Priešmokyklinio amžiaus vaikų priėmimo į Širvintų pradinę mokyklą peripetijos

Irena Sližauskienė

/ IRENA SLIŽAUSKIENĖ, kandidatė į Širvintų rajono merus /

   Kaip jau ne kartą skelbė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Širvintų skyrius, miesto ir rajono gyventojai kiekvieną pirmadienį nuo 17 iki 19 val. turi galimybę susitikti su šio skyriaus nariais ir kandidatais į mero bei tarybos narių postus, padiskutuoti ir išsakyti savo nuomonę įvairiais klausimais. Susitikimai vyksta Vilniaus g. 77, 3 a. Savo klausimus bei pastebėjimus galima siųsti ir el. paštu alyteskeberiene@gmail.com arba užduoti paskambinus tel. 865664499 Labai džiaugiamės, kad tokių klausimų sulaukiame išties nemažai.

   Šį kartą norime pasidalinti informacija dėl priešmokyklinio amžiaus vaikų priėmimo į Širvintų pradinę mokyklą. Ar tiesa, kad norint užrašyti savo šešiamečius vaikus  į šią mokyklą nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. to padaryti negalima, nes, neva jau nėra vietų. Ar taip turi būti?

  Nagrinėjant šią situaciją išaiškėja, kad informacija dėl mokinių priėmimo į priešmokyklinio ugdymo grupes Širvintų pradinėje mokykloje pasirodė 2023-01-28 (šeštadienis) mokyklos Facebook‘o paskyroje, o mokyklos svetainėje (www.sirvintupm.lt) – 2023-01-31. Skelbime pateikta informacija, jog prašymai į Širvintų pradinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupes priimami nuo 2023 m. vasario 1 d. (trečiadienis). O jau vasario 6 dieną, t. y. pirmadienį – nebėra vietų!

  Panagrinėkime Širvintų pradinės mokyklos dokumentus, esančius mokyklos svetainėje. Pirmas dokumentas – MOKINIŲ PRIĖMIMO Į ŠIRVINTŲ PRADINĘ MOKYKLĄ TVARKOS APRAŠAS, patvirtintas Širvintų pradinės mokyklos direktoriaus 2019 m. sausio 3 d. įsakymu Nr. V1-1 (Širvintų pradinės mokyklos direktoriaus 2022 m. birželio 1 d. įsakymo Nr. V1-37 redakcija). Jame rašoma, kad Prašymų dėl mokymosi Mokykloje priėmimo pradžios datą ir laiką kiekvienais kalendoriniais metais nustato Širvintų rajono savivaldybės taryba. Mokykla informuoja apie prašymų priėmimo pradžios datą ir laiką interneto svetainėje, Mokyklos socialinio tinklapio paskyroje ir kitose informavimo priemonėse (aprašo 24 punktas). Viskas aišku!

  Prašymai mokytis registruojami Mokyklos prašymų registracijos žurnale (27 punktas) ir atsakingas asmuo, užregistravęs prašymą, ant jo užrašo prašymo registracijos eilės numerį, prašymo padavimo datą, laiką ir pasirašo (28 punktas). Taip turi būti!

  Prašymo formoje, kuri taip pat patalpinta mokyklos svetainėje, tėvai ją pildydami gali rinktis vieno ar kito modelio grupę ir jiems palikta teisė sutikti ar nesutikti, kad jo sūnus (dukra) būtų ugdomas (-a) ne pagal jo (tėvo) pasirinktą ugdymo organizavimo modelį, jei pasirinkto ugdymo organizavimo modelio grupėje nebūtų vietų.

  Tai kodėl tėvai, kurie nuo pirmadienio teikdami prašymus dėl priėmimo į priešmokyklinio ugdymo grupę, gauna atsakymus, jog vietų jau nėra ir jų prašymai nepriimami? Juk tame pačiame Tvarkos aprašo 6 punkte rašoma – Širvintų rajono savivaldybės taryba kiekvienais kalendoriniais metais iki rugsėjo 1 d. patikslina Mokyklos klasių komplektų ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičių:

  6.1. jei prašymų mokytis pagal pradinio ugdymo ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas Mokykloje skaičius iki rugsėjo 1 d. yra didesnis nei buvo nustatytas klasių ir (ar) priešmokyklinio ugdymo grupių skaičius iki kovo 31 d., tai KLASIŲ IR (AR) PRIEŠMOKYKLINIO UGDYMO GRUPIŲ SKAIČIUS DIDINAMAS. Šiais punktais buvo vadovaujamasi visais ankstesniais mokslo metais. Ir buvo duodami nurodymai priimti į mokyklos priešmokyklines grupes visus norinčius šešiamečius! Kas pasikeitė šiemet? Kodėl nesilaikoma Mokinių priėmimo į Širvintų pradinę mokyklą tvarkos aprašo? Juolab, kad darželiuose vietų vaikams NEUŽTENKA!

  Ir dar… tėveliai, prieš leisdami savo vaikus į mokyklą, turi būti susipažinę su šiais mokyklos dokumentais, t. y. ŠIRVINTŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PRIĖMIMO Į MOKYKLĄ KOMISIJOS DARBO REGLAMENTU, patvirtintu Širvintų pradinės mokyklos direktoriaus 2019 m. sausio 3 d. įsakymu Nr. V1-2 (Širvintų pradinės mokyklos direktoriaus 2022 m. birželio 1 d. įsakymo Nr. v1-38 redakcija) ir MOKINIŲ PRIĖMIMO Į ŠIRVINTŲ PRADINĘ MOKYKLĄ TVARKOS APRAŠU (Širvintų pradinės mokyklos direktoriaus 2022 m. birželio 1 d. įsakymo Nr. V1-37 redakcija). Pasak dabartinių pirmokų tėvelių, kad ir vėl neatsitiktų taip, kaip atsitiko prieš 2022-2023 m. m., kai mokyklos administracija, galimai vienapusiškai priėmė sprendimą ir ignoravo šio aprašo 40, 41 ir 42 punktus, kuriuose kalbama apie tai, jog Mokinių priėmimo komisija mokytojų tarybos posėdyje pateikia informaciją apie suformuotas pirmas klases ir priešmokyklinio ugdymo grupę (-es), kuriame priimamas nutarimas (rekomendacija) dėl pirmų klasių ir priešmokyklinio ugdymo grupės (-ių) mokytojų skyrimo (40 ir 41 punktai). Tik po to pirmų klasių mokytojus ir priešmokyklinio ugdymo grupės (-ių) mokytoją (-us) paskiria direktorius įsakymu, atsižvelgdamas į Mokyklos mokytojų tarybos priimtą nutarimą (42 punktas) arba į ilgus metus gyvavusią tradiciją, kad klasės priskiriamos mokytojams burtų keliu t. y. klasių tėvų atstovai išsitraukdavo savo klasės mokytojo pavardę. Šį mokytojų priskyrimo klasėms būdą palaikė ir tėvai. Apie tai viešai kalbėjo ir mokyklos buvusi direktorė, ir merė. Kodėl ši tradicija buvo panaikinta belieka tik spėlioti. Gal todėl, kad savi ir artimi imperatoriaus sostui tėvai ir vėl turėtų daugiau privilegijų prieš kitus rajono gyventojus išsirinkti savo vaikams „tinkamą“ mokytoją? Bet juk šioje mokykloje dirba patys geriausi, profesionaliausi pedagogai, mylintys kiekvieną vaiką.

  O ką galvojate Jūs, mieli širvintiškiai, kokiu būdu reikėtų vaikus skirstyti į klases ar grupes ir kaip priskirti jiems mokytojus? Apie tai jau galėtume diskutuoti po kovo 5 d. rinkimų.

Politinė reklama bus apmokėta iš “Demokratų sąjungos “Vardan Lietuvos” rinkiminės kampanijos sąskaitos pagal sutartį ŠS 22-04. Užsakymas ŠS 23-07-56

One thought on “Priešmokyklinio amžiaus vaikų priėmimo į Širvintų pradinę mokyklą peripetijos

  • 2023-02-09 at 21:53
    Permalink

    Aš dar iškelčiau klausimą, kodėl visi priešmokyklinukai busimi negali mokytis mokykloje ir joje būtų organizuojama ir priežiūra vaikų (mokslo atostogų, vasaros metu) ? Kodėl Vilniaus mokyklos taip gali, o Širvintų ne. Juk tada vietų darželiuose atsirastų daugiau. Supraskite, kad didelis skirtumas yra tai, kad likę darželiuose vaikai yra piržiūrimibir ugdomi ir mokslo atostogų metu, kas daugeliui tėvų yra labai svarbu, nes jie dirba! Seneliai irgi nori ir turi teisę dirbti, ne visi turi senelius. Žinoma, kad skyrimas pedagogų neturi būti paskirstomas pagal myliu/nemyliu, patinka/nepatinga. Visi pedagogai gerai, kai ir tėvai elgesi ir jų lūkesčiai adekvatūs!

Comments are closed.