Finišuojant metų darbams…

    Tradiciškai besibaigiant metams finišuoja ir planuoti darbai. Širvintų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros darbuotojai 2022 metais įvairiais pavadinimais vykdė įvairias prevencines akcijas, kurių pagrindinis tikslas – gaisrų mažinimas gyvenamajame sektoriuje. Pareigūnai, kartu su Širvintų rajono savivaldybės atstovais, 2022 metais lankėsi rajono seniūnijose gyvenančių senyvo amžiaus, vienišų ir socialiai remtinų gyventojų gyvenamuosiuose būstuose, kur buvo montuojami Širvintų rajono savivaldybės nupirkti autonominiai dūmų jutikliai, apžiūrimos krosnys, dūmtraukiai, elektros įranga.

    Kalbant apie tokio ir panašaus pobūdžio akcijas, kartais tiek priešgaisrinės priežiūros, tiek savivaldybės atstovai sulaukia ir skeptiško visuomenės vertinimo – neva, „kiek besistengtum, viskas kaip į balą“. Ir visgi, tokių prevencinių priemonių vykdytojai nenorėtų sutikti, kad jų darbas yra tik nelabai ką keičiantis formalumas.

    2022 m. lapkričio 25 d. Širvintų rajono Gelvonų seniūnijos apylinkėse buvo vykdoma akcija „Būk budrus – išvenk gaisro!“, kurios metu Širvintų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas, kartu su Širvintų seniūnijos seniūne, laikinai pavaduojančia Gelvonų seniūną, Rima Jasevičiene, lankė  socialiai remtinų gyventojų gyvenamuosius būstus. Kai kuriuose tą dieną aplankytuose namuose pamatyti vaizdai tiesiog šokiravo – žmonių abejingumas savo saugumui viršijo sveiką nuovoką. Netvarkinga elektros instaliacija ir šildymo krosnis, šalimais sukrautos malkos ir kitos degios medžiagos – atrodė, kad tokiuose namuose diena be gaisro, tarsi laimėtas prizas loterijoje, tačiau tokia sėkmė gali baigtis bet kurią akimirką. Buvo nuspręsta, pavojingiausius gaisro atžvilgiu gyvenamuosius būstus aplankyti pakartotinai, kad įsitikinti ar  akcijos metu išsakytos pastabos ir patarimai „veikia“. Ir štai, po trijų savaičių  tai pačiai komandai besilankant viename iš gyvenamųjų būstų, laukė maloni staigmena – šeimininkei teprireikė dvidešimties dienų susitvarkyti ne tik pavojingai krosniai, bet ir netvarkingai elektros instaliacijai. Beje, kaip pati pripažino šeimininkė, šiuos darbus buvo senai planavusi, tačiau kol nesulaukė tarnybų atstovų dėmesio, tai neatrasdavo laiko, tai pinigėlių pritrūkdavo.

    Kalbant apie taupymą, ugniagesių atstovai taupyti siūlo atsakingai – sutaupius saugumo sąskaita, kad ir šimtą eurų, galima prarasti visą užgyventą turtą ar net gyvybę. Pastebima, kad gyvenamųjų būstų savininkai dar kartais taupo ir delsdami pakeisti autonominio dūmų jutiklio elementą,  galop jį visiškai demontuoja. Beje tai pats paprasčiausias, visiems įperkamas ir tuo pačiu gyvybiškai svarbus įrenginys, galintis pažadinti iš miego žmogų, kai patalpoje kyla gaisras. Laiku neprabaudus, vėliau pavojus apsinuodyti pražūtingais gaisro dūmais, tuo pačiu ir išsigelbėti, didėja su kiekviena sekunde, todėl veikiantis autonominis dūmų jutiklis tiesiog būtinas kiekviename gyvenamajame būste.

   Taigi pradedant Naujuosius metus, svarbu pasirūpinti ir savo saugumu –  liaudies išmintis byloja, kad žmogaus sveikata yra brangiausias turtas, tačiau blogiausia, kad žmogus tai įvertina, kai jos netenka. Ugniagesių bendruomenės atstovai belinkėdami saugių Naujųjų metų, prašo nepamiršti pasirūpinti ir atokiau nuo gyvenviečių gyvenančiais senyvo amžiaus ar negalia turinčiais kaimynais. Parodytas dėmesys, pakeistas dūmų jutiklio maitinimo elementas ar naujai įrengtas autonominis dūmų jutiklis jiems gali tapti pačia brangiausia gyvenimo dovana.

Saugių Naujųjų metų linkėdama

Širvintų ugniagesių bendruomenė

 

Palyginamosios nuotraukos iš 2022-11-25 / 2022-12-20 vykdytos akcijos „Būk budrus – išvenk gaisro!“ Širvintų rajone, Gelvonų seniūnijoje