Žeminta automobilio važiuoklė: privalumai ir trūkumai

  Žemesni automobiliai gatvėje neabejotinai atkreipia dėmesį. Ir nors daugeliui automobilių mylėtojų tokie automobiliai atrodo ypatingi, kita dalis žmonių tame mato daugiau blogybių nei privalumo, na o dėl vizualaus vaizdo juk nesiginčysime. Tad kokie pagrindiniai žemo automobilio privalumai bei trūkumai ?

   Visų pirma reikia suprasti, kad pažeminti automobilio važiuoklę galima vos keletą centimetrų, tuomet valdymo savybės bei automobilio stipriai nepasikeičia. Arba galima nuleisti tiek, kad jis būtų vos pakilęs nuo važiuojamosios dangos. Mes kalbėsime apie vidutiniškai žemintą automobilį – kuomet pažvelgus galima aiškiai suprasti, kad automobilio aukštis mažesnis, bet jį vis dar galima be didesnio vargo naudoti bendro naudojimo keliais.

   Mažiau komforto. Pačiu pigiausiu, bet ne visiškai saugiu būdu žeminant automobilį, tiesiog būna sutrumpinamos amortizatorių spyruoklės. Tuomet automobilio pakaba automobilį laiko mažesne jėga ir automobilis atsiduria arčiau grindinio. Šis būdas yra nerekomenduojamas, nes stipriai nukenčia automobilio valdymas ir važiuojant didesniu greičiu ar pasitaikius kelio nelygumams tampa labai nekomfortiška važiuoti ir gali pakenkti automobilio pakabai.

   Automobilio aukščio korekcijai naudojant reguliuojamo aukščio amortizatorius, dalies blogybių pavyksta išvengti. Reguliuojami amortizatoriai leidžia pasirinkti norimą automobilio aukštį. Įdomus faktas: reguliuojamų amortizatorių spyruoklės dažnai būna net ilgesnės už standartines, bet skiriasi spyruoklės tamprumas, todėl nustačius norimą automobilį, galima išsaugoti dalį buvusio komforto.

   Pagerėja automobilio valdomumas. Tvarkingai sužeminus automobilį jis atsiduria arčiau grindinio, o tai lemia, kad automobilio svorio centras atsiduria žemiau ir automobilis tampa geriau valdomas. Dažniausiai tai įvyksta komforto sąskaita, bet yra nemažai gerų pavyzdžių, kai komfortas stipriai nenukenčia.

   Kiekvienam vairuotojui spręsti, kokias savybes savo automobilyje tobulinti. Šis patobulinimas turi stiprų tiek vizualinį, tiek ir vairavimo savybių pakitimą. Ir nors manoma, kad žeminti automobiliai nėra praktiška, bet saikingai tai atlikus automobilį galima be didesnių problemų naudoti kasdien.

Užsakymas ŠS Nr. 21-146