Su kovo 8 diena! arba Tarptautinė moters diena, ką ji reiškia iš tiesų

 

Tarptautinė moters diena, ką ji reiškia iš tiesų

📌Vis dar norma darbo pokalbiuose moterų klausti, kiek jums metų, ar turite vaikų, o ką darysite, jeigu vaikas sirgs: „Nei tėvelis, nei seneliai negalės prižiūrėti? Labai gaila, nors jūsų kvalifikacija mums labai tiktų“…
📌Vis dar norma net ir viešai pasiūlyti jaunai moteriai užsiimti grožio paslaugomis, nes politikoje ar rimtame versle ji juk negali nieko išmanyti: „Va, graži mergina, galėtų susikurti kokį grožio saloną ir gražiai gyventi“.
📌Vis dar norma laidyti replikas „pati kalta“, jei pasiskundžiama priekabiavimu ar net išprievartavimu: „Mažiau lakt ir raitytis reikia, ir nieko nebus“.

Sąrašas gali būti tęsiamas be galo ir, deja, bėgant metams jis nelabai keičiasi. Spaudžiama normų, stereotipų, standartų, kokia moteris turi būti, ką mėgti, kaip atrodyti ir ką daryti, ji jau ir pati nežino, kaip ji jaučiasi, kas ją džiugina, kokia kryptimi ji pati norėtų tobulėti. Vietoj to formuojasi įvairios baimės, depresijos, auga nepasitikėjimas savimi.
Moterys vis dar diskriminuojamos įvairiomis formomis ir įvairias lygmenimis. Ypač tai juntama darbo rinkoje: tai tu per jauna, tai per nėščia, tai turi per daug vaikų ar jie per maži, tai esi per mažai kvalifikuota po vaiko priežiūros atostogų, po to tu jau tiesiog per sena… O jeigu dar turi negalią, esi ne tos odos spalvos ar seksualinės orientacijos, tai diskriminacija dvigubinasi.

Nors kalbant grynai ekonominiais terminais – moterys juk aprūpina ekonomiką naujais darbuotojais. Ką jos gauna į tai mainais? Tik nuostolius: nepriteklius, pervargimą ir išsekimą. Pirmiausia, lyginat su vyrais moterų atlyginimai yra mažesni. To priežasčių yra daugiau, tačiau viena jų – dėl nėštumo, gimdymo ir vaiko auginimo atostogų kuriam laikui jos iškrenta iš darbo rinkos. Antra, dėl mažesnių algų būna mažesnės ir moterų pensijos. Trečia, labai išauga moterų darbo krūviai, nes moterys dirba daugiau neapmokamo darbo valandų: prižiūri namiškius, atlieka namų ruošos darbus ir pan.

Ką daryt?
INVESTUOTI Į MOTERIS

Užtikrinti, kad už moteris per nėštumo, gimdymo ir vaiko auginimo atostogas valstybė mokėtų valstybinio socialinio draudimo įmokas tam, kad ateityje nesumažėtų moterų pensija. Taip pat būtina lyčių aspektą integruoti į visas politikos sritis (lyčių kvotos, profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros užtikrinimo priemonės, etc.); integruoti lyčių lygybės nuostatų ugdymą švietimo institucijose; ir galų gale – ratifikuoti Stambulo konvenciją, kad kova su smurtu neliktų tik pačių moterų reikalas.
Tai tik nedidelė dalis priemonių, bet pradžiai užteks.

Su kovo 8 diena!

Parašykite komentarą

*

code