Tarnybos skubėjo į pagalbą sergančiai panevėžietei

   Liaudies išmintis byloja, kad daug rankų didžią naštą pakelia. Koks svarbus skirtingų tarnybų susiklausymas bei darnus bendradarbiavimas kritinių situacijų metu, puikiai žino ir skubiosios pagalbos tarnybų darbuotojai – juk teikiant pagalbą dažnai reikia ne vienos, o kelių tarnybų aktyvaus dalyvavimo.

   Praėjusį penktadienį bendromis kelių tarnybų – Bendrojo pagalbos centro, Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro, greitosios medicinos pagalbos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir policijos – pastangomis buvo teikiama pagalba sunkiai sergančiai ir dėl ligos nusilpusiai 63-ejų metų panevėžietei. Neakivaizdžiai šioje gelbėjimo operacijoje dalyvavo ir Jungtinės Karalystės pagalbos tarnybos, reaguojančios į pagalbos prašymus numeriais 112 arba 999 savo šalyje.

   Pirmą skambutį dėl nerimą keliančios situacijos Bendrasis pagalbos centras gavo 19.06 val. iš Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinės. Buvo pranešta, kad pagal iškvietimą pas pacientę nuvykusi greitosios medicinos pagalbos brigada negali patekti į butą. Medikus iškvietė iš Jungtinės Karalystės paskambinusi jauna moteris, kuri žinojo, kad Panevėžyje gyvenanti jos mama jau kelias dienas sunkiai serga, ir labai susijaudino, kai ši nebekėlė telefono ragelio.

   Netrukus, 19.09 val., sulaukta skambučio ir iš Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro. Paskambinęs šio centro budėtojas pranešė, kad gautas pranešimas iš Jungtinės Karalystės Pakrančių apsaugos tarnybos apie sergančią moterį Panevėžyje. Pasirodo, panevėžietės dukra pirmiausia skambino numeriu 112. Kadangi ji gyvena Jungtinėje Karalystėje, į jos skambutį atsiliepė minėtos šalies pagalbos skambučių centras. Norėdamas perduoti šį pranešimą Lietuvos pagalbos tarnyboms, jis kreipėsi į vietos Pakrančių apsaugos tarnybą, o ši savo ruožtu perdavė pranešimą mūsiškiui Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui Klaipėdoje.

   Reaguodami į gautus pranešimus, Bendrojo pagalbos centro pareigūnai į įvykio vietą išsiuntė Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgas bei perdavė informaciją Panevėžio apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

   Nuvykę į įvykio vietą 2-osios komandos ugniagesiai gelbėtojai ištraukiamų kopėčių pagalba pro pravirą langą pateko į antrame aukšte esantį butą, atrakino duris ir įleido policijos pareigūnus bei medikus. Buto savininkė rasta gyva, tačiau karščiuojanti ir labai išsekusi. Greitosios medicinos pagalbos brigada nedelsdama ją išvežė į ligoninę.

   Apie moters būklę telefonu buvo informuota užsienyje gyvenanti jos dukra, informacija taip pat perduota Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui, kuris apie sėkmingą operacijos baigtį informavo kolegas Jungtinėje Karalystėje.

   Taip skirtingos, bet sutartinai veikiančios tarnybos operatyviai reagavo į Jungtinėje Karalystėje gyvenančios moters pagalbos prašymą ir suteikė reikiamą pagalbą jos mamai.

Vilma Juozevičiūtė, Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams