Širvintų kraštotyros muziejus: komplikuotas gimdymas

  Prieš  praėjusius savivaldos rinkimus, skaitydamas vienos iš politinių partijų ar rinkimų komitetų (ar buvo koks skirtumas?) programą, netikėtai nustebau – žadamuose darbuose buvo minimas Širvintų kraštotyros muziejus. Domiuosi savo krašto istorija ir seniai galvojau, kodėl mes jo neturime, tad atsirado viltis, kad gal – pagaliau? Bet ta viltis tokia keista motina…

  Kraštotyros muziejų žadėję politikai laimėjo rinkimus, praėjo kadencija, ir kas įvyko? Negalima sakyti, kad – nieko. Buvo (gal dar ir yra?) mintys, projektai įsteigti kraštotyros muziejų… Kernavėje, buvusios mokyklos pastate. Mano galva, tai nebūtų pati geriausia vieta. Kernavė jau turi muziejų, ten tikrai yra ką pažiūrėti ir ką nuveikti.

  Galvoju, kad geriausia, kad kraštotyros būtų įkurtas Širvintose, kad būtų galima pasikviesti svečius, papasakoti apie krašto istoriją, juk mieste ne tiek ir daug lankytinų vietų…

  Bet, tarkim, alternatyvų nėra, patalpų nėra, kitos vietos būti negali, juk geriau taip, nei visai nieko? Tarkim…

  Tačiau kas buvo padaryta, kad būtų pradėtas tokio labai svarbaus Širvintų kraštui projekto įgyvendinimas? Ir čia ne apie patalpas ar vietą.

  Juk eksponatai, ekspozicija neatsiranda iš niekur. O jų tikrai yra: ne pas vieną kraštietį teko matyti labai įdomių, su krašto istorija susijusių artefaktų. Kol tie žmonės gyvi, tie artefaktai dar kažkaip saugomi, bet ar jais rūpinsis jų vaikai ir anūkai? Ar jiems jie bus įdomūs? Paklausus, ką ruošiasi su turimais artefaktais daryti, žmonės gūžteli pečiais: jei būtų muziejus, padovanočiau, o dabar – nežinau. Taip po truputį daiktai nyksta, dingsta mūsų istorijos dalis…

  Sakysite – yra kitų muziejų, kitur, lai atiduoda ten? Tačiau ‚būkime biedni, bet teisingi“ – dauguma tų eksponatų nėra ypatingai reti, o didieji muziejai savo fonduose tikriausiai ir taip jų turi. Svarbiausia jų vertė – istorija. Mano krašto istorija.

  Siūlyčiau kuriamam muziejui įsteigti fondą, kuriame būtų pradėtos rinkti mūsų krašto istorijos relikvijos, eksponatai, vertybės ir kur jos būtų tinkamai saugomos. Tam tikrai nereikia didelių patalpų, užtektų kokio nenaudojamo kabineto ir palaikyti pastovią temperatūrą. Labai tikiu, kad bus kuriamas muziejus, o ne koks hospisas ar kažkas panašaus, juk patalpos yra viliojančios įvairiems projektams.

  Šis pasiūlymas nėra rinkiminis “kai mes laimėsime, tai padarysime”. Ne, aš manau, kad tai ypatingai reikalingas ir reikšmingas mūsų kraštui reikalas.  Labai džiaugsiuosi, nesvarbu, kas yra ar bus valdžioje, jei tik jis pajudėtų ir būtų viltis sulaukti rezultato bei didžiuotis savo kraštu.

Saulius Voveris

LSDP Širvintų skyriaus kandidatas į Širvintų rajono Tarybą

Politinė reklama, bus apmokėta iš LSDP rinkiminės sąskaitos pagal sutartį ŠS 23-03. Užsakymas ŠS 23-14-33KŽ