Naujovė: transliuojami komitetų posėdžiai

   Šių metų balandžio 1 d. įsiteisėjo pakoreguotas Lietuvos Respublikos Vietos savivaldos įstatymas. Pakeitimų daug ir įvairių, bet vienas itin racionalus. Dabar ne tik tarybos posėdžius, bet ir komitetų posėdžius rinkėjai galės matyti tiek tiesiogiai, tiek jų įrašus. Kuo tai bus naudinga rinkėjui?

   Tarybos posėdis, tai labiau sprendimų užtvirtinimas. O komitetų posėdžiuose vyksta didžiosios diskusijos ir klausimų pristatymai, keliami klausimai ir į juos atsakoma (atsako specialistai). Tad kiekvienas neabejingas rinkėjas ir rajono gyventojas turi galimybę plačiau ir aiškiau žinoti bei suprasti, kas ir kodėl nusprendžiama. Komitetų posėdžiai dažniausiai vyksta dvi dienos iki Tarybos posėdžio, tad suinteresuoti asmenys turi laiko, kad galėtų kreiptis į Tarybą ar į tą Tarybos narį, už kurį balsavo. Taip pasiekiamas didesnis viešumas ir atsiranda gyventojams galimybė dalyvauti prcesuose, vienaip ar kitaip įtakoti sprendimus. Tad būkime sąmoningi ir pasinaudokime mums suteikta teise. Juk kas, jei ne vietoje gyvenantys, geriausiai žino, ko jiems reikia, kad gyvenimas būtų kokybiškesnis. Tai galima teigti ir sprendžiant kelių, apšvietimo, vaiko mokymo, sveikatos ir kitus klausimus.

    Štai taip skamba LR Vietos savivaldos įstatymo 21 straipsnio 4 punktas, reglamentuojantis prievolę savivaldybėms transliuoti komitetų posėdžius. Dalį teksto paryškinome mes.

   Savivaldybės tarybos komitetų posėdžių metu daromas garso ir vaizdo įrašas. Komitetų posėdžiai, siekiant veiklos viešumo ir skaidrumo, išskyrus uždarus posėdžius, transliuojami tiesiogiai ir komitetų posėdžių garso ir vaizdo įrašai Dokumentų ir archyvų įstatymo nustatyta tvarka saugomi informacinėse laikmenose ir skelbiami viešai reglamento nustatyta tvarka savivaldybės interneto svetainėje. Svarstant valstybės, tarnybos, komercinę paslaptį sudarančią, su asmens duomenimis, kurių viešinimas neatitiktų 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2016/679 dėl fizinių asmenų apsaugos tvarkant asmens duomenis ir dėl laisvo tokių duomenų judėjimo ir kuriuo panaikinama Direktyva 95/46/EB (Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas) (toliau – Reglamentas (ES) 2016/679) reikalavimų, susijusią informaciją ir (ar) teisės aktų, kuriuose yra valstybės, tarnybos, komercinę paslaptį sudarančios, su asmens duomenimis, kurių viešinimas neatitiktų Reglamento (ES) 2016/679 reikalavimų, susijusios informacijos, projektus, posėdžių garso ir vaizdo įrašai neviešinami.

  O dabar kviečiame žiūrėti Širvintų rajono svaivaldybės tarybos komitetų posėdį, kurį transliuoja Savivaldybė:

6 thoughts on “Naujovė: transliuojami komitetų posėdžiai

  • 2023-05-22 at 20:52
    Permalink

    TEGYVUOJA VIENAS PROTAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    TAIP JAU YRA NUO 2015 m. ir bus toliau ir nieko nepadarysime.

  • 2023-05-16 at 18:17
    Permalink

    Ir vėl
    Opozicijos atstovai lieka už kadro ir jų beveik nesigirdi. Nors klausimus užduoda, bet nesimato nei kas ir labai blogai mikrofonai nureguliuoti. Sutapimais netikiu. Viskas daroma specialiai

  • 2023-05-16 at 17:16
    Permalink

    Klausimas. Kodėl rodomi ne visi tarybos nariai? Aš noriu matyti tą, už kurį balsavau

  • 2023-05-16 at 15:51
    Permalink

    Ne “gražu”, o “baisu” kai kuriems tarybos nariams, nes bus matyti kaip ant delno kas komitetuose dirba, o kas net neateina

  • 2023-05-16 at 13:10
    Permalink

    ar dabar viskas bus skaidriau????????

  • 2023-05-16 at 12:35
    Permalink

    Perskaitęs pavadinimą, pagalvojau, kad Širvintų rajono savivaldybė išgirdo dar pernai pateiktus prašymus komitetų posėdžius transliuoti gyvai taip, kaip tą jau senai daro Molėtai. Nė velnio. Kol įstatymai neprivers kažko daryti vardan viešumo, skaidrumo, niekas šiame rajone nieko nedarys.

    Tai tik dar kartą įrodo, kad dėl savivaliavimo ir betvarkės mūsų rajone didele dalimi kalti įstatymų kūrėjai, t.y. Seimas ir valdančiosios partijos. Užtenka tik paskeisti vieną įstatymo eilutę ir, žiūrėk, viskas stojasi į savo vietas

Comments are closed.