A.Ragelskienė: nuo matematikos iki tapybos

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

/ Nuotraukos ir vaizdo įrašas autorės /

    Spalio mėnesį pasirodė skelbimas apie planuojamą tautodailininkės Aldonos Ragelskienės personalinių darbų parodą „Peizažai“. Deja, paskelbtas karantinas uždarė visas parodų sales ir planuota paroda neįvyko. Paveikslus galima buvo pristatyti ir eksponuoti, tačiau žiūrovai jų nebūtų pamatę. O juk kiekvieno menininko tikslas, kad jo darbai džiugintų, kviestų mąstyti, teiktų ramybę, o gal skatintų veikti.

   Štai taip ir gimė idėja ne tik pakalbinti autorę, tačiau ir surengti virtualią darbų parodą. Išgirdusi pasiūlymą, autorė galvojo ne vieną dieną. Tai nauja, neišbandyta patirtis. Tačiau vieną dieną sulaukiau skambučio ir ilgai laukto TAIP.

   ,‚Krašto žinios“, neketina užimti parodų salių vietos. Tačiau šiuo periodu, kai viskas uždaryta, kai pandemija vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus, taip reikia kažko gražaus ir nuoširdaus, kas ragintų nenusiminti ir tikėti, kad netrukus ir vėl galėsime bendrauti, dalintis savo šiluma ir pramogauti. Tikimės, kad virtualios parodos bent šiek tiek suteiks džiaugsmo ir gražių atradimų. O vėliau jas galėsime palyginti su parodomis, kai susitinkama su autoriumi – parodų salėje.

   Kas gali suteikti gražesnių emocijų, jei ne kuriantis žmogus? Šiandien kalbiname Aldoną Ragelskienę, mokytoją ekspertę, tautodailininkę, menininkę, ne tik dailės, bet ir matematikos mokytoją ir šiaip mielą žmogų.

Namai, primenantys galeriją

   Musninkų pagrindinėje gatvėje gyvenantys Ragelskiai šiuo metu remontuojasi. Nagingas vyras viską daro pats. O įžengus į kambarį, pasijuntu lyg galerijoje: paveikslų gausa, molio dirbinių vingiai, krūvos dailės knygų, čia pat gongais skambantis laikrodis ir anūkų piešinukai – viskas liudija apie meniškus žmonių pomėgius. Pajuokaujame, kad reikia plėstis, nes paveikslams jau vietos gerokai trūksta.

Menininkė gimė ir augo Pabradėje, prie gražiosios Žeimenos. Nuo mažens mėgsta būti gamtoje, ją stebėti ir vaizduoti savo darbuose. Aldona pristatydama save mini tai, ką jau žinome ir mes, tik štai prasitaria – pirmoji jos specialybė – matematikos mokytoja. Ji šiltai mini savo tėvelį Juršėną Vladą, kuris dėstė matematiką ir savo pavyzdžiu paskatino ją rinktis šią nelengvą specialybę. Aldona ne vienerius metus dėstė matematiką. O dailės studijas baigė gerokai vėliau. Tačiau daile susidomėjo dar vaikystėje.

    Aldona su jaukia šypsena veide pasakoja giliai atmintin įsirėžusį vaikystės įvykį. Ji ne kartą tėveliui padėjo organizuojant matematikų konkursus. Prisimena, kaip buvo įrengiamas laimės šulinys, o jai tekdavo jame tupint pririšinėti prizus dalyviams. Štai tuomet mergaitė pirmą kartą pamatė akvarelę „Neva“. Tuomet ji jai pasirodė ypatingai gražių spalvų. Moteris iki šiol prisimena tą malonų virpuliuką, nubėgusį per kūną.

Darbuose viskas – žmonės, augalai, pastatai

   Paklausta, kur semiasi idėjų paveikslas, Aldona pasakoja, kad kartais reikia apgalvoti, ką norinti tapyti, bet būna ir kitaip – tiesiog pamato ir žino, kad tapys būtent tai. Aldona netapo fotografiškai. Ji prideda ir savo vaizduotės, minčių. Tačiau jos paveiksluose labai daug Musninkų motyvų: kalvų, slėnių, upelis Musė, žydintys žiedai, pastatai ar kiti architektūros elementai.

   Nors šiai parodai nepateikta, tačiau esu mačiusi ir portetų. Viename jų pažinau vyro giminaitę su višta ant kelių, kitoje kaimyną, glostantį savo kumelę…

   Vienas Aldonos Ragelskienės paveikslas iš parodos keliavo tiesiai į Kaišiadorių vyskupiją. Jis buvo nupirktas ir padovanotas Vyskupui.

   Dėl kai kurių vaizdų Aldona važiuoja dviračiu. Taip ji bandė pagauti rūką, bekylantį iš ryto. O dėl kai kurių vaizdų ji stoja ant slidžių. Kartą taip sliuogdama įsmuko į melioracijos griovį. Mokytoja net savo mokiniams pasakojo tą istoriją. Bet moteris šypsosi – dėl motyvo paveikslui tai nėra didelė auka.

Širvintų r. liaudies meno draugija

   Be paveikslų ir lipdinių, Aldona turi dar vieną kūdikį – Širvintų r. liaudies meno draugiją. Ji yra šios draugijos pirmininkė. Taip taip. Iš to, kaip ji pasakoja apie draugijos narius, vykusias parodas, planuojamus darbus, kitaip negaliu pavadinti – kūdikis. Mylimas ir globojamas.

  Pasak Aldonos, parodų atidarymo metu menininkai pristato savo darbus, papasakoja, kaip gimsta kūrybinė mintis. Draugija dalyvauja Vilniaus regiono konkursinėse liaudies meno parodose ,,Aukso vainikas“, respublikiniuose konkursuose , parodose. Tautodailininkai rengia savo autorines parodas. Tradicija tapo gruodžio mėn. vykstančios vakaronės , kur pasidalijama savo kūrybiniais sumanymais, pasiekimais, pabendraujama.

   2017 m paroda, skirta Laisvės gynėjų dienai, 2018 m. – atkurtos Lietuvos šimtmečiui, 2019 m. – Laisvės gynėjų dienai ir ,,Kraičio skrynią pravėrus“, skirta Motinos dienai, dar viena paroda ,,Atrask protėvių žemę“, skirta Lietuvos vietovardžių metams, jos atidaryme dalyvavo kalbininkas, profesorius Jonas Garšva. 2020 m. – ,,Atminimas gyvas“, skirta Širvintų- Giedraičių mūšio 100- tosioms metinėms. Apie įvykius pasakojo mūsų krašto istorikas , mokytojas  Jonas Stankevičius.

Sveikiname!

  Jau parengus straipsnį ir laukdama, kol įsikels mūsų su tautodailininke Aldona filmukas, visai netikėtai aptinku, kad gruodžio 7 dieną Aldona Ragelskienė švenčia gimtadienį. Štai taip kartais pasitarnauja socialiniai tinklai. Tad kviečiu visus kartu pasveikinti ponią Aldoną ne tik su drąsiu žingsniu pristatant savo darbus virtualioje erdvėje, tačiau ir švenčiant savo gimimo dieną. Lai kiekviena žvakutė ant torto primena visus sutiktus žmones, įvykius, kurie teikė džiaugsmo ar kitokių jausmų. Lai prieš akis dar bus ne vienas gimtadienis su draugais, gerbėjais, sutuoktiniu, vaikais ir anūkais. Gražaus gimtadienio ir nepakartojamų idėjų!

  Šiandien kviečiu pasižiūrėti mūsų video pokalbį, o jau rytoj visus pakviesime į pirmąją virtualią parodą „Krašto žiniose“, kurioje galėsite pamatyti Aldonos Ragelskienės darbus.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “A.Ragelskienė: nuo matematikos iki tapybos

  • 2020-12-07 at 18:08
    Permalink

    Su Aldona teko dirbti Zibalų pagrindinėje mokykloje ir vėliau. Labai kūrybinga mokytoja. Kuo nuoširdžiausiai sveikinu su gimtadieniu, linkiu ir toliau keliauti kūrybos labirintais ir džiuginti visų širdis peizažais, keramikos dirbiniais.
    Ačiū už gražią parodą. Sėkmės ir sveikatos.

  • 2020-12-07 at 08:36
    Permalink

    Sveikinimai

Comments are closed.