ES fondų išmokėjimai gyventojams įsibėgėja

    Nepaisant COVID-19 pandemiją lydinčio ekonominio sąstingio bei daugeliui veiklų pasitaikančių kliūčių, 2014–2020 metų laikotarpiui skirtų Europos Sąjungos investicijų apimtys ne tik nemažėja, bet ir spartėja. Šių metų balandžio mėnesį išmokėta 98 mln. ES fondų lėšų t.y. 30 proc. daugiau nei per praėjusį mėnesį. O lyginant su 2019 metų balandžiu skirtumas dar akivaizdesnis – išmokėta net 70 proc. lėšų daugiau.

     Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plane viena iš numatytų priemonių yra investicijų spartinimas, kurią įgyvendinant buvo paprastinami ir lengvinami projektų administravimui keliami reikalavimai. Šių supaprastinimų dėka, projektų vykdytojams suteikta galimybė daugiau projekto veiklų vykdyti nuotoliniu būdu, leista dažniau teikti mokėjimo prašymus, sutrumpinti mokėjimo prašymų apmokėjimo terminai, padidintas projekto avanso  dydis, apmokamos atšauktų renginių, kelionių, tęstinių veiklų išlaidos, jei tokių išlaidų nebuvo galima išvengti ar susigrąžinti kitais būdais ir kt.

   Pasinaudojus ES fondų veiklų administravimui skirtais palengvinimais taip paspartinamas kompensacijų išmokėjimas gyventojams, kurie jau įsirengė ar artimiausiu metu ketina įsirengti saulės elektrines (karantino metu paramos išmokėjimo terminas trumpinamas dvigubai – nuo 60 kalendorinių dienų iki 30), o finansavimas gyventojams, norintiems pasikeisti senus biokuro katilus, išmokamas iš anksto nepateikus visų reikalingų dokumentų (dokumentų pateikimas atidedamas iki karantino pabaigos).

     Visų palengvinimų ir laikinų supaprastinimų tikslas yra, kad lėšos kuo greičiau pasiektų projektų vykdytojus, o per juos – tiekėjus ir rangovus.