Marijan Buinickas: visą savo gyvenimą atidaviau pedagogikai

   Jau šį savaitgalį rinksime naująją rajono valdžią. Vienas iš kandidatų į Širvintų rajono merus – Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškųjų šeimų sąjungos atstovas Marijan Buinickas.

-Marijan, gal galite papasakoti apie save? Iš kur esate kilęs? Kuo gyvenate šiandien?

– Gimiau, užaugau, sukūriau šeimą ir gyvenu gimtame Širvintų rajone. Iš pradžių mokykla Barskūnuose, vėliau Maišiagaloje. Po pedagoginių studijų, diplomuotas mokytojas grįžtu dirbti Barskūnų pagrindinėje mokykloje. Puikus jausmas, kada dirbi su tais mokytojais, kurie tave mokė. Paragavau ir direktoriaus pavaduotojo ugdymui duonos. Likvidaus mokyklą Barskūnuose, mokytojo darbo neatsisakiau. Tai mano pašaukimas. Dirbu Avižienių gimnazijoje ir Riešės Šventosios Faustinos Kovalskos mokykloje. Ir taip jau virš 40 metų.

Su žmona užauginome dvi dukras: Justiną ir Barbarą. Džiaugiuosi savo anūke Emilija, kuri jau pirmokė. Esu aktyvus, priklausau kelioms organizacijoms.

-Dirbti mokytoju ir būti meru – dvi skirtingos sferos. Ar Jums yra žinomas rajono valdymas?

-Kelis kartus buvau išrinktas tarybos nariu. Tad manau, kad turėdamas tarybos nario darbo patirties, geriau suprasiu ir mero pareigas. Gyventojų reikalai man nesvetimi, turiu daug idėjų ir tik rinkėjų balsų, atiduotų už mano kandidatūrą, dėka galėsiu spręsti susikaupusias problemas, įgyvendinti pažadus.

-Sakote, kad turite daug idėjų. Kam pirmiausiai skirsite dėmesį?

-Įgyvendinant programos gaires, ypatingą dėmesį skirsiu dalyvaujamojo biudžeto įgyvendinimui. Bendruomenės galės įgyvendinti savo idėjas, kurios bus paremtos savivaldybės biudžeto lėšomis. Dalyvauti dalyvaujamajame biudžete galės ir švietimo įstaigos. Tai jau daroma šalies mastu.

Seniūnijoms priklausančių kelių būklė labai apgailėtina. Juokingas ir neefektyvus atrodo kelių greideriavimas, keliai neremontuoti daugiau kaip 30 metų. Matome, kaip jie atrodo bet kuriuo metų laiku. Lietingojo sezono metu jie panašesni į upių vagas. Situacija gali pagerėti, kai seniūnijos turės finansinį savarankiškumą.

-Visą gyvenimą skyrėte darbui mokykloje. Kokia švietimo situacija mūsų rajone? Kaip ją matote Jūs- ilgametis mokytojas?

-Skausmingas mokyklų uždarymas. Nuo rajono centro nutolusiuose kaimuose mokykla buvo vienintelis švietimo ir kultūros centras. Niekas negalvojo apie vaiko likimą. Tai buvo daroma biurokratiškai. Į tėvų prašymus nebuvo atsižvelgta, o mokiniams kasdien tenka nuvažiuoti dešimtis kilometrų iki mokyklos ir atgal. Gerai prisimenu, kaip taryboje buvo sprendžiamas Barskūnų mokyklos likimas, posėdyje dalyvavau kartu su tėvų komiteto pirmininke. Sustingę valdančiosios koalicijos veidai alsavo vienbalsiai. Niekas nepasikeitė. Juos ir vėl matome pirmuose numeriuose Lietuvos regionų partijoje.

Juodiškiečiai, Alioniškiai, Šiauliečiai, Bartkuškiečiai, Medžiukiečiai, Barskūniečiai, jūs ir vėl balsuosite už tuos, kurie kažkada pakėlė ranką, kad jūsų vaikai negalėtų ilgiau pamiegoti, turėti daugiau laiko pažaisti lauke, o tą laiką leisi mokykliniuose autobusiukuose?

Jei pakraščiuose nebūtų kitų rajonų mokyklų, tai vaikai iš tolimesnių rajono kaimų turėtų į mokyklą Širvintose važinėti apie 40 km. O juk galima buvo keisti mokyklų kryptį, paieškoti kitų idėjų, kad būtų patogu vaikams.

Dabar vėl laukia mokyklų naujas smūgis. Miesto gimnazija pagražės ir gaus labaratoriją iš “Tūkstantmečio mokyklos programos”, bet Gelvonų gimnazija gresia likti pagrindine mokykla. Savivaldybė nededa jokių pastangų, o gali ir, mano vertinimu, privalo prisidėti prie nepilnų klasių komplektų išlaikymo ir išsaugoti gimnaziją. Nes perspektyvoje ne tik labai greitai neliks mokyklos, bet ištuštės pats miestelis.

Viduramžiais sakydavo karalius Liudvikas XVI: Valstybė tai aš. Dabar panašiai elgiasi mūsų merė: Širvintų rajonas tai aš, Ir atrodo, kad viskas priklausys nuo merės nuotaikos, pažiūrų ir norų.

-Pats dalyvaujate kultūriniame gyvenime. Kaip jis Jums atrodo rajone?

– Mane stebina, kad atstatyti, renovuoti kultūros namai dažai laikomi turšti. Štai ir Medžiukų kultūros namai daug metų jie laikyti tušti, tad vėl reikia įdėti kapitalo, kad jie galėtų veikti. Tiesa, juos perdavė Medžiukų asociacijai, bet ar bendruomenė pajėgs juos susiremontuoti? O juk prisimenu tuos laikus, kai kultūrinis gyvenimas šiame krašte virte virė. Teko ir man jų scenoje dainuoti. Labai gaila, kad kultūrinis gyvenimas nyksta.

-Esate itin arti jauno žmogaus – mokote jį. Koks jaunimo požiūris į Lietuvos politiką?

-Dažnai su gimnazistais diskutuojame šiomis temomis. Jiems labai rūpi Tėvynės ir savo krašto likimas. Ir negali jiems meluoti. Tai, ką jie girdi per žiniasklaidą, kartais gyvenime yra kitaip. Jei atvirai, demokratija Lietuvos politikoje dar gerokai šlubuoja.

– Jūs jau užsiminėte apie susisiekimo problemas mokiniams. Ar ši problema kyla tik vaikams?

– Nuošalesnių kaimų gyventojai patiria daug nepatogumų dėl visuomeninio transporto trūkumo. Jei kartą per savaitę pravažiuoja kaimu autobusas, tai kaip žmogui kasdien pasiekti darbovietę? Kaip pensininkui pasiekti medikus, kitas valstybines instancijas, jei jo vaikai užsienyje ar dirba kitame mieste? Labai svarbu spręsti šias problemas.

Gyventojai skundžiasi, kad nuo plento turi eiti pėsčiomis į Bartkuškį, Barskūnus, Medžiukus. Labai nepatogu.

-Sveikatos apsauga rajone. Kaip Jums atrodo, ji pakankamai efektyvi?

– Ji rajone labiau orientuota į miesto gyventoją. Kaimo gyventojui sudėtinga nuvykti į rajono centrą. Be to, ne visi rajono gyventojai geba internetu užsiregistruoti pas medikus. Negerai, kad pacientai turi laukti kelias savaites, kol patenka pas medikus. O dar pridėkime tai, kad rajone yra specialistų trūkumas. Taip ir atsiranda uždelstos ligos.

-Jūs daugiausiai kalbate apie kaimą. O kaip miestas? Jam dėmesio nereikia?

-Reikia dėmesio tiek miestui, tiek kaimui. Mūsų miestas žydi, o kaimai labai apleisti. Tiesa, mieste būtinai reikia kiemus ir turgų sutvarkyti. Privalome pagalvoti apie naujas darbo vietas. O kaime sutvarkykime gatves, susisiekimą, švietimo klausimus. Kad jaunimas nebėgtų iš kaimo, kad čia kurtųsi ir kurtų savo šeimas.

LLRA – KŠS Širvintų skyriaus informacija

Politinė reklama bus apmokėta iš LLRA – KŠS rinkiminės sąskaitos pagal sutartį ŠS 23-02. Užsakymas ŠS 23-12-37KŽ