Jelgavoje vyko Ledo skulptūrų festivalis

  Po dviejų metų pertraukos Jelgavoje (Latvija) vėl šurmuliavo Ledo skulptūrų festivalis. Šiųmetė festivalio tema – senosios dievybės. Radome nemažai lietuvių darbų, ir didžioji jų dalis užėmė prizines vietas (žiūrėkite nuotraukose). Organizatoriai praneša, kad šiemet į festivalį nebuvo kviesti rusų atstovai.

  Kiekviena skulptūra “apgyvendinta” palapinėje, buvo išties patogu jas apžiūrėti. Vienoje palapinėje žiūrovai susižavėję apžiūrinėjo ledo barą, kuris visas pagamintas iš tikro ledo. Kia kurios skulptūros sukurtos taip, kad žiūrovai galėtų prie jų fotografuotis.

  Skelbiama, kad  skulptūroms iš Rygos atgabenta 30 tonų specialiai paruošto itin skaidraus ledo. Tačiau dėl šilto oro smulkios detalės ištirpo dar neprasidėjus festivaliui. Vien festivaliui parengta per 60 skulptūrų (bent jau mes tiek suskaičiavome). Nors oras skulptūroms nebuvo labai dėkingas, tačiau pasivaikščiojimui jis buvo puikus.

   Festivaliui latviai buvo pasiruošė atsakingai. Nors eismas buvo itin intensyvus, tačiau viską reguliavo savanoriai kariškais drabužiais. Lengvieji automobiliai buvo nukreipiami į vieną aikštelę, autobusai į kitą. Autobusų būta labai daug ir nemaža dalis iš Lietuvos. Praktiškai kiekviename žingsnyje girdėjome kalbant lietuviškai.

   Latviai viską apgalvojo, net programėlės ir lakstinukai su renginio žemėlapiu buvo išverstos į lietuvių kalbą. Bilieto kaina 10 eurų. Tačiau vaikams, neįgaliesiems, pensininkams kaina perpus mažesnė. Lietuvių pažymėjimai irgi galiojo. Apžiūrėjus skulptūras buvo galima klausytis koncerto, čiuožinėti pačiūžomis ledo arenoje, paglostyti gyvūnėlius (triušiai, arkliukai, avinukai…) Be galo daug ir akis viliojančio maisto ir karšto vyno. Nemažai prekiautojų iš Lietuvos.

  Nuo Musninkų iki Jelgavos 245 km. Beje, benzinas Latvijos pasienyje išties brangesnis. Benzino litro kaina 1.65 (Širvintose pylėmės už 1,49)