Ar demokratija suras savo vietą ir Širvintų rajone?

Alytė Skeberienė – rajono tarybos narė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Širvintų skyriaus pirmininkė

Alytė Skeberienė – rajono tarybos narė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Širvintų skyriaus pirmininkė

   Artėja Kovo 11-oji, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Į pirmąjį posėdį kovo 10-osios vakare susirinkę dar kaip Lietuvos TSR Aukščiausiosios Tarybos deputatai, trečiojo posėdžio pabaigoje, kovo 11-ąją išsiskirstė jau kaip demokratinio Lietuvos Respublikos parlamento nariai. Išskirtinė diena mūsų tautai ir valstybei – Vasario 16-oji. 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Taryba savo posėdyje paskelbė „atstatanti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę“. Nors ir nėra tikslaus, visuotinai priimtino demokratijos apibrėžimo, lygybė ir laisvė nuo seniausių laikų išskiriami kaip demokratijai svarbios savybės. Šie principai realizuojami per visų piliečių lygybę prieš įstatymą ir vienodas politines teises (taip pat ir balsavimo ar kandidatavimo prasme).

   Rinkimai – tai svarbiausia piliečių dalyvavimo valstybės valdyme forma, tai svarbi demokratijos išraiška. Kovo 5-ąją visi turėsim galimybę pasinaudoti pilietine teise, ateiti į rinkimus ir išreikšti savo valią balsuojant ir renkant Širvintų rajono savivaldybės tarybą ir merą.

  Ar mūsų rajone galim kada tikėtis dalyvauti demokratijos principais paremtuose rinkimuose? Ar jie gali būti sąžiningi?

   Šiandieninė situacija kužda, kad artimiausiu metu tokių, matyt, nesulauksime.

   Lygių rinkimų principas plačiuoju požiūriu nustato, kad visi rinkimų proceso dalyviai – rinkėjai, kandidatai, juos iškėlusios politinės partijos ar vertinančios visuomenės informavimo priemonės – turi turėti lygias teisines galimybes vykdyti rinkimų agitaciją, apskųsti rinkimų komisijų sprendimus, stebėti, kaip skaičiuojami balsai ir pan. Lygių rinkimų principas taip pat apima lygias teisines galimybes vykdyti rinkimų agitaciją. Ar tokias lygias teises mūsų rajone turi visos partijos? Deja.

   Jau nuo pat rinkiminės agitacijos pradžios jaučiame nelygybę ir spaudimą. Dar tik rinkdami parašus, suteikiančius mūsų partijai galimybę dalyvauti rinkimuose, susidūrėme su faktais, kurie demokratinėje valstybėje net neturėtų būti įmanomi. Elektroniniu būdu balsavę piliečiai buvo verčiami atsiimti parašus, asmenys buvo gąsdinami, terorizuojami. Taip pat mus pasiekė gyventojų informacija, kad kai kuriuose kaimuose vietinei valdžiai atstovaujantys asmenys prigrasino gyventojus jokiais būdais nepasirašinėti parašų rinkimų lapuose. Ar buvo tikimasi, kad taip bus sustabdyta mūsų galimybė dalyvauti rinkimuose? Ar tai panašu į demokratiją? Deja.

  Pradėjus vykdyti rinkimų agitaciją pasiekė žinios, kad UAB „Širvintų šiluma“ darbuotojams įsakyta nuplėšti visus daugiabučių laiptinėse kabančius skelbimus, informuojančius apie Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ Širvintų skyriaus rinkimų programą. Motyvas tas, kad skelbimų lentos, neva, priklauso UAB „Širvintų šiluma“. Taip, mielieji, pasirodo nors Jūs ir susimokėjote už skelbimų lentas ar mokestis už jas buvo nuskaičiuotas iš Jūsų kaupiamosios sąskaitos, bet jos Jums nepriklauso. Ir nuo šiol „Širvintų šiluma“ leis sau spręsti, kokią informaciją Jūs turite žinoti, o kokios ne. Todėl nenustebkite, jog lentose rasite 10 metų senumo skelbimus apie „ūkį ir bites“, bet tikrai nerasite nepatogių politinių konkurentų informacijos apie rajono aktualius reikalus. Ar informacijos ribojimas susijęs su demokratiniais procesais? Deja.

  Jau rašėme ir apie faktą, kad turime žinių apie ruošiamas prieš mus provokacijas, apie neva „kompromituojančią“ medžiagą. Tam tikslui pasitelkiami  norintys įsiteikti valdžiai asmenys. Jie ir tampa tokių provokacijų įrankiais. O ir patys save įtakingiausiais laikantys kandidatai bando paskleisti orumą žeminančių pareiškimų apie oponentus. Čia jau nevengiama pasikapstyti senų skalbinių dėžėse, traukti tarybinių laikų biografijų nuotrupų dažnai pamirštant kaip ir kokia veikla mūsų rajone buvo patys pagarsėję tais laikais. Deja, rajono gyventojai patys mato, kaip vadovaujant Irenai Sližauskienei suklestėjo Pradinė mokykla, kokių privilegijų pagalba į šią mokyklą buvo paskirta nauja direktorė ir ar jos kompetencijos šiam darbui tikrai didesnės nei daugelio pedagogų, dirbančių šioje mokykloje lig šiol. Kaip ir prisimena garsius dabar garsios kandidatės žygius ir jos kelią į Olimpą. Ir tikrai ne visų rajono gyventojų budrumą užmigdo garsūs priešrinkiminiai pažadai tai eilinį kartą įrengti turgų ar pramogų parką, tai neva rajoną atverti 1 milijardo eurų investicijai į žąliąją energetiką. Pasidomėjus apie pasiskelbusią įmonę aiškėja, kad tokius pasakiškus turtus mums atnešti ketina vos kiek daugiau nei prieš metus įkurta įmonė, turinti tik 11 darbuotojų, kurios įstatinis kapitalas – 2500 eurų, o grynasis nuostolis 2021 m. – net 53 621 eurų. Ir mūsų merę tos įmonės finansiniai rodikliai tenkina. Žinoma, ne taip, kaip kai kurių prieš metus įmones įkūrusių mūsų kandidatų nulinės deklaracijos. Beje, tik debatų metu pasidalinta auditorijai, tik pasirodžiusi merės FB paskyroje informacija labai greitai buvo išimta. Kodėl? Spręskite patys. Gal todėl, kad kai kurių personų gyvenimo kredo – pažadų moralė  „Pažadėjau – patiešijau, netesėjau – negriešijau“.

  Garsios partijos atstovai dejuoja, viešai verkšlena, kad nespėja „atsimušinėti“ nuo skundų, nors patys ar jų gerbėjai mielai tai daro. Ir nesvarbu, kad skundžia tai, kas teisėta. Jiems svarbu, kad nors kuriam laikui būtume atitraukti nuo rinkiminio proceso darbų organizavimo skiriant laiką atsakymų rašymui, vizualinės medžiagos rinkimui. Jūsų grąsinimai pareiškiamais policijai mums kelia tik juoką. Negi taip bijote, kad kandidato Dariaus Šepkaus pasidalinta informacija bus lemtinga rinkimams? O gal vis dar negalite jam atleisti, kad laimėjo teismą prieš Jus? Politinius konkurentus informuojame, kad dirbame tikrai atsakingai ir sąžiningai.

  Štai tokiomis sąlygomis gyvename rinkiminiame laikotarpyje. Štai tokių priemonių imamasi prieš politinius konkurentus, norint apriboti lygias mūsų galimybes vykdyti rinkimų agitaciją. Mums kelia nuostabą tas faktas, kad negi taip nepasitikima savo elektoratu, savo partijos nariais, savo gerbėjais, kad imamasi tokių desperatiškų priemonių? Negi taip bijoma neprognozuojamo rezultato? O gal bijoma, kad demokratijai vis tik bus atverta galimybė įsikurti ir mūsų rajone?

  Mes į rinkimus einame sąžiningai, todėl ir toliau žengiame tvirtais, apsisprendusiųjų pasirinkti demokratijos kelią žingsniais. Tai labai nepatinka asmenimis, kurie apie demokratiją nieko nenutuokia nei iš mokykloje neskaitytų vadovėlių, nei iš universitetuose nedalyvautų paskaitų, nei iš rajone vykdomos politikos; tiems, kurie į rinkimus eina pasitelkdami savo valdžios demonstravimo, gąsdinimo ir pigaus populizmo įrankius.

  Kviečiame Jus, mieli rajono gyventojai, ateiti į rinkimus kovo 5 d. ir pareikšti savo valią nieko neverčiamiems, negąsdinamiems, neperkamiems pažadais.

  Sąrašas Nr. 7 – už Širvintų kraštą, orų gyventi ne išskirtiniams, ne saviems, ne valdžiai lojaliems, o VISIEMS ir KIEKVIENAM!

Politinė reklama bus apmokėta iš “Demokratų sąjungos “Vardan Lietuvos” rinkiminės kampanijos sąskaitos pagal sutartį ŠS 22-04. Užsakymas ŠS 23-07-82