Paulius Gritėnas. Širvintų karalystėje sekso nebus

  “Praėjusios savaitės laidoje „Lietuva kalba“ Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė įsikarščiavusi pareiškė, kad Gyvenimo įgūdžių programoje įrašyta lytinio ugdymo dalis niekada nebus dėstoma jos savivaldybėje.

  „Tomis rekomendacijomis, galiu užtikrinti, Širvintų rajono savivaldybės mokytojai nesinaudos“, – teigė rajono merė, netiesiogiai leisdama suprasti, kad ministerijos sprendimai jos savivaldybėje turi mažesnę galią nei mero politinė valia”

  Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ valdybos sprendimu 2020 metų Tolerancijos žmogumi išrinktas filosofas ir žurnalistas Paulius Gritėnas. Būtent jis yra aukščiau esančios straipsnio citatos autorius. Perskaičiau, ir pagalvojau, kad nors kažkiek esu ne vienišas su savo mintimis ir pastebėjimais. Esu tarybos narys asmeninėje merės Živilės Pinskuvienės savivaldybėje. Taigi, “jokio lytinio ugdymo ir jokių rekomendacijų” yra oficiali Širvintų rajono savivaldybės ir visos Tarybos pozicija.

Manau, kad filosofo ir žurnalisto mintys apie mūsų, o gal teisingiau, asmeninę merės savivaldybę galėtų sudominti ir visą savivaldybės bendruomenę. Leidimas dalintis straipsniu gautas. Straipsnio autorius Paulius Gritėnas, autorinės teisės LRT.

 

Paulius Gritėnas. Širvintų karalystėje sekso nebus

Paulius Gritėnas, apžvalgininkas, LRT.lt

  Aršesni nesutarimai Lietuvos politikoje vis dažniau kelia pasipriešinimo, nepaklusnumo ar net atsiribojimo temas. Politinės poliarizacijos ir degradacijos procesas veda prie visiško neigimo. Kada prasideda ta riba, kai savivalda tampa savivaldžiavimu?

  Praėjusios savaitės laidoje „Lietuva kalba“ Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė įsikarščiavusi pareiškė, kad Gyvenimo įgūdžių programoje įrašyta lytinio ugdymo dalis niekada nebus dėstoma jos savivaldybėje.

  „Tomis rekomendacijomis, galiu užtikrinti, Širvintų rajono savivaldybės mokytojai nesinaudos“, – teigė rajono merė, netiesiogiai leisdama suprasti, kad ministerijos sprendimai jos savivaldybėje turi mažesnę galią nei mero politinė valia.

  Tuo pat metu Klaipėdoje išrinktasis miesto meras Arvydas Vaitkus stiprina valdžios vertikalę naikindamas patariamąjį balsą finansavimo klausimais turėjusias visuomenines tarybas. Pats meras teigia, kad dėl šio sprendimo labiausiai piktinasi tie, kurie „turėjo galimybę pasipelnyti iš miesto biudžeto, neprileisdami kitų kultūros žmonių ir kultūros veikėjų“. Bet didžiausią pasipiktinimą kelia ne pats sprendimas, o tai, kad jis priimtas tiesiog mero sprendimu, be diskusijos ar pasitarimo su ekspertais. „Šituo formatu atsiranda galimybė ir merui atrinkti keletą (projektų)“, – sako A. Vaitkus.

  Ką jau bekalbėti apie Kauną, kur miesto meras ne tik įtikino vietinius, kad kitokio pasirinkimo nėra, bet ir įgyvendina savo miesto, jo architektūros, kultūros supratimą. Kaunas jau pasidabino „Laisvės kario“ skulptūra, ties įvažiavimu į miestą pastatyta 7 metrų Tauro skulptūra, o miesto centre turi išdygti 8 metrų obeliskas Lietuvos policijai. Turbūt neverta net retoriškai klausti, ar dėl tokių sprendimų būta viešos diskusijos su miesto bendruomenėmis ar savo reikalo ekspertais.

Tiesioginiai mero rinkimai išties grąžino gyventojų susidomėjimą rinkimais, bet, panašu, sukūrė naują monstrą.

  Nesujaudino Kauno mero ir visą Lietuvą supurtęs atsiskaitymų už savivaldybių tarybos nario išlaidas skandalas. „Jeigu Vyriausybė nutars, kad reikia keisti, tai tegu apsižiūri visą ūkį, visur, kur reikia keisti“, – sakė Kauno meras.

  Tiesioginiai mero rinkimai išties grąžino gyventojų susidomėjimą rinkimais, bet, panašu, sukūrė naują monstrą. Vis labiau pastebime tendenciją, kai savivaldoje iškilę politiniai lyderiai, tiesiogiai išrinkti merai pradeda steigti ne tik savo politinio veikimo modelį, apeidami, palenkdami ar palauždami opozicijos valią, bet ir primesdami savo galią bendruomenėms.

   Savivaldybės, kuriose pavyksta įsitvirtinti vienai politinei jėgai ar net vienam įtakingam asmeniui, ne tik išoriškai pradeda priminti karalystes, bet ir meta iššūkį centrinei valdžiai Vilniuje.

  Širvintos gali atmesti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos programines rekomendacijas, o gal net ir nurodymus. Kaunas gali pats nuspręsti, kokia sistema tinkama jam išlaidų skaidrumui užtikrinti. Klaipėda pati nuspręs, kiek kultūros ar švietimo bendruomenės įsitraukimo priimant sprendimus jai reikia.

  Savivaldos stiprėjimas Lietuvoje buvo išreikštas per tiesiogiai rinkto ir geriausiai žmonių matomo mero galios stiprėjimą. Skirtingai nei ankstesniu modeliu tarybos rinkto mero atsakomybė žymiai labiau siejasi su populiarumu, matomumu, įvaizdžiu visuomenėje.

  Meras yra žmonių, o taryba – nuobodžios ir įkyrios sistemos dalis. Meras – matoma asmenybė, taryba – beveidės partijų, politinių susivienijimų grupelės. Net ir partinis meras užsidengia šia asmenybės ir laisvo politiko skraiste.

  Lietuvos politinėje sistemoje atsirado aplinkybės kurtis mažosioms karalystėms, o savivaldai tapti įtakingų regioninių lyderių savivaldžiavimu.

Lietuvos politinėje sistemoje atsirado aplinkybės kurtis mažosioms karalystėms, o savivaldai tapti įtakingų regioninių lyderių savivaldžiavimu.

  Šias klaidas bandyta taisyti. Atsirado ne daugiau nei trijų kadencijų apribojimas, dalis teisių atiduota administracijos direktoriams, pabandyta įgalinti opoziciją taryboje. Bet džinas iš butelio išleistas.

  Net ir Širvintų rajono merė tokiomis sąlygomis gali tapti visai įtakinga žaidėja nacionalinėje politikoje. Staiga pareikšti, kad „jau mano rajone tai taip nebus“ ir sukurti priešstatą tarp nacionalinės valdžios sprendimų ir jos įtakos savo rajone. Vilnius ir regionai tampa nebe demografinio judėjimo apibrėžtimi, o konfliktiniu santykiu, atskleidžiančiu naujas ne geografines, o socialines ar net kultūrines perskyras.

  Ši priešstata gal ir nebūtų tokia grėsminga, jei negyventume turbūt didžiausios politinės poliarizacijos ir politinio gyvenimo degradacijos sąlygomis. Sąlygomis, kai ideologinės ar vertybinės skirtys nebe tokios svarbios kaip savosios galios įtvirtinimas ir asmeninių interesų gintis.

  Politikos stebėtojai galėtų teigti, kad tokia skirtis yra normali amerikietiškam politiniam gyvenimui ar kitoms valstybėms, kuriose vietos valdžia turi neapibrėžtą laisvę veikti tose erdvėse, kurių neriboja federaliniai, centrinės valdžios priimami įstatymai. Bet Lietuvos politinėje sistemoje tokia savivaldos galia ir valia nepaklusti yra nepatirtas reiškinys.

  Ar savivaldos pasipriešinimas centrinės valdžios sprendimams gali tapti rimta problema valstybei? Kol kas ne. Tačiau tendencijos rodo, kad savivaldos galia vis labiau suprantama jos turėtojų, o ribos vis labiau išbandomos ir centrinė valdžia neturi gero atsako. Tikėjimas, kad keli savivaldos įstatymo pakeitimai pakeis jau susiformavusią ir šaknis įleidusią naują politinio veikimo kultūrą, yra naivus.

  Galios balansas yra pažeistas. Arba iš kitos perspektyvos – turime naują galios balansą. Ir su šia problema metas susigyventi, pradedant ieškoti adekvataus konfliktų sprendimo mechanizmo.

 

10 thoughts on “Paulius Gritėnas. Širvintų karalystėje sekso nebus

  • 2023-10-06 at 14:51
    Permalink

    kožna bletka senatvėn pasidaro davatka. va kuol neinu baznyčion. a jeigu einu tai galan baznyčios pastoviu. nedaij bože pletkų paskui bus.

  • 2023-10-06 at 10:48
    Permalink

    O išlindos pedopartijos rėksnys Sarpauskas Širvintose.Tau našlaitėli nenusimato nieko daugiau Širvintose,viena vieta palikta dėl konservatoriško dvoko,kad kiti nepamirštų šios parazituojančios partijos dvoko.Jo norėtumėt,jūs ten ir apie piderastiją vaikus apšviesti,bet visgi yra dar Lietuvoje mąstančių žmonių kurie pasipriešns iškrypėlių ir jų palaikytojų kėslams.Kad ir kiek besistengtų ir Gritėnai ir Valatkos ir visi kiti pedopartijos šuniukai aploti Širvintas,nieks jums nepavyks.O tau ypač nusmurgeli sarpauskėli.

  • 2023-10-05 at 07:48
    Permalink

    Bačka nupirkta kažkaip, kažkur ir kažko… ar neapsimoka pirkti naujo transporto? neapsimoka turbūt

  • 2023-10-04 at 21:27
    Permalink

    Kur rasti, kaip UAB “Širvintų šiluma” , atstovaujant saviems, ruošia viešąjį pirkimą traktoriaus įsigijimui? Ten įdomi medžiaga.
    Labai įdomu, kadangi rajonas priklauso merei (jos teiginys)..
    Negi ir bažnyčioje žmonėms nėra ramybės. Bobutės stovėkite, o mes uogos sėdime pirmoje eilėje su dovanų dėžutėmis, maišeliais. krepšeliais.
    Tiek daug rajone protingų, talentingų, išsilavinusių, gabių žmonių, o kas sėdi valdžioje?
    Kas čia per teorija?

  • 2023-10-02 at 19:51
    Permalink

    Kažkur nebus, kažkur bus tokios rinkimų temos:
    Eilinių darbininkų apgaudinėjimas nuotraukomis su močiutėmis ir t.t. (naivuolių rajonas)
    Partijos rėmimas iš įdarbintų asmenų (laukite unikalios medžiagos, kurią pavadinsiu: pvz. iš renovacijos gaunamų otkatų maitinama partija)
    Prieš rinkimus žadėti žvyrai, akmenukai ir t.t. (asmuo didžiausias pažadukas ( dabar tarybos narys)
    Seniūnijos kiemas: pirk pigiai, parduok brangiai ( kaip kažkurio rajono seniūnas turtus krovėsi, žmonės turtus remontavo, valstybė pirko ,o seniūnas-ė namus statėsi, ne tiktai sau:D)
    Blondinės mokslas apie lytiškumą ( patirtis, prisiminimai, kaip parduoti pavardę be išsiskėtimo)
    Neraštingumas rajono taryboje ( kaip kažkokio rajono taryba nebuvo protingesni už nulinuką ir žodis SŪKURYS buvo nerašomas)
    Savivaldybės įmonių sujungimas – uoga ant torto (tyliu, negaliu išduoti draugių)
    Keliai nauji, bet nelaiko gyvenimo vingių ( kaip padaryti kelią blogai ir, kad sau liktų) :O
    Pinigai patys į kišenę neateis ( kaip įmonės ,,ne/žinomasis,, paslaugų neapskaitytus pinigus skaičiavo)
    Fejerverkų už dyką nebūna ( oooo bus dar visko)
    Medžiotojų dešros – seniūnijos reikalas ( nebus dešros, nebus ir …..)
    Į bažnyčią – aukšta galva (kai nesvarbus dvasiškumas nugali stovintį vokelį)
    DESERTAS: Savi – nebadaus ( klapčiukų-ių algos savivaldybės įmonėse)

    Pastaba: Prieš žeminant silpnesnį, įvertink, ar tikrai toks silpnas….

  • 2023-10-02 at 10:16
    Permalink

    Cha cha, kaip juokinga ir įžvalgu. Tik menkas skirtumas tarp šių dviejų atvejų – baaaaaaaaaaaaaaaaaapkės

  • 2023-10-02 at 10:09
    Permalink

    Tai kaip čia gaunasi – gyvenimo įgudžiams priešintis merei valios užtenka, o energetiniams projektams (kaip ir p. Dainius Graužinis teigia ) pasipriešinti merei galimai konservatoriai nedaleis 😀

  • 2023-10-02 at 09:20
    Permalink

    Straipsnio santrauka:
    “Autoritarinis valdymas rajonuose blogai, bet kolkas lyg ir ne. Ką galiu pasiūlyti, kad būtų kitaip? Nieko”

    Autoritarai iškyla ne iš niekur. Puikią dirvą paruošia kiti politikai, kurie pro pirštus žiūri į kasdieninius namų darbus. Visi, taip vadinami, autoritarai, pasižymėjo tuo, kad turėjo užturbintą variklį ir geras komandas

  • 2023-10-02 at 08:41
    Permalink

    Konflikto sprendimo būdas yra; sumažinti merų atlyginimus ir į merus kandidatuos visai kitų požiūrių, išsilavinimo ir idėjų žmonės Ir rajone įsiviešpatautų ramus, darnus, linksmas gyvenimas
    O kaip rajono valdžią paima šeimyninė ranga ir dar ne iš rajono gyventojų ir biudžetas niekieno nekontroliuojamas, kas gali būti. Tai kam laikytis Lietuvos įstatymų, valdžios sprendimų, nutarimų. O jeigu, taip žmonės sugalvotų ir nemokėtų rajono biudžetui mokesčių, kas tada? Iš ko gyventų ponia?
    Kada televizijoje Pinskuvienė sprendė rajono problemas? Jinai pagal mane save įsivaizduoja, kad dirba eksperte ir dalyvauja tik ŠOU laidose. Toks jos elgesys yra komiškas.
    Negi jinai galvoja, kad jos neaiškios kilmės išplatintos 2020 m. veiklos ataskaitos turi didesnę vertę už mokymosi programas. O jinai matomai pati paruoš “metodinę” mokymosi programą pagal savo gyvenimo patirtį, O jos gyvenimo patirtis žinoma.

Comments are closed.