Žinutė ukrainiečiams: Širvintų senajame baseine esate laukiami trečiadieniais

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

  Jau daugiau kaip šimtą dienų Ukrainoje vyksta karas. Lietuviai nėra nuošalyje ir padeda kuo gali.

  Širvintų rajone taip pat priimta ukrainiečių, daugiausiai – tai moterys su vaikais. Jie atvyko kaip stovi – neturėdami nieko.

  Tiek valstybės, tiek rajono, tiek žmonių geranoriškumo lygiu šiems žmonėms yra padedama nuolat.

   Širvintų rajone susibūrė grupelė iniciatyvių moterų, mamų: Birutė, Ieva, Judita, Eglė, Laura, dvi Dalios ir dar daugiau, kurios renka paramą ukrainiečiams ir pačios ją dalina. Moterys dirba neatlygintinai. Bet jos kuklios ir kaip visada sako: jūs tik informuokite, kur ir kada galima atvykti pasirinkti drabužių, higienos priemonių. Tai svarbiausia.

 Ukrainiečiai ir juos globojantys laukiami trečiadieniais 15-19 val. buvusio baseino patalpose, Kalnalaukio g. 28, Širvintos. Pasiskambinti galima tel.nr. +37061592611 (Judita Korsakienė)

  Susitinkame senajame Širvintų baseine. Kieme lyja, tad ir lankytojų nėra. Čia patalpomis naudotis leido Širvintų rajono savivaldybės administracija. Aplink begalės kabyklų su sukabintais drabužiais (kabyklas paskolino „Viktorijos“ savininkas Rimantas Šimonis).   Drabužių dar prilankstyta ant stalų ir lentynų, sudėliota avalynė, prie žaislų patiestas kilimėlis – kol mama renka drabužius, vaikas gali pažaisti ir pasiimti patikusį žaislą ar žaidimą.

Judita pasakoja, kad paramą rinkti pradėta nuo pirmųjų karo dienų. Pirmiausiai aktyvas prisijungė prie Lietuvos akcijos ir surinkus labdarą, ją vežė į Vilnių. Taip pat didelę dalį surinktos paramos pavyko perduoti nuvežimui į Ukrainą per gydytojų ir UAB „Gruodė“ komandą. Vėliau, besikuriant mūsų rajone ukrainiečiams, pagalbos reikėjo vietoje, tad imta galvoti, kaip ją dalinti. Pradžioje paramą rinko, bet ją vežė tiesiai į namus, kur įsikūrė ukrainiečiai. Tačiau visus apvažiuoti nėra taip paprasta dirbant visuomeniniais pagrindais.

  Pirmąsias patalpas pasiūlė Kielių bendruomenė. O vėliau moterys kreipėsi į savivaldybę ir gavo patalpas buvusiame baseine. Patalpos skirtos laikinam naudojimui.

-Ar daug atvyksta ukrainiečių?

-Pradžioje jų buvo gerokai daugiau. Būdavo ir taip, kad lietuviai savo namuose laukia ukrainiečių, pasisako, ko trūksta. Tokiu atveju mes operatyviai surinkdavome ir  perduodavome. Gražu matyti, kad ukrainiečiai pasimatuoja, pasirenka, kas tinka, o kitus daiktus grąžina. Tad jie keliauja kitiems.

-Ar yra tokių daiktų, kurių labai reikia, bet mažai arba išvis neturite?

-Visą laiką yra paklausa avalynei. Bet ją ima naują, kokybišką. Dabar labiausiai reikėtų pavasario, vasaros sezonui. Kita kategorija – patalynė, pledai ir rankšluosčiai. Kai ukrainiečiai gavo kvietimus į baseiną, tai tuomet labai paklausūs buvo maudymosi drabužiai ir reikmenys.

Įdomu tai, kad labiau renkamasi ne žaislų, o kūrybinių žaidimų, piešimo priemonių, kitų kanceliarinių priemonių. Žinoma, visada aktualu higienos priemonės. Vienu metu sauskelnės buvo paklausios, dabar dienos centre jų dalina, tad mes pristabdėme jų rinkimą.

Labai paklausios kojinės. Naujų kojinių paklausa milžiniška tiek vaikams, tiek suaugusiems.

-Kokia tvarka čia? Kas ir kada gali ateiti pasirinkti paramos? Kokius dokumentus reikia turėti?

-Mes esame neformali organizacija. Tad dokumentų netikriname. Pradžioje rinkome šeimų adresus, kad žinotume, kur jų ieškoti, jei norėsime suburti. O šiaip ateina žmonės, mes jiems parodome, kas ir kur yra (drabužiai rūšiuojami pagal lytį, amžių, dydį) ir jie renkasi patys.

-Kokie drabužiai paklausiausi?

Pirmiausia viską lemia sezoniškumas. Pavasario pradžioje vienų drabužių reikėjo, dabar kitų – lengvesnių.

Moterys labiau renkasi kasdienius laisvalaikio drabužius. Pastebime, kad aktualu patogumas, mieliau ima treningus nei džinsus. Turėjome visą kabyklą dalykinių drabužių, bet juos nurinkome, nes matome, kad niekas jų net neapžiūri.

-Čia, ko gero, nutinka įvairiausių istorijų?

-Negaliu nepapasakoti apie vieną vyrą. Pasisiūlė apipirkti konkrečią šeimą. Mes ėmėm sukti galvą, kaip išrinkti tą vieną šeimą? Tuomet atvežė kelias naujas šeimas ir socialinė darbuotoja Andželika padarė sąrašą, ko toms moterims reikia. Paskambino vyriškis patenkintas ir pasakoja, ką pirko: medinį šaukštą, skalbiniams segtukus.. Tokius dalykus, kurių tikrai negauname. Svarbiausia, kad laimingas liko ir pirkusysis, ir moterys, kurioms tų daiktų reikėjo.

-O dabar vis dar priimate paramą?

-Taip, parama visada priimama. Priimame tuo metu, kai ir dalijame – trečiadieniais. Laukiami visi.

Moterys itin šiltai atsiliepia ir dėkoja kiekvienam, kas vienaip ar kitaip prisideda paremiant nuo karo bėgusius ukrainiečius.

-Ar daug ateinančių paramos?

-Ateina įvairiai. Pradžioj daug daugiau, dabar labai mažėja ateinančių. Todėl ir norime priminti apie mūsų veiklą. Kad žmonės nesikuklintų, ateitų, pasirinktų.

Šiuo metu atrodo, kad gerokai sumažėjo reikalingų pagalbos. Nors vėl gi, juk gali būti, kad gyvendami kartu parenka daiktų vieni kitiems. Tad matydami vieną žmogų negalime teigti, jog tik vienam ir imama parama. Atvyksta ir lietuvių, kurie globoja ukrainiečius.

   Ukrainiečiai ir juos globojantys laukiami trečiadieniais 15-19 val. buvusio baseino patalpose, Kalnalaukio g. 28, Širvintos. Pasiskambinti galima tel.nr. +37061592611 (Judita Korsakienė)

One thought on “Žinutė ukrainiečiams: Širvintų senajame baseine esate laukiami trečiadieniais

  • 2022-06-08 at 08:33
    Permalink

    Дякую литовцям

Comments are closed.