Prevencinė priemonė „Autobusų keleivių saugumas“

   Vasario 15 d.  Širvintose, autobusų stotyje Širvintų rajono policijos komisariato pareigūnai vykdė prevencinę priemonę „Autobusų keleivių saugumas“. Prevencine priemone, siekiama atkreipti autobusų vairuotojų ir keleivių dėmesį į eismo saugumo svarbą ir būtinybę laikytis KET taisyklių.

   Pagal eismo įvykių stebėseną 2022 m. eismo įvykiuose Vilniaus apskrityje žuvo 11 keleivių, t. y. 36,67 proc. nuo visų žuvusių eismo dalyvių, ir sužeista 214 keleivių, t. y. 26,1 proc. nuo visų eismo įvykiuose sužeistų eismo dalyvių.

   Policijos pareigūnai autobusų stoties prieigose bei autobusuose bendravo su vairuotojais ir keleiviais aiškino apie Kelių eismo taisyklėse nustatytą pareigą užsisegti saugos diržus ir Administracinių nusižengimų kodekse numatytą administracinę atsakomybę. Autobusų keleivių saugos diržų segėjimo patikrinimas buvo „draugiškas“, pareigūnai keleivius įspėjo kelionę tęsti užsisegus saugos diržus dėl savo pačių saugumo. Saugos diržo nesegintiems vairuotojams ir keleiviams gresia administracinė atsakomybė nuo 30 iki 50 eurų.

  Taip pat informavo keleivius apie kylančias grėsmes nukentėti nuo vagysčių, kišenvagių, telefoninių ar internetinių sukčių, patarė, kaip šių grėsmių išvengti, platino informacinius lankstinukus.

   Patikrinimai parodė, kad keleiviai važiuodami autobusu vis dar nesirūpina savo saugumu. Nors saugos diržai autobusuose įrengti, savanoriškai, be įspėjimo juos užsisega tik vienas kitas.  Keleiviai teisinasi: „autobuse diržo nesisega, nes važiuoja netoli, kad nežinojo apie tokią būtinybę, pasitiki vairuotoju, kad būtent jis pasirūpins, kad kelionės metu nuvyktų saugiai“. Tačiau verta susimąstyti, nes, net ir vykstant trumpas kelio atkarpas, įvyksta skaudžių eismo įvykių. Juo labiau kad ir Kelių eismo taisyklės nustato, jog segėti saugos diržą autobuse privaloma.

   Gaila, tačiau retas autobuso keleivis saugos diržą vertina kaip saugumo priemonę, galinčią išsaugoti sveikatą ir gyvybę. Branginkime gyvybę kelyje!

Širvintų rajono Policijos komisariatas

3 thoughts on “Prevencinė priemonė „Autobusų keleivių saugumas“

  • 2023-02-17 at 19:35
    Permalink

    Kodėl neprisitaikyta prie maršrutų Vilnius – Biržai ir Biržai – Vilnius grafiko?

  • 2023-02-17 at 15:09
    Permalink

    Kadangi prevencinė priemonė buvo vykdoma pasirinktinai 2 valandas (bet ne visą dieną), tai priemonėje nedalyvavo pravažiuojantys tatpmiestiniai autobusai.

  • 2023-02-15 at 23:02
    Permalink

    Ar priemonėje dalyvavo per Širvintų autobusų stotį pravažiuojantys tarpmiestiniai autobusai?

Comments are closed.