Kitokia nuomonė apie vėjo jėgaines

   Pastaruoju metu rajone viena opiausių temų – vėjo jėgainės. Tad norėtųsi išgirsti kuo daugiau skirtingų nuomonių, kad būtų galima susidėlioti savo mintis ir susiformuoti savo nuomonę. Šiandien kviečiame paskaityti dvylikos metų senumo straipsnį, kuris galbūt suteiks naujų žinių ar minčių.

Vėjo jėgainės – Vakarų Lietuvos nelaimė

Klaipėdos rajono Gedminų bendruomenės pirmininkas Vytautas ŠVANYS

Skuodo, Kretingos, Šilutės, Tauragės rajonai jau nusmaigstyti didžiulėmis vėjo jėgainėmis, dabar ateina eilė Šilalei. Pusiaukelėje tarp Šilalės ir Laukuvos prie autostrados jau sukasi kelios, gerokai pakeitusios įprastą mūsų krašto gamtovaizdį. O kaip jos pakeis žmonių gyvenimą, kokią naudą duos visai šalies ekonomikai, ar nepakenks gamtai? Klaipėdos rajono Gedminų bendruomenės pirmininkas Vytautas ŠVANYS, visoje šalyje pagarsėjęs kovotojas prieš stichišką vėjo jėgainių plėtrą, sako: „Naudos nesitikėkit jokios, o žalą aplinkui gyvenantys žmonės gali patirti tragišką“. Apie tai – jo interviu „Šilalės artojui“. Beje, čia kalbama ne apie nedidelius ir niekam nepavojingus namų ūkyje naudojamus vėjo malūnus, bet apie didžiąsias,  kelių šimtų kilovatų jėgaines.

Mūsų pašnekovas V. Švanys sako esąs šioks toks energetikas (iš profesijos – inžinierius geologas), kurį laiką užsiiminėjęs geotermine energija (savo namuose turi įsirengęs šilumos siurblį), o apie vėjo jėgaines dar visai neseniai žinojęs tik tiek, kad jos „sukasi ir daro elektrą“. Aišku, jis dar buvo girdėjęs, kad tai pigi, švari ir gamtai bei žmogui nepavojinga energija. Sužinojęs, kad vėjo jėgaines rengiamasi statyti ir Klaipėdos rajone, jis ėmė domėtis giliau ir netruko suabejoti, ar viskas yra tikrai taip, kaip situaciją nušviečia vėjo jėgainių statytojai, rėmėjai ir net juos palaikantys žaliųjų judėjimai. Šiandien apie Lietuvoje pradėtus įgyvendinti vėjo jėgainių plėtros planus jis kalba kaip apie ekonominę aferą ir nusikaltimą prieš savo žmones:

– Visų pirma, vėjo elektrinių plėtra – tai didelio masto ekonominė afera, dar labiau nuskurdinsianti ir taip nuskurdintą mūsų visuomenę. Ekonominį nusikaltimą galima nusakyti skaičiais. O kiek kainuoja žmogus, jo gyvybė, jo sveikata? Už kiek ji parduodama ir perkama? Kur pastatomos galingosios vėjo jėgainės, išnyksta bitės, nustoja perėti, čiulbėti paukščiai, „išprotėja” katės, šunys, vyksta prieš tai nebūdingi naminių gyvulių vaisių persileidimai, išsigimimai. Jeigu taip neigiamai veikiama gyvoji gamta, tai negi jos gali neturėti įtakos žmonėms, jų sveikatai? Deja, tai pajus ir jūsų rajono gyventojai, gyvenantys arčiau naujųjų monstrų.

– Bet juk vėjo jėgainės nesklaidžia radiacijos, neišmeta dūmų, nėra pavojaus, kad jos sprogs… Kaip jos gali būti pavojingos gamtai ir žmogui?

– Dar visai neseniai iš aš maniau labai panašiai. Turėjau tik labai paviršutinišką žiniasklaidos suformuotą požiūrį, kad tai esanti „švari“ ir pigi energija. Bet kai pradėjau skaityti specialią literatūrą ir kalbėtis su žmonėmis, gyvenančiais vėjo jėgainių kaimynystėje, netrukau pamatyti, kad mums ne tik nesako tiesos, bet ir meluoja. Kretingos rajone, kur vėjo jėgainės pastatytos visai šalia Vydmantų ir Kvecių gyvenviečių, prisiklausiau šiurpiausių istorijų, dabar jau kenčia ir jūsų kaimynai tauragiškiai – Lauksargiuose su vėjo malūnais atnešta tokia pat nelaimė. Daugumai žmonių, gyvenančių 1.5 kilometro ir mažesniu, o dažnai ir didesniu, atstumu nuo vėjo jėgainių, pasireiškia chroniška nemiga, chroniškas nuovargis, apatija, depresija, galvos skausmai, pykinimas, širdies ritmo ir kitų organų veiklos sutrikimai – žmogaus gyvenimas kapitaliai sugriaunamas. Nuo ko?

Vėjo jėgainės skleidžia labai stiprų žemo dažnio girdimą ir mūsų ausiai negirdimą infragarsą, kuris labai pavojingas kūnui ir psichikai. JAV kariuomenėje infragarsas jau naudojamas kaip psichotroninis ginklas. Jis išveda iš rikiuotės priešininkus, sutrikdo žmonių sveikatą, psichiką, bet veikia žemiau žmonių girdimumo ribos – čia ir yra jo stiprybė. Vėjo jėgainės atitinka psichotroninio ginklo parametrus. Jų sukeliamas infragarsas ir žemi dažniai yra visai netoli girdimumo ribos, net jas viršija ir siekia 80-90 dB. Todėl vėjo elektrines galima būtų vadinti prieš žmones nukreiptu ginklu – nei kiek neperdėtume.

– Bet juk yra higienos normos, sanitarinės ribos, žmonių sveikatą saugančios institucijos…

– Taip, normos yra, bet jos leidžia daug didesnį triukšmą, negu kituose Europos šalyse. Gal todėl į Lietuvą ir patraukė šitų monstrų statytojai? Didžiosios Britanijos mokslininkai padarė išsamius vėjo jėgainių triukšmo poveikio žmonėms tyrimus ir nustatė, kad jau 32 dB vėjo jėgainių triukšmas sukelia stiprų erzinimą kai kuriems žmonėms, o 40 dB ir didesnis triukšmas sukelia stiprų erzinimą jau daugeliui žmonių. Tokio pat stiprumo automobilių, geležinkelio ar oro transporto keliams triukšmas žmogų veikia ne taip ardančiai. Kodėl?

Mokslininkai atsako, kad viena iš priežasčių yra vėjo jėgainių skleidžiami toli sklindantys žemo dažnio garsai ir infragarsas. Žemo dažnio garsai ir infragarsas rezonuoja kai kuriuos žmogaus kūno organus ir dalis, o nuo to pablogėja žmogaus savijauta. Ilgalaikis tokio triukšmo poveikis gali sukelti rimtus negrįžtamus procesus organizme, sunkiai išgydomas ligas, kurių visuma yra įvardinta kaip Vėjo jėgainių sindromas.

Kokiu atstumu mus gali pasiekti šis ardantis poveikis? Tyrimus atlikę nepriklausomi ekspertai tvirtina, kad daugumai žmonių, gyvenančių nuo jėgainių iki 3 km, o kartais – ir didesniu atstumu (priklausomai nuo reljefo, kitų faktorių), dėl vėjo jėgainių sukeliamo triukšmo vystosi chroniški nemiga ir nuovargis, pasireiškia galvos skausmai, depresija, klausos sutrikimai, koordinacijos praradimas bei kitos nervinės ir su nervine įtampa susijusios ligos. Jeigu Šilalės rajone vėjo jėgainės pastatytos per tris kilometrus arba dar arčiau sodybų, žmonės neišvengs neigiamo poveikio savo sveikatai.

– Ir tai neprieštaraus šalyje veikiančioms higienos normoms?

– Neprieštaraus. Triukšmo riba pagal higienos normas naktį miegamose patalpose gali siekti 45 dB. O juk nuo 40 dB vėjo jėgainių triukšmas daugumai žmonių jau kelia labai stiprų susierzinimą. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) primygtinai rekomenduoja, kad tuo atveju, kai triukšme yra žemo dažnio ir infragarso sudedamoji, triukšmo norma turi būti atitinkamai sumažinama. Tačiau mūsų higienos normos į tai neatsižvelgia. Dieną jos leidžia netgi 65 dB triukšmą. Keliamas traukinių ar lėktuvų būtų gal nieko, bet vėjo jėgainių skleidžiamas tokio stiprumo triukšmas yra labai pavojingas. Tai įrodyta moksliškai, nustatytos priežastys, jos specialistams gerai žinomos. Tik kažkodėl tai nežinoma Lietuvos visuomenės sveikatos centrų, Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojams, kuriems gal yra mokama už nežinojimą?..

– Rizikuojama žmonių sveikata dėl ekonominės naudos?

– Taip, žmonių sveikata aukojama dėl vėjininkų pelnų, nors valstybė ir visuomenė iš tos aferos neturės nė mažiausios naudos – tik nuostolį. Vėjo jėgainės gamina menkavertę energiją, kurią valstybė įsipareigoja supirkti dvigubai aukštesne nei rinkos kaina. Ar tai ne absurdas? Tarptautinėje rinkoje elektros kilovatvalandė kainuoja 14 – 15 centų, o Lietuva įsipareigoja iš vėjininkų ją pirkti už 30 centų. Nėra jokios abejonės, kad dėl šitos aferos pakils elektros kaina vartotojams. Taip jau atsitiko kai kuriose Europos šalyse. Brangiausiai už elektrą moka danai, vokiečiai ir ispanai, kur vėjo jėgainių gaminamos energijos procentas visoje energetikoje pats didžiausias.

– Kodėl sakote, kad vėjo jėgainių gaminama elektra yra mažavertė?

– Vėjo jėgainių darbas tiesiogiai priklauso nuo vėjo stiprumo. Vėjas stipresnis – elektros daugiau, vėjo nėra – jėgainės sustoja visai. Vadinasi, norint užtikrinti nepertraukiamą elektros energijos tiekimą, šalia vėjo jėgainių būtina įrengti energijos galingumą balansuojančias įprasto kuro elektrines, kurių pajėgumas turi beveik siekti vėjo jėgainių galingumą. Vien dėl to valstybė jau investavo ir dar investuos daugiau negu milijardą litų į dujų turbiną Elektrėnuose, į hidro turbiną Kruonio HAE, į tinklų rekonstrukciją. Dar daugiau, valstybė (visuomenė) dengs visas balansavimo, rezervavimo išlaidas bei kitus kaštus, susijusius su nestabiliu tinklų apkrovimu. Visa tai kiekvienais metais kainuos apie milijardą litų. Jie bus paimti tiesiai iš kiekvieno Lietuvos gyventojo kišenės ir perkelti tiesiai į mažos grupelės verslininkų pelnus.

Tai štai, kas vyksta: valstybė, t.y. visuomenė, dotuoja verslininkams vėjo elektrinių statybą, pajungimą prie tinklų, o vėliau dar ir įsipareigoja iš jų supirkti dėl galios nepastovumo ir pertrūkių praktiškai bevertę vėjo elektrinių gaminamą energiją dvigubai didesne negu rinkos kaina. Argi tai – ne ekonominė afera?

– Bet gal tai – švari, ekologiška elektra?

– Irgi melas. Pažiūrėkim, kas atsitinka, kai vėjas nutyksta ir jėgainės sustoja. Elektrėnuose tenka kurti papildomus pečius ir padidinti galingumus, o nuo to į atmosferą daugiau išmetama anglies dvideginio ir metano. Europos šalių praktika rodo, kad nuo vėjo jėgainių išmetamųjų dujų nei kiek nesumažėją. Apie tai, kad jos kenkia gyvūnijai, jau kalbėjome. Be to, jos išnaikina labai daug paukščių. Tik iš šalies atrodo, kad sukasi negreitai. Iš tiesų 100 metrų skersmens sparnai pakraščiuose lekia apie 300 kilometrų per valandą greičiu. O jėgainės statomos Vakarų Lietuvoje, kur eina paukščių migracijos keliai…

Iš jėgainių neturėsime ir socialinės naudos. Vėjo jėgainės nesukuria mums nei darbo vietų (jas gamina ir stato užsienio firmos), nei infrastruktūros (vėjininkai savo monstrus stato kuo arčiau gyvenviečių ir kelių). Žodžiu, jokios naudos – tik nuostolis ir žala žmonių sveikatai. Vėjo jėgainės – tai jau Lietuvos nelaimė.

– Jeigu nelaimė – kaip jos išvengti?

– Kurios jūsų rajone pastatytos, tų matyt nenugriausit, nors Klaipėdos rajone yra buvę ir taip. Manau, kad viskas dabar padaryta pagal Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą, kurį mūsų Seimas priėmė, žiūrėdamas tik vėjininkų, o ne mūsų žmonių interesų. Bet nemanykit, kad tomis keliomis jėgainėmis viskas pasibaigs. Vėjininkų užmojai dideli, vėjuota Žemaitija labai palanki jų verslui. Netgi žaliųjų judėjimai stovi jų pusėje. Mėginau kreiptis į juos pagalbos, nes juk žaliesiems turėtų skaudėti gamtos ir žmonių žalojimas, bet jie atsakė, kad esą „už atsinaujinančią energetiką“. Tų judėjimų Lietuvoje keli, bet jie kalba taip pat. Vieno judėjimo vadovybėje yra vėjo elektrinių asociacijos viceprezidentas. Kas dar neaišku?

Todėl pačios bendruomenės turi stoti prieš stichišką jėgainių plėtrą. Neleiskite jų statyti šalia kaimų ir gyvenviečių. Darykite spaudimą rajono valdžiai, kuri gali sustabdyti ir sutvarkyti jėgainių statybą. Klaipėdos rajone mums tai pavyko. Bendruomenės įtikimo rajono savivaldybės tarybą, ir ta priėmė kompromisinį nutarimą, kuriuo sustabdė vėjo jėgainių detaliųjų planų tvirtinimą iki bus patvirtintas specialus vėjo jėgainių plėtros planas. Jeigu esame verčiami kažkokių jėgų ir negalime visiškai išvengti šių monstrų, tai tegu jie stovi nuošalesnėse vietose, kur nežalos žmonių ir darys mažiau žalos gamtai. Kol kas mūsų rajone nėra nė vienos vėjo jėgainės.

Jeigu mūsų rajono valdžia išgirdo visuomenės balsą, gal paklausys ir jūsiškė? Turėkite omenyje, kad aplink vėjo jėgaines labai krenta žemės ir viso nekilnojamojo turto kaina, žlunga kaimo turizmo verslas. Toks gražus, kalvotas jūsų rajonas – jums tik turizmu užsiimti, o ne naikinti save ir gamtą tomis pabaisomis.

 

12 thoughts on “Kitokia nuomonė apie vėjo jėgaines

  • 2023-04-10 at 09:43
    Permalink

    Apie jėgaines jau buvo žinoma prieš rinkimus ir beveik vivi puolė balsuot už merę.
    Jeigu yra nepatenkintų , tegu lekia prie savivaldybės langų ir klykia – GELBĖKIT, MERE ! – bet merė ėmė ir DINGO (staiga) ir panašu laikotarpiui, per kurį investuotojai tvarkys iki galo reikaliuką 😉

  • 2023-04-06 at 13:38
    Permalink

    Jeigu bus prieš vėjo jėgaines dirbantysis, tai jam bus pasiūlyta užimtumo tarnyba. Jeigu bus pensininkas, kandidatai (Regionų partija) lieps balsuoti už juos (balsavimas namuose).
    Jeigu bus verslininkas, gali sulaukti tam tikros komisijos.
    Kam Širvintų rajonui vėjo jėgainių. Duokite šiam rajonui nugyventi tyliai, ramiai savo amžių.
    Kodėl rajono valdžia neskatina savus žmones verslą vykdyt? Tai smulkūs cechai, prekyba turguje. Kažkodėl nėra.
    Kiek aš skaičiau apie tuos tris vyrukus informaciją. Informacija nieko gero nežada.
    Vyrukai tam tikru momentu dings, rajono valdžia pasidarys nekalta.

  • 2023-04-06 at 11:26
    Permalink

    Ko jūs čia vėjus keliat ir nervinatės?! Žmonės nori tų jėgainių, tegu tik pabando nenorėt :)))
    Tegu nors vienas, tose teritorijose gyvenantis, parašo viešai,su vardu pavarde, kad prieštarauja parko įrengimui. Kol kas , nei vieno pasisakiusio nėra.

  • 2023-04-04 at 15:38
    Permalink

    Dabar, 15.30val. Momentinis elektros energijos vartojimas 1624MW,
    Elektros energijos momentinė gamyba:
    Gamyba viso: 368MW,
    Saulės el. 100MW,
    Vėjo jėgainės: 90MW,
    Hidro elektrinės: 68MW,
    Šiluminės elektrinės: 43MW,
    Kiti šaltiniai: 86MW.
    Nuo 6.00 iki 12.00val liūto dalį sudarė hidro energija. Tai Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė.
    Ilgalaikis maksimalus vartojimas iki 2000MW.
    Ilgalaikė maksimali gamyba iki 1000MW.

  • 2023-04-04 at 12:28
    Permalink

    Martynas yra Martynas Nagevičius?
    Sutinku, kad straipsnis muša į vienus vartus, bet Jūsų išgirtieji verslininkai daro lygiai tą patį tik į priešingus vartus. Nusišneka juodai. Keletas citatų iš paskutinio verslininkų susitikimo su Zibalų sen. gyventojais:
    1) Pastačius vėjo elektrines, skundų negaunama.
    2) NT nuvertėjimas – tai mitas.
    3) 77% Lietuvos gyventojų mano, kad vėjo elektrinės nekenkia kraštovaizdžiui. (Gal patikriname – padarome širvintiškių apklausas, ką?)

    Kažkaip niekas nieko nesiūlo dėl saulės elektrinių parkų Širvintų rajone. O juk tai nepalyginimai pigesnė, tylesnė, lengviau demontuojama alternatyva nei vėjo elektrinės. O ir tokios elektros savikaina 1,5 karto pigesnė nei vėjo.

    Būtų malonu su Jumis padiskutuoti viešai. Jei esate tokie geranoriški ir skaidrūs – tai padarome viešą diskusiją.

  • 2023-04-04 at 08:41
    Permalink

    Kiekvienas turi teisę į savo nuomonę. O dar kai projektą vykdyti planuojanti įmonė slepia informaciją. Žmonės ima nepasitikėti ir ieško priešingos nuomonės. O jums siūlau jėgainę savo kieme pasistatyti.

  • 2023-04-04 at 07:46
    Permalink

    Neužtenka skaityti specialiosios literatūros, o reikia ją ir suprasti. Taip pat labai praverstų pateikti tuos šaltinius, nes labai dažnai nutinka kad tai tampa “alternatyvieji” šaltiniai, kurių tikslas yra kelti emocijas,o ne faktus pateikti. Kaip ir nuomonė, taip ir straipsnis, labai subjektyvus. Pats asmuo pateikiamas kaip patyręs su geotermine energija, nes turi šilumos siurblį? Ar dabar aš irgi galiu sakyti kad turiu patirties mechanikoje, nes vairuoju automobilį? Šioks toks energetikas irgi pasitikėjimo nekelia. Neekologiška, nes kai vėjo nėra tai jos nedirba? Nu tai džiaukis, vadinasi ir garso nebus, o kad tenka įjungti šilumines elektrines, tai tiesa, bet jei vėjo jėgainių nebus tai jau nebereiks jų įjungti? Na bent jau straipsnis tokią idėją formuoja. Jokios naudos gyventojams? Paskaitykit sutartis kurias sudaro kompanijos su savivaldybe, dažnai yra numatoma kasmetinė parama bendruomenėms, statyboms ir eksplotacijai sutariama darbinti vietinius gyventojus. Nebent jūsų savivaldybėje atsilupę ar korumpuoti dirba, nu bet patys tokius renkat. Jau net nekalbu apie tai kad atsiranda energijos diversifikacija, neprisirišam prie vieno šaltinio ir apskritai darom Lietuvą labiau nepriklausomą nuo kitų valstybių. Žodžiu, straipsnis tiesiog skirtas kažkam pabambėti koks blogas gyvenimas. Ne viskas gyvenime juoda ir balta.

  • 2023-04-03 at 14:34
    Permalink

    Vasario 22 dieną merė pristatė investuotojus. Įdomu, ar Molėtų meras Saulius Jauneika irgi pristatė? Tai vadinama protegavimu ir lobizmu. Ne už ačiū. Ar teko girdėti Zibalų ar Alionių žmones, kad merę kritikuotų? Ne. Tik verslininkai šiek tiek blogi.
    Ateis kiti rinkimai ir visi masiškai balsuos. Nei vienas nepadėkim, išsirinko tegul džiaugiasi. Pasižymėkite VRK, ten vien merės mylėtojai gyvena.

  • 2023-04-03 at 13:35
    Permalink

    Jeigu žmogus pakabina skelbimą ne nustatytoje vietoje arba šiukšlių maišą padeda ne ten, tai tada rajono valdžia sukels tiek triukšmo, kad skamba visas rajonas. Kai ateina neaiškūs investuotojai, tai tiku, ramu. Kur valdžios balsas, darbas. Ką manyti rajono žmonėms apie tai? Ar valdžia ne kelrodis yra tiems investuotojams?
    Širvintos, Molėtai seimo narys tas pats iš Regionų partijos. Širvintose šeimyninė ranga. Vilniečiai – laikini, išvažiuos. Vėjo malūnai amžini.
    Vėjo malūnai Širvintose , Molėtuose , tai valdžia, plius investuotojai.
    O nuo elektros, tai miesto centras bus panašus, kaip Dubajus. Rinkimai 100 proc. bus
    Nepamirškite, kad nuo balandžio 1 d. vandens kainos padidėjo. Po rinkimų cha, cha, cha.

  • 2023-04-03 at 12:36
    Permalink

    Širvintų rajonas – nykstantis: kasmet mažėja savivaldybės teritorijoje gyvenančiųjų skaičius. Tai bent elektros energijos bus prigaminta: bus galima puošti miestą, kad išlikusieji gyventojai per rinkimus balsuotų.

  • 2023-04-03 at 11:50
    Permalink

    Pagarba už objektyvią info žmonių sveikatai dėl žemų dažnių ir infragarso poveikio. O vėjininkai nusitaikė ne tik į Vakarų Lietuvą. Molėtų- Širvintų rajonuose tvirtinamas virš 100 jėgainių parkas. Apie Unesco saugomą Žuvintą, kur eina Europiniai paukščių migracijos keliai, bus apstatyta irgi, berods, arti šimto jėgainių. Ir visi beatodairiškai skuba, nes leidimus gavę iki liepos mėnesio, bus atleisti nuo įsipareigojimų bendruomenėms. O Europoje jau pateikiami ieškiniai Lietuvai dėl Orhuso konvencijos pažeidimų.. Jei bendruomenės teisinėmis priemonėmis sugebėtų fiksuoti visus pažeidimus, galima būtų efektyviau tą aferą pristabdyti.

Comments are closed.