Trankiai atšvęstas Musninkų kaimo bendruomenės dvidešimtmetis

NERINGA TUŠKEVIČIENĖ

Nuotraukos autorės

  Graži ir tranki šventė Musninkuose dar kartą priminė – Musninkų kaimo bendruomenė moka ne tik dirbti, bet ir smagiai švęsti. 20 metų – žmogui pati jaunystė. O bendruomenė jau skaičiuoja savo gražių darbų derlių.

  Šventę bendruomenė pradėjo uždegę žvakutę ir tylos minute pagerbdami Anapilin išėjusius bendruomenės narius.

  Bendruomenė įsigijo nemažai draugų, kurie atvyko kartu pasidžiaugti garbinga sukaktimi, bei pasveikinti bičiulių. Bendruomenę sveikino Širvintų rajono savivaldybės atstovės, Vietos veiklos grupės moterys, Kiauklių, Zosinos, Družų, Vileikiškių, Musninkų „Spindulio“, Širvintų “Upė” bendruomenių atstovai, rajono tarybos nariai. Tradiciškai šventę pagerbė Musninkų seniūnė Birutė Jankauskienė. Šventėje dalyvavo ir savanoriai. Visi svečiai atvežė gražiausių linkėjimų ir dovanų.

  Bendruomenė neatsiliko ir svečiams dovanojo smagų koncertą. Scenoje vieni kitus keitė atlikėjai: Musninkų jaunimas ir solistė Elizaveta Kaštaljanovaitė, Tadas Imbrasas, Dalia Kiaulevičiūtė, Musninkų kaimo bendruomenės kapela „Eritmija“ (vad. T.Imbrasas), Musninkų filialo liaudiškos muzikos kapela (vad. Z.Mikolajūnas), Anciūnų filialo liaudiškos muzikos kapela (vad. A.Krapienė). Renginį vedė Dalia Kiaulevičiūtė ir Edgaras Orlovas. Muzika buvo išties užburianti, svečiai negalėjo ramiai sėdėti, tad vis kilo ir kilo šokti. O šokta išties trankiai.

  2003 m. kovo 8 dieną Musninkuose įkurta Musninkų kaimo bendruomenė. Joje tuomet buvo 58 miestelio gyventojai. Bendruomenę įkūrė trys aktyviausi miestelio žmonės: Jadvyga Kielienė, Aldona Sakavickienė ir Henrikas Pečiulis. Per dvidešimt metų atlikta daug darbų, parašyta nemažai projektų. Bene didžiausias projektas – bendruomenės namų įsigijimui ir remontui. Per dvidešimt metų bendruomenei vadovavo du pirmininkai: 30 metus vadovavo Jonas Obolevičius ir 17 metų – Jadvyga Kielienė. Bendruomenės narių skaičius nuolat kito – išėjus senjorams, juos keitė jaunimas. Per tuos metus bendruomenė nemažai keliavo, būta net užsienyje, surengta be galo daug gražių švenčių, kurių viena populiariausių ir mėgiamiausų – „Našlių vakaronė“. Ji organizuota kelerius metus iš eilės. Bendruomenė rūpinosi sunkiau gyvenančiomis šeimomis – iš projektinių lėšų šeimoms dovanotos karvės, triušiai, viščiukai, bulvių, sėklos, aviečių ir braškių daigai. Musninkų pakraštyje auga bendruomenės sodintas sodas. Organizuoti mokymai profesijos įsisavinimui. Kai kurie mokymų dalyviai jau ne vienerius metus dirba pagal įgytą specialybę.

  Metai bėga, keičiasi žmonės. Ilgametė bendruomenės pirmininkė Jadvyga Kielienė nusprendė, kad metas savo postą užleisti jaunimui. Tad visų svečių akivaizdoje simbolinį bendruomenės raktą įteikė naujai, versliai ir sumaniai pirmininkei – Živilei Jankauskaitei Turkmen. Jadvyga palinkėjo Živilei, kad ji burtų kuo daugiau jaunimo ir tuomet pavyks visi sumanymai.

  Bendruomenė dėkojo tiems, kas daugiausiai prisidėjo prie veiklos: Astai Autukevičienei, Danutei Augonienei, Janei Gurskienei, Tadui Imbrasui, Edgarui Orlovui, Justinai Orlovienei, Verai Ninai Vasiliauskienei, Aldonai Grigienei, Egidijui Grigui, Ritai Ališauskienei, Jonui Obolevičiui, Aldonai Sakavickienei, Henrikui Pečiuliui, Daliai Kiaulevičiūtei, Marytei Šavinienei, Birutei Jankauskienei, Jadvygai Ceslevičienei, Vidai Krutinienei, Romutei Aniukštienei, Vitai Janavičienei, Ritai Kacevičienei ir Neringai Tuškevičienei.

Švenčių neįvyktų be rėmėjų. O jų gausa bendruomenė negali skųstis. Nuoširdų ačiū bendruomenė taria UAB „Ježvitas“, „Dehidra“, UAB „ALNITRANSA“, Širvintų vartotojų kooperatyvui „Veivera“, K.Jankauskui, J.Šidlauskienei ir Mobiliam darbui su jaunimu Širvintose.