,,AITVARŲ” VASARA 2020

  Ilga ,,tikro“ nesimatymo pertrauka po karantino dėl koronaviruso pažadino stiprų norą bendrauti. Tik jį atšaukus, vieną kartą per savaitę nedidelėms vaikų grupelėms buvo organizuojami susitikimai lauke, išvykos pėsčiomis ar dviračiais.

   Birželio 1 d. – vaikų ginimo dieną, buvo pirmasis didesnės VDC grupės pasimatymas jau be kaukių. Iškart po pietų visi vyko į  ožkų ūkį ,,Auksaragė” , esantį netoli Musninkų. Svetinga šeimininkė Lina aprodė savo valdas, papasakojo apie ūkininkavimo ypatumus, sunkumus ir džiaugsmus. Leido vaikams paganyti didžiulę ožkų bandą pievoje, pasidūkti drauge su jomis.

Atrakcionų parkas
Pietūs

 

 

 

 

 

Skani pabaiga su kebabais

    Taip sutapo, kad šią dieną visoje šalyje vyko visuotinė akcija „Ačiū, Lietuva!“, kuria buvo dėkojama Lietuvos žmonėms už sėkmingai įveiktą pirmąją COVID-19 bangą ir raginama išlaikyti susitelkimą bei viltį, kad ryžtingai būtų įveikti ir kiti ateityje dar laukiantys iššūkiai. Tą dieną skambėjo muzikos garsais visoje šalyje: miestų ir miestelių skveruose, aikštėse ar parkuose, ant administracinių ir kultūros įstaigų stogų. Ne išimtis ir Musninkai – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2020. Pavakary grįžus po ekskursijos į miestelį, buvo smagu pasiklausyti saviveiklininkų, kurie miestelio aikštėje surengė gražų koncertą. Vaikų dienos centro ,,Aitvarai” vaikai buvo pagrindiniai žiūrovai,, Smagu buvo susimatyti ir pasižmonėti (vadovas Andrius)”, ,,Nerealiai graži popietė! Ir kad tiek daug vaikų dalyvavo, ir kad tiek džiaugsmo, ir Linos ūkis, ir sūriai, ir Mahmoudo Tigh Navard kebabai, ir jo pasiūlyta pagalba, ir Musninkų kapela, ir Neringa su fotoaparatu, ir seniūnė Birutė, ir visi dalyviai aikštėje… Kažkaip tokiais momentais išskirtinai džiugu dėl vietos, kurioje gyveni, ir dėl žmonių, kurie gyvena aplinkui:)” (VDC ,,Aitvarai” steigėjas, savanoris Gintautas).

  Ši vasara buvo labai keista. Rekomendacijos atsargiai bendrauti visus varžė ir šiek tiek baugino. Buvo neramu pajudėti toliau nei sava artima aplinka. Visgi dar birželio pradžioje drauge su vaikų dienos centro ,,Aitvarai“ vaikais išdrįsta atvykti į Širvintas, į naują batutų parką.

  Birželis prabėgo bendraujant su vaikais internetu socialiniuose tinkluose ar Zoom platformoje, palaikant, pastiprinant juos morališkai šiuo sudėtingu visiems laikotarpiu, vieną kartą per savaitę susitinkant atviroje erdvėje. Pasibaigus mokslo metams dienos centro ,,Aitvarai” lankytojams buvo suorganizuota tradicinė dienos stovykla Kernavėje. Gaila, šiemet ji buvo be nakvynės palapinėse.

   Su didžiausiu nerimu, viltimi ir džiaugsmu visi laukė Vindeikių stovyklos. Ji šią vasarą buvo organizuota liepos mėnesio pabaigoje. Buvo didelė nežinia, ar ji tikrai vyks, ar galės būti tokia, kokia būdavo prieš tai eilę metų… Bet viskas susiklostė puikiai. Stovykla buvo turininga, pažintinė ir linksma. Jos tema – ,,Draugų archipelagas“. Taigi 45 žmonių, iš jų – 35 vaikai, kūrė daugystės salyną, t. y. stovyklautojai,  pasiskirstę į grupes, visą savaitę kūrė savo salą (pavadinimą, istoriją, kalbą, papročius ir tradicijas, drabužius, kultūrą), o visa tai susijungė į vieningą salyną, statė bendrą laivą, kuriuo plaukė į didžiulę šventę. Čia jiems į pagalbą atėjo daug profesionalių, įdomių svečių. Viešėjo socialinės appsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kuris papasakojo, kaip jaunystėje drauge su savo tėčiu jachta perplaukė Atlanto vandenyną, akcentavo, kas svarbu plaukiant kartu.

Apie tai, kaip yra kuriama istorija (šeimos, tautos, šalies ir pan.), kodėl yra svarbu žinoti savo istoriją, pasidalino Vilniaus universiteto profesorė Jurgita Verbickienė. Salos superherojaus istoriją padėjo kurti LRT žurnalistės Gailės Garnelytės kolegė Birutė. Apie Irano tradicijas ir papročius kalbėjo kebabinės savininkas Mahmoud Tigh Navard – eilę metų gyvenantis Lietuvoje ir puikiai šnekantis lietuviškai. Tą dieną įvairių tautų šokių ir žaidimų mokė mūsų draugė Birutė iš Širvintų, išskirtiniais pietumis ir vakariene vaišino mūsų draugai keliautojas Rolandas iš Lapelių ir advokatė Renata iš Vilniaus. Kiekvienos tautos kalba pabrėžia jos išskirtinumą ir savitumą. Neliks kalbos, neliks tautos – apie tai kalbėjo viešnia Vita Ivanauskaitė iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto. Kaip išgyventi ir išlaikyti draugiškus santykius kalnuose, o taip pat pamokė vaikus šaudyti lanku į taikinį, keliautojas Viktoras Tiuninas. O kur dar būrys bendraminčių savanoriškais pagrindais, pristačiusių, gaminusių įvairių tautų maisto paveldą!

Labai džiugu buvo matyti Širvintų rajono policijos komisariato pareigūnę Olesią Fedotovą su kolege, kurios drauge dalyvavo baidarių Širvintos upe žygyje. Netikėta dainininko Vido Bareikio viešnagė – buvo didžiulė ir maloni staigmena stovykloje ir vaikams, ir vadovams… išties įspūdinga, kaip visuomet nepakartojama. Vindeikių stovykla yra pažinimo, kūrybiškumo, gerumo, nuoširdumo, pasiaukojimo, tolerancijos, savanorystės… kalvė. Joje vyksta nepaprasti žmogiški stebuklai… Ačiū visiems savanoriams, svečiams, vadovams už gerą laiką.

    Gražus ir pilietiškas jau užaugusių vaikų dienos centro ,,Aitvarai“ jaunuolių pasiūlymas rugpjūčio 23 dieną dalyvauti akcijoje ,,Laisvės kelias“ neliko neišgirstas…  Bendraminčių būrelis tądien išbildėjo Medininkų link. Šaunuoliai. Ateitis priklauso drąsiems ir atsakingiems. Didžiuojamės ,,Aitvarų“ vyresniaisiais, draugais ir savanoriais.

    Jau keletą metų iš eilės ,,Aitvariukai“ turi galimybę savaitę pailsėti prie jūros. Šiemet prioritetas buvo vaikams, kurie buvo aktyvūs lankytojai iki karantino bei neturėjo galimybės nuvykti į pajūrį su šeima. Šią stovyklą finansavo mūsų Centro draugas ir globėjas Palaimintojo Jurgio Matulaičio šeimos pagalbos centras, kuris mus įtraukė į projektą kaip partnerius organizuojant vasaros poilsio stovyklą. 15 vaikų poilsiavo Monciškėse stovyklavietėje ,,Opa kopa“.

Esame dėkingi draugiškiems, svetingiems ir maloniems šeimininkams Rūtai ir Žilvinui Savickams. Stovyklos metu vaikai džiaugėsi geru oru, šiltu jūros vandeniu ir gausybe kitų pramogų. Jie aplankė atnaujintą ir pripildytą įdomių interaktyvių atrakcijų Jūros muziejų, stebėjo delfinų ir jūros liūtų pasirodymą delfinariume. Turėjo puikią progą pamatyti Juodkrantę, Parnidžio kopą ir saulės laikrodį Nidoje, aplankė Dreverną, kur  mariomis plaukiojo senuoju autentišku būriniu laivu, pamatė Lietuvos technikos paminklą – Lankupių šliuzą. O kur aktyvios pramogos atrakcionų parke ,,BOOM“ IR KARTINGAI!!! Išties buvo įspūdinga ir nepamirštama…

  Po karantino vasaros įspūdžiai itin spalvingi, reikalingi ir įsimintini. Džiaugiamės galėdami būti ir augti kartu, už tai dėkojame visiems bendraminčiams, draugams ir rėmėjams!