Linas Kukuraitis: išankstinės pensijos gavėjai neturėtų gauti mažesnių išmokų visą gyvenimą

Linas Kukuraitis, LR Seimo narys

/ LINAS KUKURAITIS, LR Seimo narys /

   Su kolega Tomu Tomilinu ir kitais demokratais parengėme pasiūlymą, kad senatvės pensijos mažinimas, kuris atsiranda dėl išankstinio pensijos mokėjimo, būtų stabdomas, kai iš asmens vykdomų atskaitymų suma tampa lygi visai išankstinės pensijos metu išmokėtai sumai. Kitaip sakant, grąžinai valstybei visą sumą, kuri tau buvo išmokėta prieš pensiją ir įgyji teisę į pilną pensiją, kurią savo įmokomis į Sodrą uždirbai per gyvenimą. Toks pasiūlymas, mano nuomone, yra visiškai sąžiningas – per eilę metų valstybė susigrąžintų prieš laiką pensiją pasirinkusiam žmogui išmokėtą sumą, tačiau “neuždirbinėja” iš tokio jo, sunkiame gyvenimo etape, padaryto sprendimo ir „nebaudžia iki gyvos galvos“ mokėdama sumažintą pensiją, kaip yra dabar.

  Šiuo metu Lietuvoje išankstines pensijas gauna apie 6300 asmenų, bendrai žmonių, kurie kažkada pasirinko išankstines pensijas yra apie 26 000. Visų jų pensija yra sumažinta ir vidutiniškai bent ketvirtadaliu mažesnė už šalies vidutinę senatvės pensiją, kuri, deja, irgi nėra didelė. Maža to, statistika rodo, kad vidutinė išankstinė pensija yra 40 procentų mažesnė už santykinio skurdo ribą ir vos 8 procentais viršija absoliutų skurdą reiškiančią sumą, tad kaip bežiūrėtume, išankstinė pensija stumia į skurdą.

  Daugumai žmonių galimybė anksčiau laiko išeiti į pensiją yra priverstinis pasirinkimas. Dažniausiai toks sprendimas priimamas tada, kai kiti keliai jau išbandyti, o pasirinkimų nebelikę. Tai, kad  pasirenkama anksčiau laiko eiti į pensiją yra tam tikras socialinės apsaugos sistemos pralaimėjimas. Dėl tokio žmogaus pasirinkimo nukenčia visi: pats pensijos gavėjas, nes visą likusį gyvenimą gaus mažesnę pensiją, darbo rinka, nes mažėja darbuotojų, Sodra, nes užuot gavusi įmokas yra priversta mokėti išmokas ir t.t.

  Teisę gauti išankstinę pensiją įgyja žmonės, turintys būtinąjį stažą, kuris šiuo metu yra 32,5 metų, todėl mes tikrai nekalbame apie „tinginius“. Lietuvos darbo rinkoje vis dar gausu mitų, susijusių su vyresnio amžiaus žmonių galimybe dirbti, todėl jų įdarbinimas stringa. Jei dar pridėsime faktą, kad sveiko gyvenimo trukmė Lietuvoje yra vos 60 metų, gausime situaciją, kai visuomenei senėjant daugėja žmonių, kurie susiduria su savo ar artimųjų sveikatos problemomis ir negalėdami jų suderinti su darbu bei nesulaukdami valstybės pagalbos, kuri padėtų išgyventi, kaip vienintelę galimą išeitį renkasi priešlaikinę pensiją.

  Ir už šį, neišvengiamą pasirinkimą, žmogus yra “baudžiamas” visą likusį gyvenimą. Šiam, neteisingumui, pataisyti nereikalingos didžiulės investicijos čia ir dabar, veikiau politinė valia pasielgti sąžiningai.

  Socialinės apsaugos sistema turėtų padėti įveikti kylančias krizes, jei viskas čia veiktų puikiai išankstinės pensijos žmonėms tiesiog neprireiktų rinktis. Visgi, kol realybė yra kitokia, privalome užtikrinti, kad išankstinė pensija netaptų nuosprendžiu.

4 thoughts on “Linas Kukuraitis: išankstinės pensijos gavėjai neturėtų gauti mažesnių išmokų visą gyvenimą

  • 2023-04-13 at 12:47
    Permalink

    Socdemai kviečia medžius sodinti. Tai demokratai nuturėtų nusileisti, ir pakviesti rinkti šiukšles. Nes būtent dėl tokių gabumų už juos balsuota. Dar lieka vaikų žaidimo aikštelės ir supynės. Ir dar tautiniai raudonų sijonų festivaliai. Tikrų politikų užsiėmimai.

  • 2023-04-12 at 23:37
    Permalink

    Būdamas Seimo nariu ir dar ministru nesprendi problemos – kad ją naujai prisiminti po eilinių rinkimų atsidūrus opozicijoje? Ar ne juokinga?

  • 2023-04-12 at 15:06
    Permalink

    Joneliui,
    Jei visas problemas būtų galima išspręsti per vieną kadenciją ir kitos neatsirastų, ką darytų kitų kadencijų Seimo nariai? Problemos ir jų sprendimas – nepertraukiamas procesas, Joneli. O konservatorių kadencijoje prikurtų problemų užteks dar ne vienai Seimo komandai.

  • 2023-04-12 at 13:37
    Permalink

    O kas trukdė išspręsti šią problemą S. Skvernelio vadovavimo vyriausybei laikotarpiu? Juk buvo keturi metai?

Comments are closed.