Aliona Ušanovienė: šeimos dėka esu laiminga

    Aliona Ušanovienė viena tų moterų, kuri, kaip ratelis sukasi savo versle,  sėkmės pagrindu ir laime laiko ją link sėkmės nuvedusią šeimą. Šiais laikais šeima ne visiems yra vertybė, kuria didžiuojamės. Pasaulyje, kuriame daug laiko atima nenuvaldomas noras siekti karjeros aukštumų – kitoms vertybėms dažniausia nebelieka laiko. Aliona šiandien atvira, jei ne šeimos palaikymas ir tikėjimas tuo, ką ji daro, kuriamas verslas nebūtų toks, kokį moteris turi dabar. Išskirtinai atviras moters interviu tikima, kad taps nauju įkvepimu verslo naujokams. Ji stengėsi įkurti įmonę, kurioje būtų gerą visiems – ir klientams, ir darbuotojams. Šiandien moteris tai gali vadinti įgyvendintu savo gyvenimo tikslu. Ką reiškia kurti verslą Lietuvoje moteriai, kokie patarimai gali padėti naujokams, kurie svajoja kurti savo verslus, Aliona  Ušanovienė papasakos atvirai mūsų skaitytojams. Nuoširdus, iki sielos gelmių atviras moters interviu palies kiekvieno širdį.

Kaip jūsų gyvenime atsirado verslas?

-Visada svajojau apie nuosavą verslą, bet nedrįsau pradėti. Vyras mane palaikė, tikėjo manimi, taip ir pradėjome po truputį kurti verslą. Pradėjome nuo individualios veiklos, darbo namuose, peraugom į įmonę, šiuo metu gėlių salonų tinklą Lietuvoje.

Kuriant verslą man padėjo Ekonomikos fakulteto išsilavinimas ir darbo patirtis. Studijas derinau su darbu, dirbau rinkos tyrimų ir konsultacijų kompanijoje personalo vadybininke. Tačiau širdyje visada kirbėjo mintis, kad galiu daugiau, kad galiu sukurti darbo vietas, kur bus gera dirbti. Viltingai žiūrėjau į šią savo svajonę,  kuri tapo tikrove.

-Kaip tinkamai kurti verslą Lietuvoje?

-Lietuvoje įsteigti įmonę nėra sudėtinga. Reikia turėti reikiamų žinių, būsimos veiklos verslo planą. Sunkiausi yra pirmieji metai, kada yra didelės išlaidos, o atsiperkamumo dar nėra. Tačiau net ir tada neverta  pasiduoti, nebetikėti ar išsižadėti savo svajonės. Visada net ir po juodžiausios nakties pateka saulė ir bet kokie sunkumai kartu su tinkamai suburta komanda tampa įveikiami, laivas nors ir blaškomas vėjo tikrai pasiekia savo uostą.

Jūsų, kaip sėkmingos verslininkės „top“ patarimai naujokams?

-Nesitikėkite, kad, investavus daug pinigų, iš karto gausite gerą rezultatą. Reikia viską daryti palaipsniui, veikti po truputį ir stebėti kokie rezultatai.

Teks dirbti labai daug – 24 valandas per parą, verslas pastoviai suksis jūsų galvoje. Gerai pagalvokite, ar galėsite skirti daug laiko verslui, nes žymiai ramiau ir paprasčiau dirbti samdomą darbą.

Kuriant verslą, neužtenka vien ambicijų, reikia žinių. Pačioje pradžioje tenka padirbėti ir pusvelčiui, užtat įgyjamos vertingos žinios.

O svarbiausia, žinokite, yra komanda. Pagrindas pats vienas gali veikti, tačiau komanda, kuri įkvepia, skatina, siekia bendrų tikslų yra geriausias sėkmės garantas veiklai.

Ar tai tapo geriausia jūsų gyvenimo kredo?

-Tai mano gyvenimo būdas, be kurio neįsivaizduoju nei dienos. Mano tikslas yra parodyti, kad verslininkas Lietuvoje nėra žvėris, kuris išnaudoja darbuotoją. Man, kaip moteriai, mamai, žmonai, verslininkei svarbu, kad mano aplinkoje, kaip ir minėjau kolektyvas jaustųsi saugiai ir gerai. Galbūt skambės banaliai, tačiau gerovės įmonė – mano gyvenimo projektas.

-Geriausia gyvenimo versija?

-Greičiausiai ne. Su manimi sutiks dauguma moterų-verslininkių, kad surasti  pusiausvyrą tarp verslo ir šeimos labai sunku. Verslas atima didžiąją laiko dalį. Tačiau mano šeima – didžiausia man dangaus duota gyvenimo pilnatvė. Šeimos dėka galiu kurti, veikti, dalintis. Linkiu, kad kiekvienas sukurtumėt tokia šeimą, kuria būtų galima didžiuotis.

Papasakokite apie verslo aplinką mūsų šalyje?

-Mažajam verslui Lietuvoje yra gana sunku įsitvirtinti. Mokestinė aplinka nėra palanki, trūksta lengvatų, be kurių verslui yra sunku gyvuoti ir augti.

Norint pradėti verslą Lietuvoje, reikia ieškoti originalumo, nekopijuoti kitų, išsiskirti.

-Su kokiais sunkumais susidūrėte?

-Sunkumų buvo, o jų priežastis, kad nežinojau daug gėlių verslo niuansų.

Nieko naujo nepasakysiu, kad didžiausias sunkumas – tai didžiulė konkurencija, kurią reikia atlaikyti ir sugalvoti kaip išsiskirti iš kitų.

-Kaip atrasti savo, kaip verslininko pašaukimą?

-Svarbiausia – tai suprasti, ko jūs norite ir mylėti savo darbą. Verslas tik dėl pinigų nebus sėkmingas, jums turi patikti tai, ką jūs darote.

Verslininkas turi pasitikėti savimi, turėti stiprų charakterį ir nepasiduoti iškilus sunkumams.

-Kas jums tapo sėkmės paukšte versle?

-Dėmesys kiekvienam klientui. Tai yra mūsų pranašumas – bendravimas su žmonėmis, pastovus tobulėjimas ir kokybė. Mes ne tik parduodame gėles, mes kuriame draugiškus santykius su mūsų pirkėjais.

-Patarkite, kaip tapti geru vadovu savo komandai?

-Svarbiausia – tai mano kolektyvas. Nereikia pamiršti, kad įmonė – tai komandinis darbas, kur kiekvienas darbuotojas atlieka savo svarbią funkciją. Kokiu tu bebūtum geru verslininku, be geros komandos tu nieko nepasieksi. Antras svarbus dalykas – pasitikėjimas. Jeigu nepasitiki savo komanda, apie gerus rezultatus gali pamiršti.