Ekonominis augimas neatsiejamas nuo žaliosios politikos

    Gegužės 30 dieną Lietuvos Respublikos Seime viešėjo Europos parlamento (EP) Žaliųjų frakcijos atstovai. Širvintų skyriaus demokratų atstovai – Darius Šepkus, Irena Sližauskienė, Irena Ramankevičienė ir Romualdas Sližauskas pasinaudojo šia išskirtine galimybe susitikti ir padiskutuoti su aukšto lygio žaliųjų bendruomenės atstovais.  Svečiai pristatė Europos Sąjungos politikos kryptis, kurios neišvengiamai palies kasdienį mūsų gyvenimą. Pasidalino savo įžvalgomis kitomis Lietuvai aktualiomis temomis – pradedant gynyba ir baigiant žaliąja energetika.

   Susirinkusius pasveikino Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Susitikimą, kuriame dalyvavo 71 klausytojas, vedė demokratas, Seimo narys Tomas Tomilinas.

   Pirmoji pasisakė Vokietijos Žaliųjų atstovė, frakcijos EP vadovė, EP narė Terry Reintke, Europos parlamente dirbanti ties žmogaus teisių, teisinės valstybės, feminizmo temomis. Ji kalbėjo apie žaliųjų prioritetą – žaliąjį kursą, t. y. namų renovacijas, vidaus degimo variklių atsisakymą, vėjo jėgaines ir kt. Turim integruoti visas sistemas, pvz. kai vėjas pučia iš šiaurės – vėjo jėgaines, kai saulė šviečia iš pietų – saulės elektrines. Visi šie iššūkiai tarpusavyje susiję. Ar eisime ekologiškesnės sėkmės link – tai priklausys nuo mūsų pačių.

   Kalbėjo Nyderlandų Žaliųjų atstovas, EP narys Bas Eickhout, kurio kompetencijos sritys yra klimato apsauga, energetiniai iššūkiai. Parlamentaras yra ilgametę patirtį turintis aplinkosaugininkas. Jo pasisakymo tema – Europos strateginė autonomija: kaip išvaduoti kontingentą iš energetinės priklausomybės ir sukurti daugiau darbo vietų? Visiems susirinkusiems jis priminė tai, kad jau 2014 metais buvo kalbama, kad reikia „užsukti pigių dujų kranelį iš Rusijos“ tačiau tai nebuvo padaryta. Žalioji pertvarka yra brangus procesas, užtrunkantis ne vienerius metus. Bas’o nuomone reikia investuoti į naujas technologijas, kad kuo mažiau būtumę priklausomi dar nuo kitos šalies – Kinijos. Todėl žalioji pertvarka reikalauja aiškių sprendimų, iš kurių žmonės turi gauti naudą ir būtų užtikrintas jų saugumas.

  Trečias pasisakė Vokietijos Žaliųjų atstovas, EP narys Sergey Lagodinsky, vienas iš pagrindinių žaliųjų grupės užsienio politikos formuotojų, dažnai cituojamas Ukrainos žiniasklaidos. Dirba teisės ir užsienio reikalų komitetuose. Jo tema – kokia bus Europos užsienio ir saugumo politika po Ukrainos pergalės? Europos parlamentaras pasidžiaugė tuo, kad nepriklausomai nuo partijų, dėl karo Ukrainoje visi parlamentarai mąsto vienodai. Jie visada palaiko tuos, kurie siekia nepriklausomybės, palaiko pilietinę visuomenę, daro Taikos projektą, kovoja dėl to, kaip atrodys Europa ateityje. Sergey teigė, kad jų tikslas – užkirsti kelią žmonių naikinimui. Prireikė labai skaudžios pamokos – karo Ukrainoje, kad beveik po 1,5 metų Europa „suaugtų“.

   Vėliau kalbėjo Airijos atstovas Europos parlamente, buvęs tvaraus transporto ir planavimo ministras  architektas, tvaraus transporto ir perėjimo prie žaliosios energetikos ekspertas Ciaran Cuffe. Priminė, kad mes visi privalome padėti Ukrainai laimėti, bet turime ir patys tam ruoštis. Kalbėjo ir apie Europos energetinį saugumą, nepriklausomybę nuo diktatorių. Trumpai papasakojo apie vėjo jėgaines Airijoje, kurios taip pat sulaukė bendruomenės pasipriešinimo. Reikia užtikrinti, kad antžeminės jėgainės duotų naudą bendruomenėms, o ne susipriešinimą ir konfliktus.

   Po visų pasisakymų vyko bendra diskusija ir atskirų klausytojų pasisakymai aktualiais regionuose klausimais. Širvintų rajono gyventojams šiuo metu aktualiu klausimu, dėl vėjo jėgainių, kalbėjo Romualdas Sližauskas.

   Žaliasis kelias, tai yra kelias į tikrą Europos nepriklausomybę – tokiais žodžiais susitikimą baigė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Širvintų skyriaus

pirmininko pavaduotoja Irena Sližauskienė