Ar kada darbo vietų kūrimas taps prioritetu mūsų rajono valdžiai?

Alytė Skeberienė, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė

  Pastaruoju metu vis pasiekia džiugios žinios apie įmonių, gamyklų kūrimąsi ar plėtimąsi. Kodėl džiugios? Ogi todėl, kad tai garantuoja naujas darbo vietas, tai garantuoja pajamas gyventojams, galimybę dirbti, užsidirbti ir oriau gyventi. Tačiau šalia džiaugsmo aplanko ir liūdesys – visos šios įmonės kuriasi kaimyniniuose rajonuose, o Širvintas vis aplenkia.

   Kolegos ukmergiškiai pasidalino žinia, kad ventiliacijos ir kondicionavimo įrangos gamintoja bendrovė „Systemair“ planuoja plėstis Ukmergėje. Bendrovė ketina nugriauti kelis sandėlius ir pastatyti apie 14 tūkst. kv. m. naują gamyklą su administracinėmis patalpomis, didinti gamybą ir priimti dukart daugiau darbuotojų. Darbuotojų skaičius išaugs nuo 278 iki 560.

  Visai neseniai, prieš mėnesį, daiktų interneto prietaisų gamybos grupė „Teltonika IoT Group“ Molėtuose oficialiai atidarė apie 34 mln. eurų kainavusį aukštųjų technologijų centrą, kuriame per artimiausius dvejus metus planuoja įdarbinti apie 500 žmonių.

  Mūsų rajoną aplenkia ne tik svetimi, bet net ir vietiniai verslininkai. Štai neseniai rajoną apskriejo žinia, kad naujieji investuotojai Vilkaviškio rajone planuoja investuoti iki 15 mln. eurų ir sukurti iki 100 darbo vietų. Kas tie investuotojai? Tai Kęstučio Pakalnio vadovaujama UHB Group įmonių grupei priklausanti UHB Service.

  O mūsų rajone tylu. Nors juk būtent Žmogus yra didžiausia vertybė rajone ir jo vertingumas su niekuo nepalyginamas. Ir būtent darbas žmogui yra materialinės bei netgi moralinės gerovės šaltinis ir kartais net viso gyvenimo veiklos įprasminimas. Tai kada mūsų rajone bus sutelktas dėmesys į darbo vietų kūrimą, į orių sąlygų žmogui dirbti, kurti ir gyventi suteikimą.

  Jau metų pradžioje opozicija kėlė klausimus apie tai, kad tuo metu, kai visa Lietuva kalba, kad šių dienų prioritetai – gerinti sąlygas verslui, įgyvendinant verslumą skatinančias priemones, mūsų rajono savivaldybė smulkaus ir vidutinio verslo skatinimui suplanavo iš savivaldybės biudžeto skirti net….. 500 eurų.

  Juk savivaldybė turėtų skirti didesnį dėmesį siekiant skatinti rajono gyventojų verslumą bei įmonių konkurencingumą, naujų darbo vietų steigimą, senų darbo vietų išsaugojimą, naujų prekių ir paslaugų kūrimą, pažangių technologijų diegimą (naujos darbo vietos su naujais moderniais įrenginiais ypač sudomintų jaunimą) ir taip prisidėtų prie mūsų rajono ekonominio augimo bei gerovės. Ką iš išvardintų darbų galima padaryti už 500 Eur? O gal šitie darbai valdžiai visai ir nerūpi? Bet juk nedarbo lygis Širvintose lyginant su kitais Vilniaus regiono rajonais beveik didžiausias. Ir tie skaičiai būtų dar liūdnesni, jei Širvintos būtų toliau nuo Vilniaus, nes ne paslaptis, kad daugelis širvintiškių dirba Vilniuje.

  Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Širvintų rajono įmonės, kuriose dirba iki 4 darbuotojų, sudaro didžiausią dalį, apie 63 proc., o įmonių, kuriose dirba 250 ir daugiau darbuotojų, nėra. Taigi Širvintų rajono savivaldybėje daugiausiai darbo vietų kūrė viešasis sektorius, o privataus sektoriaus įmonių, kuriose dirbo daugiau kaip 50 darbuotojų, buvo mažoji dalis. Tai kuo gi investuotojams taip nepatrauklus mūsų rajonas? Kas užkerta kelius verslams kurtis ar vykdyti plėtrą mūsų rajone? Įdomi Jūsų nuomonė, pasidalinkite ja komentaruose arba el. paštu alyteskeberiene@gmail.com.

 

11 thoughts on “Ar kada darbo vietų kūrimas taps prioritetu mūsų rajono valdžiai?

  • 2022-12-02 at 10:14
    Permalink

    Prisiminkime, kai 2016 m. merė Kultūros centro salėje pristatė organizaciją – Širvintų miesto vietos veiklos grupę. Savivaldybė skyrė lėšas tos organizacijos įregistravimui, kuri sudaryta iš labai mažos grupelės savų žmonių, per visą iki šiol laikotarpį neįtraukiant Širvintų miesto verslininkų, nevyriausybininkų, aktyvių gyventojų. Pirmininke buvo išrinkta Rita Gujienė, paskui lyg Gintaras Bielskis pakeitė . Kokia situacija su šia organizacija, kuriai savivaldybė apmokėjo kelis tūkstančius eurų konsultantams strategijos dokumento parengimui. Matome, kad kituose rajonuose per miesto vietos veiklos grupes skiriama projektams piniginė parama skatinti verslumą, didinti užimtumą. Veiklos pvz jų svetainėse: http://ukmergesmiestovvg.lt/, http://www.emvvg.lt/ , https://svencioniumiestovvg.lt/ .

  • 2022-12-01 at 19:43
    Permalink

    Savivaldybei su ja nesusiję verslininkai yra pavojingi: juk jie ir pas juos dirbantys nebalsuos už Regionų partiją ir jos merę savivaldybės tarybų rinkimuose

  • 2022-12-01 at 15:20
    Permalink

    Iš dalies jūs teisus, bet… ar ne savivaldybė turi sudaryti sąlygas verslui, kad ir nedideliam, kurtis? Ar ne nuo savivaldybės priklauso, kokiomis sąlygomis (už kokį “nuomilžį”) išnuomoti verslui patalpas, žemės sklypą ar pan.? Ir kažin, ar neremiami mokesčių mokėtojų pinigais “savi” UABai ar VšĮ, nes manyčiau, nei pliaže, nei prie knygyno esančios kavinukės nėra tiek pelningos, kad save išlaikytų.

  • 2022-12-01 at 05:51
    Permalink

    Savivaldybės funkcija yra užtikrinti tokių UAB, kaip Šilumos ūkis, Vandentiekio tinklai, Komunalinis ūkis veiklą, kokiai privatus verslas gali būti nesuinteresuotas. Maitinimo, kavinių, pramogų verslas ne Savivaldybės f-ja. Toms paslaugoms turi būti sudaromos sąlygos ir skelbiami konkursai patalpų nuomai ir kt. Ne rajono mokesčių mokėtojai Tarybos valdančiųjų pritarimu turi remti nuostolingą savo sukurto UAB ar VšĮ verslą, padengti komunalinius mokesčius.

  • 2022-11-30 at 22:22
    Permalink

    Kaimyniniuose rajonuose veikia su savivaldybių finansiniu prisidėjimu socialiniai verslai. O pas mus? Iš Bagaslaviškio į Ukmergės r. Pabaiską išsikėlė mokyklėlė, kuriai geranoriškas vietos valdžios palaikymas ir rėmimas. Baseino patalpose savivaldybės sukurtas UAB ar kokia VšĮ atidarė kavinę. Gal dėl to pasitraukti turėjo Rokas Galvonas…

  • 2022-11-30 at 21:46
    Permalink

    Dabar šilčiausios vietelės savivaldybėje, šilumos tinkluose ir kitose biudžetinėse įstaigose. Vadinasi, sukurtas darbo vietų deficitas ir tau visi lenksiasi vien už šiltą vietelę. Sau, dukrai, broliui …
    Ateitų didelių verslų į Širvintas, pažiūrėtume kiek tų ištikimųjų liktų.

    P.S. Kodėl Pakalnis investavo Vilkaviškyje?

  • 2022-11-30 at 14:02
    Permalink

    Ar gi ponų šeima, žino kas yra gamyba, kas yra komercija, kas yra dirbti ir užsidirbti, o ne gyventi iš biudžeto. Tiesa vienkartinius sandorius sudarinėjo, po kurių “bendraminčiai” kažkodėl dingdavo.
    Pas Juos rūpestis kitoks, kaip savo žemės plotą padidinti, kaip UAB “DANIELITA” patalpas gauti, kaip ofisą įkurti ir kaip žmonėms pasakas sekti?
    Dabartinė valdžia niekada neprilys darbais (pagal turimą lėšų dydį) ir žmoniškumu anksčiau buvusiai valdžiai.

  • 2022-11-30 at 10:59
    Permalink

    Labai geras straipsnis itin aktualia tema.
    Nesenai vidutiniu atlyginimų dydžiu Ukmergė aplenkė Širvintas. Molėtai turbūt irgi netrukus Širvintas aplenks, nes šiais metais pradėjo veikti Teltonikos gamykla, kurioje atlyginimai ohoho kokie

    Politikams ir verslininkams:
    Kviečiu savo straipsnių nuorodas apie darbą, verslą patalpinti “Širvintų darbo skelbimai” feisbuko grupėje. Visai nesvarbu, kokiai partijai priklausote. Vis mažiau seku Širvintų aktualijas. Todėl turėtumėte patys stengtis pasinaudoti nemokamomis galimybėmis.

  • 2022-11-30 at 10:57
    Permalink

    Ar reikia priminti, kad anksčiau, “kai vadovavo ne ponų šeima” įsikūrė Širvintose įmonės UAB Baltic filter, Templari, Grybai LT, Vizoma, Baltic champs ir t.t.

  • 2022-11-30 at 09:03
    Permalink

    O anksčiau kai vadovavo ne ponu šeima ar nors koks menkas versliukas gyvavo rajone …kad neeeer

  • 2022-11-30 at 07:28
    Permalink

    Kol rajonui vadovaus žinomų ponų šeima, tol verslas lenks Širvintų rajoną.

Comments are closed.