Viešasis katilo keitimo pirkimas buvo sustabdytas

foto 15min.lt

/NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

    Kai vakarais nesimiega, labai padeda skaitymas. O jei atsiverti viešųjų pirkimų puslapį, negali sustoti. Kiekviename puslapyje, kiekviename skyriuje randi vis įdomesnių dalykų. Randi ir paskalų pagrindimą.

    Žiemą mieste vis buvo kalbama, kad jei senasis šilumos katilas sustos, teks miestą šildyti dujomis, ir tai bus labai brangu. Baimintasi ir šaltos žiemos, neva tuomet dujų katilo pajėgumo nepakaktų. Tiesa tai ar pramanai, lai pasisako specialistai. Nespėliokime.

    Kas ir kodėl taip pasakojo – sunku dabar atsekti. bet istorija sklido plačiai. Galbūt kažkam buvo žinoma apie patikrinimą ir pirkimo sustabdymą.

    O prieš kelias dienas visai netyčia užtinku štai tokį dokumentą. Pasirodo, kalbos nebuvo iš piršto laužtos. Vasario mėnesį Viešųjų pirkimų tarnybos vertinimo išvadoje rašoma: „Atsižvelgdama į nustatytus pažeidimus, nurodytus šios vertinimo išvados II dalyje, Tarnyba, vadovaudamasi Pirkimų įstatymo 101 straipsnio 2 dalies 5 punktu, įpareigoja Pirkimo vykdytoją: 1. nutraukti Pirkimo procedūras;“ (paryškinta mūsų).

    Skaitytojas norime priminti, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nuolat tikrina pirkimus. Dažniausiai pirkimai atrenkami atsitiktine tvarka.

    Taigi, tikrintas UAB „Širvintų šiluma“ pirkimas „Biokurą naudojančių šilumos įrenginių keitimo darbai“. Planuojama sutarties vertė be PVM 730 000,00 Eur. Pirkimas iš dalies finansuojamas 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programa.

   Pateikiame keletą citatų iš Pirkimo vertinimo išvados. O išvadas pasidarys kiekvienas sau pats. Svarbu žinoti, kad Pirkimo vykdytojas yra UAB „Širvintų šiluma“.

  • Šiuo atveju, Pirkimo vykdytojas, pakeisdamas tiekėjų kvalifikacijos reikalavimų lentelės Eil. Nr. 3.7.1 2 punkte esančius reikalavimus – vietoje 4 MPa slėgio, įrašydamas 1,4 MPa slėgį, palengvino juos. Tarnyba pažymi, jog Pirkimo vykdytojo padaryti Pirkimo sąlygų pakeitimai yra esminiai, nes galėjo pritraukti potencialių dalyvių, kurie, jei tokių pakeitimų nebūtų padaryta, nebūtų galėję pateikti pasiūlymo.
  • Atsižvelgdama į tai, kas išdėstyta, Tarnyba sprendžia, kad Pirkimo vykdytojo padaryti Pirkimo sąlygų pakeitimai yra tokie esminiai, jog gali pritraukti potencialių dalyvių, kurie, jei tų pakeitimų nebūtų padaryta, negalėtų pateikti pasiūlymo ir, atsižvelgdama į Teismų suformuotą praktiką , konstatuoja, jog Pirkimo vykdytojas negalėjo atlikti tokio Pirkimo dokumentų tikslinimo, o turėjo Pirkimą nutraukti bei pradėti naują. Tokiu būdu Pirkimo vykdytojas pažeidė Pirkimų įstatymo 29 straipsnio 1 dalyje įtvirtintus skaidrumo, nediskriminavimo bei lygiateisiškumo principus.
  • Pirkimo vykdytojas, neatmetęs pasiūlymo, o leidęs jį tikslinti, vėliau vertinęs šį pasiūlymą ir pripažinęs jį laimėjusiu, pažeidė Pirkimų įstatymo 29 straipsnio 1 dalyje įtvirtintus skaidrumo, nediskriminavimo bei lygiateisiškumo principus, Pirkimų įstatymo 58 straipsnio 1 dalies 1 punkto, 58 straipsnio 5 dalį, 64 straipsnio 9 dalies reikalavimus.
  • Tiekėjas ir jo subrangovai neturi teisės verstis oro kondicionavimo inžinerinių sistemų įrengimo veikla.
  • Apibendrinus tai, kas išdėstyta, konstatuotina, kad Pirkimo vykdytojas, neteisėtai pripažinęs Tiekėjo pasiūlymą atitinkančiu Pirkimo sąlygų reikalavimus ir nustatęs jį laimėtoju, pažeidė Pirkimų įstatymo 58 straipsnio 1 dalies 1 punkto nuostatas ir 29 straipsnio 1 dalyje įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus.
  • Norime atkreipti dėmesį į netikslumus, esančius Pasiūlymo ekonominio naudingumo (kainos ir kokybės santykio) nustatymo metodikoje.
  • Pastebime, kad Pirkimo vykdytojo atliktas ir Tarnybai pateiktas rinkos tyrimas yra netikslus ir neišsamus, nes rinkoje esančių tiekėjų nebuvo prašoma pateikti visų Techninėje specifikacijoje įrangai keliamų reikalavimų.

Visas išvadas perskaitysite pridedamuose dokumentuose.

   Po kurio laiko – gegužės mėnesį tikrintas dar vienas UAB „Širvintų šiluma“ viešasis pirkimas, bet nustačius smulkius neatitikimus ir pareiškus pastabas, pirkimą vykdyti leista.

    Turime nuraminti miesto gyventojus. Šiomis dienomis skelbiama apie naujojo katilo tikrinimą. Tad galima tikėtis, jog jis jau pastatytas ir pajungtas. Belieka džiaugtis, kad šilta žiema leido naudoti senąjį katilą ir apšildyti bustus. Ir net nespėliokime, kas būtų buvę, jei būtų spustelėjęs šaltukas… Šį kartą pasisekė. Tuo ir pasidžiaukime.

4 thoughts on “Viešasis katilo keitimo pirkimas buvo sustabdytas

  • 2020-08-22 at 21:17
    Permalink

    Nieko naujo , taip yra ir taip bus. kol Lietuvos savivaldybėse šeimininkaus dideli labai gero gyvenimo mėgėjai ir siekėjai. Kartais pagalvoji, kad Lietuvos problema yra ne alkana varguomenė, o niekada neprivalganti iki soties„ aukštuomenė“…
    Šią žiemą buvo pakankamai nešalta, bet pažiūrėjus į kitų rajonų šilumos kainas, mes mokėjome už šilumą gan brangiai. Nors esantys valdžioje koneveikia buvusius, kurie dirbo visai kitokiomis finansinėmis galimybėmis, bet tada šilumos kainos buvo vienos iš mažesnių Lietuvoje…

  • 2020-08-22 at 18:02
    Permalink

    Rugjūčio 20 dieną Rusijos pogrindį sukrėtė paskelbta žinia, kad 47 metų banditas Nadiras Salifovas buvo nužudytas. Jis buvo laikomas vienu didžiausiu nusikaltėlių Azerbaidžane ir viena įtakingiausių figūrų posovietinėje erdvėje.

  • 2020-08-22 at 10:00
    Permalink

    Prie buvusių vadovų bent jau šilumos tinklų viešieji pirkimai niekada nebuvo sustabdyti. Buvo montuojami nauji katilai, keičiamos visos trasos, bet jie buvo vykdomi skaidriai pagal įstatymus, ne taip kaip galimai dabar yra. Dabartinė valdžia , manau, taip nemoka, todėl visada ir šmeižia anksčiau buvusius vadovus.

  • 2020-08-21 at 15:23
    Permalink

    Kokia „tvarka“ su viešaisiais pirkimais Širvintų savivaldybėje, tokia pati betvarkė, su korupcijos elementais ir Savivaldybės valdomoje Širvintų šilumoje, o ar ko nors geresnio galima tikėtis prie tokių Savivaldybės vadovų. Taip su visais pirkimais, kurie pateko i Viešųjų pirkimų tarnybos akiratį.

Comments are closed.