Stipriai augęs gaisrų skaičius pradėjo mažėti (2020 m. ataskaita)

  2020 metais Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje kilo mažiausiai gaisru per trejų metų laikotarpį. Gelbėjimo darbų skaičius didžiausias per penkerius metus.

    2020 metais žmonės atsakingiau elgėsi su ugnimi. Beveik tris kartus sumažėjo gaisrų skaičius dėl neatsargaus žmonių elgesio. Taip pat daugiau nei du kartus sumažėjo pašalinio ugnies šaltinio sukeltų gaisrų skaičius. Praėjusiais metais gaisrai dažniau kilo dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų. Dažna gaisrų priežastimi liko krosnių, židinių bei dūmtraukių gedimai ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai.

    Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje daugiausia gaisrų kilo lapkričio mėnesį. Didžiausią įtaką gaisrų skaičiui lapkričio mėnesį turi naujo šildymo sezono pradžia. Vis dar yra žmonių abejingai besirūpinančių šildymo įrenginiais. Primename, kad dūmtraukiai turi būti valomi prieš šildymo sezoną, taip pat šildymo sezono metu ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius. Degios medžiagos – rūbai, malkos, kiti degūs daiktai negali būti laikomi arčiau nei pusės metro atstumu nuo krosnies ir vieno metro atstumu nuo pakuros. Pelenus galima pilti ne arčiau kaip 15 metrų nuo pastatų, o laikyti nedegioje taroje – ne arčiau kaip 6 metrai nuo pastatų.

   Daugiausia gaisrų Širvintų rajone 2020 metais kilo gyvenamosios paskirties pastatuose. Tokie gaisrai sudarė 29% visų gaisrų skaičiaus. Atvirose teritorijose kilo 21%, o transporto priemonėse 12% gaisrų. Praėjusiais metais gaisrai ūkio paskirties pastatuose sudarė 11%, pievose 9% gaisrų.

   Pavojingiausias paros metas yra diena nuo 10:00 val. iki 18:00 val. Mažiausiai gaisrų kyla rytais nuo 6:00 val. iki 10:00 val.

   Širvintų rajono savivaldybės teritorijoje 2020 metais gaisruose žuvo du žmonės.  Vienas asmuo buvo traumuotas. Širvintų rajone žmonės dažniausiai žūsta dėl neatsargaus žmogaus elgesio ir neatsargaus rūkymo.

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos
Širvintų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba