Knygų skirtukuose atgyja baltų kultūros ištakos

  Knygos skirtukai – ištikimiausi skaitytojo bendražygiai, pažymintys skaitomos knygos puslapius. Daugeliui patinka turėti ne šiaip paprastą skirtuką, o prasmingai perteikiantį tam tikrą informaciją, primenantį svarbias datas ar pasakojantį įdomias istorijas.

  UNESCO ir Lietuvos Respublikos Seimas 2021-uosius metus paskyrė lietuvių archeologės, antropologės, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojos Marijos Gimbutienės atminimui. Taip užgimė projekto „Dainuoju sakmes“ idėja – puoselėti lietuvišką tapatybę, lietuvių kalbą bei kultūrą organizuojant edukacines, kultūrines veiklas, tokiu būdu įprasminant vienos žymiausių pasaulio archeologių, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojos ir mokslininkės darbus.

  2021 metais edukacinės projekto veiklos, prasidėjusios lituanistinėje Stokholmo „Saulės“ mokykloje, pasklido visos Švedijos mastu. Projekto kontekste buvo organizuotas konkursas „Kuriu sakmę“. Konkurse aktyviai dalyvavo lituanistinių mokyklų mokiniai ir mokiniai besimokantys lietuvių kalbos Švedijos Karalystėje.

Vaikai skaitė, kūrė, rašė, piešė, tarpusavyje lygino lietuviškas ir Skandinavijos sakmes bandydami surasti panašumų bei skirtumų. Konkursui buvo atsiųsta net 50 piešinių ir 32 sakmės!

  Geriausi mokinių darbai sugulė į virtualią parodą, kurią galima atrasti knygų skirtukuose. Dėl unikalios popieriaus lino raižinio spaudos faktūros skirtukai yra ne tik originalus, bet ir malonus liesti. Knygų skirtukus taip pat papuošė Mildos Zarankaitės skamių motyvais kurti piešiniai, baltų simboliai ir ornamentai, kurie senovėje reiškė informacijos perdavimą. Juose taip pat užkoduotas mokslininkės Marijos Gimbutienės indėlis į Europos kultūros ištakų tyrimus (švedų, anglų ir lietuvių kalbomis).

Projekto organizatoriai:

Lietuvos ambasada Švedijos Karalystėje;

Stokholmo etnografinis ansamblis „Bitkrėslė“.

Projekto partneriai:

Švietimo taryba Švedijos Karalystėje;

Lietuvių Jaunimo Bendruomenė Švedijoje LJB;

Stokholmo lituanistinė ,,Saulės“ mokykla ir mokyklos šokių kolektyvas ,,Vijurkas“;

Stokholmo šokių kolektyvas ,,Baltija“.

Projekto veiklas remia Globalios Lietuvos departamentas.

VšĮ „Globalūs projektai“ direktorė Vilma Dainienė profesionaliai pasirūpino maketavimu ir spausdinimu.

Projekto koordinatorės

Inga Grinytė-Fedčuk

Jūratė Zarankienė

Diana Deinienė