Demokratų sąjunga “Vardan Lietuvos”: šalyje prasidėjo “nerimo pandemija”

LINAS KUKURAITIS, LR Seimo narys

/ LINAS KUKURAITIS, LR Seimo narys /

   Demokratų sąjungos “Vardan Lietuvos” atstovų teigimu, praėjusiais metais vykdytos šalies gyventojų apklausos, bei sukaupta svarbiausių socialinių, ekonominių, sveikatos ir demografinių rodiklių statistika rodo, jog situacija šalyje grėsmingai prasta:

  • 2022 metų gruodį atlikto tyrimo duomenimis, 87 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog situacija šalyje blogėja, palyginimui – taip manančių balandį, karui tik prasidėjus, buvo 79 proc.;
  • 96 šalies gyventojų baugina augantys kasdienio pragyvenimo kaštai, 85 proc. apklaustųjų nerimauja dėl skurdo ir atskirties;
  • Nerimą kelia bene greičiausiai ES augančios maisto kainos ir faktas, jog lietuviai maistui išleidžia beveik daugiausiai iš visų ES gyventojų, daugiau išleidžia tik Rumunai;
  • Išlaidos būstui, dujų, elektros, kuro kainos kilo kartais ir vertė skolintis lėšas einamosioms sąskaitoms padengti;
  • Metinis būsto paskolų palūkanų dydis Lietuvoje yra didžiausias Europoje;
  • Gyventojų realiosios pajamos ir perkamoji galia, nepaisant kiek kilusių pajamų, mažėjo;

Nuolatos patiriamas nerimas, stresas ir nežinomybė lėmė, jog:

  • Alkoholio suvartojimas Lietuvoje vėl ėmė augti ir sugrįžo į 2017 metų lygį;
  • Kūdikių gimstamumas sumažėjo drastiškai – gimė beveik 7000 kūdikių mažiau nei prieš penkerius metus;
  • Gyventojai savo sveikatą vertina prasčiausiai visoje ES – dėl Covid, ilgų eilių pas gydytojus specialistus ir pražūtingo streso poveikio sergantiems lėtinėmis ligomis, mirštamumas Lietuvoje ženkliai išaugo;
  • Lietuvos pilietinis indeksas, o ir gyventojų pasitenkinimas demokratija, reikšmingai sumažėjo. Tokios tendencijos dabartiniame geopolitiniame kontekste yra pavojingos ir gali tapti pražūtingomis;

  Susiklosčiusią situaciją galima vadinti “nerimo pandemija”, pati visuomenės jausena šiuo metu yra tokio paties dydžio krizė, kaip ir saugumo ar energetikos.

  Nesant tinkamo reagavimo, o jo nėr, nesprendžiant visuomenės patiriamų iššūkių rizikuojame iššaukti savižudybių, emigracijos, išvengiamo mirtingumo ir smurto prieš vaikus ar artimoje aplinkoje bangą, kurios kilimą jau dabar rodo vėluojanti statistika.

  Nekontroliuojamas, nepripažįstamas ir nesprendžiamas nerimas yra destruktyvus tiek asmeniui, tiek visuomenei, tiek valstybei.

Pagrindiniai Lietuvos gyventojams kylantys klausimai, kuriuos būtina išspręsti siekiant sumažinti nerimą:

  1. Kainų ir pajamų neigiamas balansas;
  2. Dirbančiųjų šeimų išgyvenimas ir vaikų poreikių užtikrinimas;
  3. Civilinė sauga ir pagalba grėsmės akivaizdoje;
  4. Sveikatos priežiūra ir prieinama psichologinė pagalba;
  5. Vyresnio amžiaus žmonių pajamų apsauga;

   Siekdami išspręsti gyventojams kylančius iššūkius demokratai pavasario sesijoje teikia daugiau kaip 40 konkrečių pasiūlymų, teigiamai įtakosiančiųsituaciją.

   Siūloma balansuoti kainas ir pajamas, įvesti suminę darbo laiko apskaitą, sudaryti galimybę tris mėnesius dirbti gaunant dalį nedarbo išmokos, ypač orientuojantis į priešpensijinio amžiaus darbuotojus.

   Taip pat didinti vaiko priežiūros išmokų lubas, iki 3 procentų apriboti pirmojo būsto palūkanas, skirti nemokamą maitinimą visiems pradinukams, bei apriboti socialinių išmokų apmokestinimą.

  Sesijai įsibėgėjus bus detaliau pristatomi pasiūlymai, susiję su švietimu, sveikatos apsauga, žemės ūkiu ir civiline sauga.

  Demokratų sąjungos atstovai pabrėžia, jog visi jų teikiami pasiūlymai yra konstruktyvūs ir įgyvendinami, papildomai neišpučia biudžeto, tačiau ženkliai gerina visuomenės psichologinę ir ekonominę būklę, bei kuria pagarbų valstybės santykį su piliečiais.

 

 

 

 

3 thoughts on “Demokratų sąjunga “Vardan Lietuvos”: šalyje prasidėjo “nerimo pandemija”

  • 2023-03-27 at 19:51
    Permalink

    Neverta mokyti išrinktąsias. Per rinkimus kovo mėnesio pradžioje masiškai pritarėme tokiam jų elgesiui.

  • 2023-03-27 at 10:03
    Permalink

    Kodėl žmonės skursta, kadangi merai pinigus išleidžia pramogoms, blizgučiams. Kalbu apie Širvintų rajoną. Per aštuonis merės valdymo metus, kur išleido blizgučiams, buvo galima aprūpinti visus, kurie laukia socialinių bustų, butais. Tai sudaro apie 1 milijoną eurų.
    Pirmiausia reikia lėšas skirti objektams, kurie pagerintų žmonių gyvenimą, o ne aikštei, dirbtinei pievutei ir pan. Šie objektai statomi su tikslu, kad prie jų padaryti nuotrauką ir išplatinti per visą Lietuvą, o ne rajono gyventojų labui.

  • 2023-03-15 at 20:11
    Permalink

    Ar tikrai demokratų pavasario sesijoje teikiami menami daugiau kaip 40 konkrečių pasiūlymų teigiamai įtakos situaciją? Ar jie neklysta?

Comments are closed.