ne visi liko petenkinti, nes netrukus policija liepė viską atstatyti taip, kaip buvo iki tol. Kelių įstatymas draudžia bet kokias spalvas ir ženklus, kurie nėra numatyti įstatyme. Savivaldybė, žinoma, perdažė perėją juoda baltai, bet rankų nenuleido. Ir ką gi? Šiais metais visa Praido gatvė  buvo išdažyta vaivoryktės juostomis! Žìnoma, prieš tai savivaldybė gavo institucijų leidimą. O kaip su bendruomenės nuomone? Peržiūrėjau visus įmanomus, su šia tema susijusius pranešimus, Hioganeso savivaldybės feisbuke, perskaičiau visus komentarus, bet niekur neradau jokių užuominų apie savivaldybės kreipimąsi į bendruomenę dėl nuomonių apklausos šiuo klausimu. Savivaliavimas kaip ir pas mus.
Paskaičius komentarus, neatrodo, kad visi švedai būtų tuo patenkinti. Gyventojai savivaldybę kritikavo daugiausia už tai, kad užsiima niekais, bet nesutvarko kitų dalykų, kurių buvo prašyta kelis kartus, pateikdavo konkrečius pavyzdžius. Savivaldybė į kai kuriuos komentarus atsako, deja, šiuo atveju ji nepasirodė labai draugiška ir konstruktyvi.
Hioganeso savivaldybė gausiai ir nesivaržydama įvairiose miesto vietose naudoja vaivorykštės juostas, deja, mėlynai geltonų juostų ir ukrainiečių kovotojų dvasią palaikančių tekstų jų savivaldybės feisbuke nerasite…

2 thoughts on “Širvintų mero rinkimai švediškai?

  • 2022-12-12 at 14:31
    Permalink

    Širvintų savivaldybėje paskelbta anketa, kaip vertinate savivaldybės darbą. Ir ką Jūs manote tam įvertinimui tereikėjo tik 430 žmonių. O kiti žmonės net nespėjo pamatyti tos anketos. Kas gi įvertino darbą, o gi kas ir skelbė. Nors laikas nurodytas iki gruodžio 31 d.
    Ir dar įdomu, kaip suprasti savivaldybės veiklą. Juk savivaldybė, tai visi rajono gyventojai, rajono taryba, administracija, meras ir kiti administravimo funkcijas atliekantys savivaldybės subjektai. Anketa, tai panašu į vaikų darželį
    vaikų žaidžiama žaidimą.

  • 2022-11-29 at 20:52
    Permalink

    Ačiū, įdomu buvo susipažinti ir su švedų patirtimi

Comments are closed.