Viešųjų ryšių tualetas

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS /

    Dar vasario 10 dieną parašiau savo nuomonę apie planuojamą pirkti konteinerinį viešąjį miesto tualetą: „Viešą tualetą pirksim, bet dėl visa pikto paklausim nuomonės“. Tada klausiau: „Nežinau, ar egzistuoja tiesioginis ryšys tarp pagarbos viešajai nuomonei ir viešojo tualeto?“. Nujaučiau, kad vėl susimaus, taip kaip ir su baseinu, ir terasa.

   Šį šeštadienį sulaukiau skambučio, kad prie vieno Igno Šeiniaus gatvės daugiabučio renkasi žmonės ir kalbėsis apie jiems netikėtą naujieną – prie pat jų namų nuo pirmadienio prasidės viešojo tualeto įrengimo darbai. Kad ir kaip skubu, bet nuėjęs išklausau esmę ir pažadu padėti. Taigi, kaip visada, apie viską iš eilės.

   2020 metų vasario 3 dieną administracijos direktoriaus įsakymų puslapyje patalpinamas įsakymas Nr. 9-92 „Dėl 2020 biudžetiniais metais numatomų pirkti Širvintų rajono savivaldybės administracijos reikmėms reikalingų darbų, prekių ir paslaugų plano dalies papildymo“.

   Viena pirkimo objekto rūšies „Prekės“ eilutė skelbia apie jau numatytas lėšas būsimam pirkiniui:

  1. „Viešojo tualeto modulis su sumontavimu“; BVPŽ kodas: 44211100-3; numatoma išleisti suma: 32 000,00 Eur; prekės įsigijimo laikotarpis: 2020 m. I–IV ketv.; pirkimo būdas: „Mažos vertės pirkimai skelbiamos apklausos būdu“.

   2020 metų vasario 10 dieną savivaldybės svetainėje atsiranda kvietimas dalyvauti apklausoje:

   „Savivaldybės įrengti pėsčiųjų bei dviračių takai, parkas, skverai, žaidimų aikštelės vaikams, lauko treniruokliai leisti laisvalaikį mūsų jaukiame, žaliame mieste skatina vis daugiau vietos gyventojų. Sulaukiame svečių, atvykstančių susipažinti, praleisti laiką, dalyvauti renginiuose Širvintose. Darbo metu atviros tiek Savivaldybės administracijos, tiek Kultūros centro, Viešosios Igno Šeiniaus bibliotekos įstaigų durys, kuriose žmonės gali pasinaudoti ir tualetais. Tačiau suprantama, kad patogioje vietoje, miesto centre, reikalingas ir viešasis tualetas, kuriuo kiekvienas galėtų pasinaudoti tiek dieną, tiek vakare.

   Širvintų rajono savivaldybė kviečia gyventojus dalyvauti apklausoje ir išreikšti savo nuomonę, ar reikalingas Širvintų miesto centre naujas, modernus, pagal visus reikalavimus įrengtas, pritaikytas neįgaliesiems ir mamoms su kūdikiais, viešasis tualetas?”

   Kaip liudijo susirinkę gyventojai, nuo apklausos iki ką tik užklupusios netikėtos žinios, aplinkinių namų gyventojams nebuvo organizuotas viešas susirinkimas dėl jų nuomonės apie planuojamą statyti tualetą.

   2020 metų gegužės 18 dieną 16 valandą viešųjų pirkimų svetainėje talpinamas skelbimas: „Viešojo konteinerinio tualeto pirkimas“. Prekės įsigijimo būdas: „mažos vertes viešasis pirkimas (toliau – pirkimas) vykdomas skelbiamos apklausos būdu“.

   Pirkimo objektas „2.1 Konteinerinį tualetą tiekėjas turės pristatyti, pastatyti ant Užsakovo įrengto pamato ir pajungti prie inžinerinių tinklų (vandentiekio, nuotekų ir elektros energijos). 2.3 Konteinerinis tualetas turės būti pristatytas ir pajungtas prie inžinerinių tinklų per 3 mėnesius nuo sutarties pasirašymo dienos. Sutarties galiojimo terminas su apmokėjimu – 4 mėnesiai.

   2.4. Darbų atlikimo vieta: tarp pastatų Vilniaus g. 61 ir Šeiniaus g. 3, Širvintų m.

Viešojo konteinerinio tualeto techninė specifikacija

   3.2 Konteinerinio tualeto preliminarūs išmatavimai: 2,1 mx 2,6 m (galima paklaida +0,5 m)“

   Vadinasi, tualetas negalės būti didesnis nei 2,6 m x 3,1 m.

   2020 metų gegužės 22 dieną 10 valandą baigiasi apklausa.

   2020 metų gegužės 27 dieną su apklausos nugalėtoju pasirašoma pirkimo sutartis Nr.488029, S-225.

   Sutarties punktas Nr 1.3 „Tiekėjas, pasirašydamas šią sutartį, patvirtina, kad yra tinkamai susipažinęs su Užsakovo pateikta technine specifikacija, sutinka su Užsakovo nustatytomis sąlygomis ir reikalavimais  bei įsipareigoja juos tinkamai vykdyti šioje sutartyje nustatytą tvarka“

   Sutarties kaina su PVM 29 145,27 Eur.

Taigi, kokias turime sąlygas?

  1. Turime konkrečius tualeto matmenis.
  2. Turime tikslią datą, kada visiškai visi darbai turi būti baigti, trys mėnesiai nuo sutarties pasirašymo, t.y. iki rugpjūčio 27 dienos.
  3. Turime konkrečią vietą: tarp pastatų Vilniaus g. 61 ir Šeiniaus g. 3, Širvintų m.

O kokią turime situaciją?

  1. Kaip skelbiama Širvintų rajono savivaldybės puslapyje Fecebook, tualetas bus žymiai didesnis – 3m x5m.
  2. Kaip ten pat skelbiama, darbai prasidės pirmadienį, rugpjūčio 24 dieną. Savivaldybė turi įrengti pamatus. Ir tik tada bus montuojamas konteinerinis tualetas. Iki sutarties pabaigos liko 4 dienos.
  3. Kaip techninėse sąlygose ir sutartyje griežtai nurodyta, tualeto montavimo vieta: tarp pastatų Vilniaus g. 61 ir I.Šeiniaus g. 3, Širvintų mieste. Vilniaus g. 61 tai savivaldybės pastatas, o I.Šeiniaus g. 3, tai šalia esantis kampinis namas prie pat knygyno. Vieta tarp jų, tai ta vieta, kur anksčiau buvo „Socialistinio darbo didvyrių garbės lenta“.

   Kaip teigė susirinkę gyventojai, jie apie konkrečią vietą, kur planuojama statyti tualetą sužinojo iš merės dukros laikraščio. Ten teigiama, kad tualetas stovės prie pat I.Šeiniaus g. 9 namo, mašinų stovėjimo aikštelėje. Negali kilti jokių dvejonių, jeigu pati merė nuotraukose nurodo konkrečią vietą.

   Puikiai suprantu gyventojus. Jau regiu parduodamų butų skelbimus: „Parduodamas butas su vaizdu į viešąjį miesto tualetą“. Privalumų skiltyje: „Iki tualeto 10-20 metrų“. Žmonės dažniausiai ieško butų su vaizdu į Gedimino pilį, Trijų kryžių kalną, jūrą ar ežerą.

Sutinku, kad mieste viešasis tualetas reikalingas

    Visiškai sutinku su tuo, kad miesto centre reikalingas viešasis tualetas, ir kad tualetas prie pat vaikų žaidimų aikštelės taip, pat labai gerai. Tik kodėl visuomenė neįtraukiama į diskusiją dėl vietos parinkimo? Juk tualetą galima komponuoti prie darželio tvoros bet kurioje vietoje, juo labiau, kad ten bus pusiau požeminiai atliekų konteineriai. Kuo bloga vieta už kultūros centro, prie „naujai“ planuojamos automobilių stovėjimo aikštelės, nors apie tą aikštelę žinoma jau seniai…

Gan šmaikščiai atrodo techninėse sąlygose nurodyta tualeto vieta, prie pat savivaldybės… Bet kuo tada kalti I.Šeiniaus ir J.Janonio g. 17 namų gyventojai? Tai jeigu tiko, bet dabar jau netinka vieta prie savivaldybės, tai gal tiktų prie pat redakcijos, kuri taip uoliai ir pirma pranešė apie „merės apreiškimą dėl tualeto“? Turėtume: „Redakcija su vaizdu į viešąjį tualetą“?

 Sprendžiau vieną klausimą, ar yra tiesioginis ryšys tarp pagarbos viešajai nuomonei ir viešojo tualeto. Bet dabar iškilo ir kitas.

Kas brangiau, ar administracijos direktorės parašas, ar popierius ant kurio pasirašyta…

Skubus pasitarimas

   Pirmadienį, rugpjūčio 24 dieną, merė darbo metu skubiai kviečia aplinkinių namų gyventojus į pasitarimą. Bus labai nuoširdus ir produktyvus pokalbis. Šalia jau stovės traktorius, betonvežis, ir penki darbuotojai.

     Išankstinė begalinė pagarba ir empatija liejasi iš savivaldybės puslapio Fecebook: „Savivaldybės vadovės, susitikusios su Igno Šeiniaus daugiabučių gyventojomis, atsakė į jų klausimus. Susirūpinusioms moterims buvo parodyta, kurioje konkrečioje vietoje stovės statinys“.

    Vyks lygiavertė diskusija. Savivaldybės va(L)dovės ir susirūpinusios moterys-

* * *

    Man tikrai rūpi, kur bus tikrai reikalingas viešasis tualetas. Todėl taip pat teikiu savo pasiūlymus (paveikslėliuose). Bet man taip pat rūpi ir gyventojų nuomonė, tad klausiu Jūsų, kur geriausia būtų statyti viešąjį tualetą?

Virginijus Sarpauskas yra Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys