Ar žinome, kaip mūsų vaikai elgiasi gatvėje?

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

   Šiomis dienomis ar taip sutapo, ar tikrai vaikai tapo labiau išsiblaškę, tačiau per vieną dieną teko matyti net du atvejus, kai vaikas, pažeisdamas KET važiavo per gatvę. Abu kartai buvo Širvintų miesto centre, kur pakankamai intensyvus eismas.

   Pirmu atveju vaikas važiavo riedžiu ir ant jo akivaizdžiai svirduliavo. Kitu atveju, palei pat automobilio priekį nėrė dviračiu per gatvę. Nors KET taisyklėse rašoma, kad dviratininkui draudžiama 64.9. kirsti važiuojamąją dalį važiuojant pėsčiųjų perėjomis.“ Tai reiškia, kad perėja dviratis turi būti vedamas.

   Raštu kreipėmės į Širvintų r. policijos komisariatą, kad specialistai primintų taisykles, kurios svarbios, siekiant vaiko saugumo. Gavome štai tokį atsakymą. 

Vaikai ant dviračių ir paspirtukų: ką jiems turėtumėt priminti

  Bendruomenes pareigūnės kiekvienais metais skaito paskaitas vaikams vasaros stovyklose, mokyklose ir  primena apie saugų eismą, tačiau pareigūnai nuolat pastebi vaikus gatvėse su dviračiais ir paspirtukais, nesilaikančius Kelių eismo taisyklių. Dėl šios priežasties, norime priminti atsakomybę tėvams, įtėviams, globėjams.

   Nupirkote vaikui dviratį, tai   kartu su juo privalote nupirkti ir dviratininko šalmą! Kelių eismo taisyklės numato, kad keliu dviračiais važiuojantys vaikai (iki 18 metų) PRIVALO dėvėti šalmą. Tėvai pamiršta ir tai, kad dviračio kėdutėje vežamas vaikas taip pat privalo būti su šalmu.  Taisyklių nesilaikymas prilygsta vaiko nepriežiūrai. Vaikų iki 14 metų (išskyrus 12 metų, turinčius dviratininkų pažymėjimus) gatvėse ir keliuose su dviračiu apskritai neturėtų būti – jie gali važinėtis tik kieme, stadione, miško takuose, gyvenamosios zonos teritorijoje, dviračių takuose. Pagal Kelių eismo taisykles vyresni nei 8 metų vaikai gali važiuoti važiuojamąja kelio dalimi tik prižiūrimi suaugusiųjų.

  Važiuojantys dviračiais, elektriniais paspirtukais važiuojamąja kelio dalimi privalote dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Jei važiuojate tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui, privaloma dėvėti ryškiaspalvę liemenę, taip pat dviračio, paspirtuko gale ir priekyje turi degti žibintai. Prieš pėsčiųjų perėją privalote  nulipti nuo dviračio ar paspirtuko ir jį persivesti per perėją.  

    Mieli tėveliai, įtėviai, globėjai norime priminti, kad kartu su dviračiu, paspirtuku vaikai privalo gauti ir žinias, kaip tinkamai ir saugiai važinėti. Vaikų saugumas prasideda nuo rodomo tinkamo pavyzdžio vaikams, tad patys laikykitės Kelių eismo taisyklių! Prasideda tamsus metas, segėkite atšvaitus! Pasirūpinkite nepilnamečiais vaikais, kad jie turėtų ir būtinai segėtų atšvaitus ar dėvėtų drabužius su šviesą atspindinčiais elementais. Nepamirškite, kad Kelių eismo taisyklių reikia laikytis ne tam, kad įtiktumėte policininkui ar išvengtumėte baudos, bet kad apsaugotumėte save ir savo artimuosius. Būkite saugūs kelyje!