KOVA SU VĖJO MELŪNAIS

   Nuo pat pradžių Širvintų socialdemokratai ir jų bičiuliai neliko nuošalyje. Rinkome informaciją, kalbėjome ir konsultavomės su alternatyvios energijos specialistais, kad galėtume suformuoti aiškią ir konkrečią pozicija šiuo Širvintų kraštui svarbiu klausimu.

   Manome, kad alternatyvioji energija yra labai svarbi mūsų šaliai ir rajonui. Tai yra ateitis ir tai turi būti įgyvendinama, bet tai turi būti daroma SKAIDRIAI ir ATSIŽVELGIANT Į VISŲ GYVENTOJŲ poziciją ir interesus. Tai turi būti vykdoma civilizuotai, demokratiškai ir viešai, kad išvengti visuomenės susipriešinimo, kaimynų kiršinimo ir žalos gyventojų sveikatai, jų finansinei padėčiai, gamtai ir kraštovaizdžiui.

   Manome, kad vėjo jėgainės gali, gal net ir turi būti Širvintų rajone, tačiau tai neturi vykti kažkokiomis laukinio kapitalizmo sąlygomis. Tiesiog yra būtina užtikrinti pačias svarbiausias sąlygas, siekiant, kad mūsų gyventojų poreikiai ir interesai būtų pirmoje vietoje. Jei trumpai – tai turėtų būti keli pagrindiniai principai –  sveikata, saugumas, ekologija, atsakomybė, skaidrumas ir viešumas.

  Pirmiausia, vėjo jėgainės turi būti vystomos, užtikrinant žmonių sveikatą. Vystytojai turi garantuoti, kad nebus jokios neigiamos įtakos žmonių sveikatos būklei.

  Antra, gyventojai turi būti ir jaustis saugūs. Po intensyvių konsultacijų su alternatyvios energijos specialistais padarėme išvadą, kad yra būtina, jog vėjo jėgainės būtų ne arčiau nei 8 vėjo malūno stiebo ilgiai nuo gyvenamųjų pastatų, nebent patys gyventojai duotų raštiškus sutikimus, susitarę su projekto vystytojais. Taip pat būtina užtikrinta, kad vėjo jėgainės nebūtų statomos, jei nebus gauti visų kaimyninių sklypų savininkų sutikimai, jei tų sklypų riba yra už 5 vėjo jėgainių stiebo ilgių nuo planuojamos jėgainės ar arčiau.

  Trečia, vėjo jėgainės turėtų padėti saugoti gamtą ir stabdyti klimato kaitą. Tačiau netinkamai vykdomi projektai gali pridaryti žalos vietos, šiuo atveju, Širvintų, gamtai ir kraštovaizdžiui. Todėl tiesiog privaloma užtikrinta, kad būtų laikomasi visų gamtosaugos reikalavimų.

  Ketvirta, vėjo jėgainių projektai turi būti vystomi ir įgyvendinami laikantis atsakomybės prieš vietos gyventojus principo. Todėl projektų vystytojų lėšomis turi būti kompensuojamas gyventojų turto nuvertėjimas. Taip pat privalo būti atliekamas turto vertinimas prieš vėjo jėgainių statybą ir turto vertinimas su sąlyga, kad jau yra įrengta jėgainė. Skirtumas (nuvertėjimas) projekto vystytojų lėšomis turi būti išmokamas savininkams. Be to, projektų vystytojai privalo konkrečiai ir aiškiai išdėstyti savo veiksmų planą ir privalo jo laikytis. To nepadarius (nesilaikant plano) arba keičiant planą jo nesuderinus su rajono savivaldybe ir visais suinteresuotais gyventojais, darbai turi būti iš karto stabdomi.

  Penkta, gyventojai turi viską žinoti. Todėl Širvintų rajono savivaldybė turi užtikrinti visos susijusios informacijos viešinimą, o susijusiems ir suinteresuotiems gyventojams ją nedelsiant persiųsti asmeniškai (el.paštu).

  Širvintų socialdemokratai iki šios nesnaudė ir vėjų jėgainių klausimų šį bei tą jau padarė. Mes aktyviai dalyvavome įvairių iniciatyvinių grupių susirinkimuose, bendravome su gyventojais, rinkome ir dalinomės aktualia informacija. Padėjome kuriant asociaciją „Kraštovaizdis“. Suorganizavome susitikimą su skirtingų iniciatyvinių grupių aktyvistais, sutarėme, kad visi veiks išvien, o Širvintų socialdemokratai kiek galėdami padės, patars. Svarbiausia, kad viso to pasekoje vėjo jėgainių saugiam ir atsakingam vystymui Širvintų rajone parengėme labai konkrečius pasiūlymus, kuriuos ir išdėstėme aukščiau.

  Ką Širvintų socialdemokratai ruošiasi daryti toliau? Dabar organizuojame susitikimą Aplinkos komitete Seime, kur kartu su asociacija pristatysime savo pasiūlymus ir reikalavimus, siekiant atstovauti Širvintų gyventojų interesams. Taip pat rengiame būsimus susitikimus su Aplinkos apsaugos agentūra, Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, Lietuvos ornitologų agentūra ir kitų institucijų atstovais. Mes intensyviai komunikuojame šiuo klausiu politinėms jėgoms Seime, Vyriausybėje, ministerijose ir joms pavaldžiose institucijose. Todėl toliau laukiame iniciatyvinių grupių (asociacijos) prašymų, idėjų kaip galėtume padėti ir jas įgyvendinti. Ruošiame ir teiksime projektus, užklausas, susijusius su vėjo jėgainių vystymu mūsų rajone ne tik Širvintų rajono savivaldybei, bet ir Lietuvos Respublikos institucijoms

  Vėjo jėgainės yra puiki idėja, bet ir puikias idėjas galima įgyvendinti taip, kad jos taps blogomis idėjomis. Kaip ten sakoma, šaukštas deguto sugadina medaus statinę.

  Perrinktoji merė savo kalbą baigė žodžiais: „Širvintos – dabarties ir ateities miestas“, o Širvintų socialdemokratai vien miestu neapsiriboja, nes mūsų šūkis – „Matyti visą rajoną, išgirsti kiekvieną gyventoją“…

  Nesinori tikėti, kad šią kadenciją valdantieji ir vėl dirbs tik miestui, tai būtų labai neteisinga viso rajono gyventojų atžvilgiu, bet, panašu, kad savivaldybės veiksmai jau pačioje darbų pradžioje rodo, kad taip ir bus. Kaimo gyventojas negali tikėtis geresnių pokyčių, nebent gerokai pastorintos piniginės, su sąlyga, kad jis yra žemės savininkas ir yra tarp tų išrinktųjų, su kuriais pasirašytos nuomos sutartys….

  Šis projektas yra vienas svarbiausių per visą rajono istoriją ir jis gali turėti ilgalaikes pasekmes visam kraštui. Manome, kad ne tik mes, bet ir visi krašto (bent jau kur projektas vystomas) gyventojai neturi likti abejingi ir turi imtis visų įmanomų veiksmų. Širvintų rajono savivaldybės merei ir administracijai, tikriausiai, tai visai nerūpi, arba, galbūt, ten viskas jau seniai nuspręsta, kaip įprasta, niekam nežinant ir atstovaujant tik siaurą suinteresuotų asmenų ratą?

  Servanteso žymaus kūrinio veiksmas vyksta Ispanijoje, bet panašu, kad po daugiau nei keturių šimtų metų jo herojai persikėlė kiek šiauriau. Laikai jau kiti, kitokie ir malūnai, bet šį kartą Don Kichotas ne vienas, tiesa, malūnas irgi nėra paprastas ir jų daug…

Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariai

Anna Kuznecovienė ir Saulius Voveris

 

8 thoughts on “KOVA SU VĖJO MELŪNAIS

  • 2023-04-26 at 08:00
    Permalink

    Yra proga sužinoti, kaip panaudojamos biudžeto lėšos. Kitų savivaldybių gyventojai tuo klausimu aktyvūs. Informacija su dokumentais pakliūna į viešumą. Norėtųsi sužinoti, kas tiek 2022 daug valgė už 14 000 Eur, dovanos kainavo 40 000 Eur ir pan.
    Širvintos išgarsėjusios mini filmukais apie šeimyninę rangą. Dar nebuvo KK2 žurnalisto, kai UAB “Širvintų šiluma ” įdarbintas savas žmogus. Bet bus.

  • 2023-04-21 at 20:32
    Permalink

    Kaimiškose seniūnijose plinta negyvenamų teritorijų (dykrų) plotai. Po kelių metų kai kuriose vietovėse jau nebebus kam protestuoti dėl dykroje projektuojamos bei statomos vėjo jėgainės.

  • 2023-04-21 at 11:55
    Permalink

    Ne, Dainius neobjektyvus. Niekas nuo nieko neužsislapstinę, visi informacija geranoriškai dalinasi viešai. Jokio gyventojų susipriešinimo, pykčio ant vienas kito, purvo pylimo ant susirinkime nedalyvavusių, bet šia tema rašiusių asmenų pirmame Zibalų susirinkime nebuvo.
    Viskas fain. Tebunie

  • 2023-04-21 at 11:21
    Permalink

    Apklausa.
    “Ar Dainius yra objektyvus”:
    1. Dainius yra objektyvus. Visus vertina vienodai.
    2. Dainius yra šališkas ir tendencingas.

  • 2023-04-21 at 10:39
    Permalink

    Ne, neteko nieko skaityti. Taigi užsislapstinote kaip partizanai. Nuo ko slepiatės? Bet čia jau atskira tema.

    Ne mano čia reikalas, bet tarpusavio susipriešinimas, kitų negerbimas jautėsi dar pirmame Zibalų gyventojų susirinkime, kai buvo tokių, kurie kitus pertraukinėjo ir nedavė uždavinėti klausimų.

    Du pešasi – Živilė Pinskuvienė laimi

  • 2023-04-21 at 09:47
    Permalink

    Taigi sudirbom šituos apsišaukėlius į miltus. Neteko skaityti? Atvažiavo sekmadienį, pasiklausė ką visi kalbam. Ir dabar viską savinasi. Asociacijos dokumentai su teisininkais pradėti derinti, kai socdemai ir akių nerodė. Zibalų, Šešuolėlių žmonės, dvarų savininkai ir t.t. parašėm begalę raštų. Patys. Neįsivaizduotiniu, kad jie žmonėms į akis pasižiūrės kitą kartą.

  • 2023-04-21 at 08:32
    Permalink

    Bravo! Labai gerai, kad aiškiai išdėstote savo poziciją ir imatės veiksmų.

    Labai džiugu, kad savivaldybė atsikvošėjo. Dar kartą buvo galimybė įsitikinti, kad gyventojai yra jėga!

  • 2023-04-20 at 23:58
    Permalink

    Iki pirmojo tarybos posėdžio buvo daug laiko. Lieka neatsakyti klausimai. Ar sudarysite taryboje savo frakciją? Koks jūsų vaidmuo formuojant savivaldybės tarybos mažumą? Kas bus savivaldybės tarybos opozicijos lyderis?

Comments are closed.