Tai koks tas subalansuotas pirminis Širvintų rajono savivaldybės biudžetas 2022 metams?

ALYTĖ SKEBERIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė

/ALYTĖ SKEBERIENĖ, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narė/

  Vasario 2 d. įvyko Širvintų savivaldybės tarybos komitetų posėdis, kuriame buvo svarstytas parengtas subalansuotas pirminis Savivaldybės 2022 metų biudžeto projektas.

   Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariai opozicijoje kreipiamės į rajono gyventojus ir laukiame Jūsų siūlymų bei pastabų, kadangi tik iki 2022 m. vasario 7 d. galim pateikti pasiūlymus raštu. Pasidomėjus kitų rajonų praktika šiuo klausimu tenka tik pavydėti kaimynams, nes jiems susipažinti su biudžetu skiriama daugiau laiko. Štai panevėžiečiai biudžetą gali svarstyti net 12 d., molėtiškiai 9 d. Pas mus – kuo mažiau svarstysi, tuo mažiau klausi. Bet klausimų, tiesa tik opozicijai, šiandien kilo tikrai daug ir dėkojame Ekonomikos ir strateginio planavimo skyriaus vedėjai Vilijai Ramaškevičienei už kantrybę į juos atsakant.

 Pabandysime pristatyti klausimus, kuriuos akcentavome šiame posėdyje.

   Prieš kelis metus, man tik tapus tarybos nare, mačiau su kokiomis kliūtimis susidūrė dabar jau buvęs tarybos narys Vytas Šimonėlis, kai ketino išsiaiškinti reprezentacinių lėšų panaudojimo klausimus. Ne kartą į jo bandymus gauti šią informaciją buvo net nereaguojama. Kaip sekėsi mums, jau netrukus atskirame straipsnyje, o kol kas apie kitas eilutes.

Smulkaus ir vidutinio verslo skatinimui – 500 eurų

   Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad tuo metu, kai visa Lietuva kalba, kad šių dienų prioritetai – gerinti sąlygas verslui, įgyvendinant verslumą skatinančias priemones, mūsų rajono savivaldybė smulkaus ir vidutinio verslo skatinimui planuoja iš savivaldybės biudžeto skirti net….. 500 eurų. Taip taip, Jūs gerai matote ir aš tikrai nepraleidau jokio skaičiuko. Net ir Facebook‘e mūsų sukurtoje grupėje „Širvintų opozicija“ vieno iš grupės narių paskelbta apklausa apie tai, kokią sritį labiausiai norėtumėt pagerinti Širvintose (rajone), daugiausia balsų surinko „Darbo vietos, atlyginimas, verslas“. Bet gyventojų nuomonės niekas nepaiso. 500 eurų ir taškas. Ką šioje srityje galima pagerinti už 500 eurų?

Ūkininkai, atverkite kišenes!

  O ūkininkų rėmimas? Jam planuojama skirti net… 1500 eurų.

   Verslininkus ir ūkininkus prisimenam tik tada, kai reikia ranką ištiesus prašyti paramos renginiams ar dar rajono kelius pravalyti. Nors po šitos replikos buvo atsakyta, kad ūkininkams už kelių valymą yra mokama atskirai. Bet juk jie galėtų ir neateiti į pagalbą rajonui, jei rajono vadovių toks požiūris?

Ar neprašovėme su koncesijos sutarties nutraukimu?

   Daug diskusijų sukėlė planuojamos lėšos keleivių vežimo paslaugoms – 210 tūks. eurų iš savivaldybės biudžeto. O kiek rajono ponių buvo „tarkuojama“ buvusi valdžia dėl koncesijos sutarties. O kas dabar paaiškėja? Štai kiek lėšų pareikalaus koncesijos sutarties nutraukimas ir šių paslaugų perėmimas. Pasirodo, kad kiekvienais metais iš biudžeto buvo sutaupyti tie 210 tūkstančių.

Šviečia naktį, šviečia dieną tik ne Elektrėnų žiburiai

   Labai stipriai (nuo 122,7 tūkst. eurų 2021 m. iki 350 tūkst. eurų 2022 m) planuojama padidinti lėšas, skirtas gatvių apšvietimui ir rekonstrukcijai. Tik į šią sumą dar neįskaičiuoti gatvių apšvietimo modernizacijos projektai. Žinoma, stipriai išaugus elektros energijos kainoms,  gal jau galima bus tikėtis, kad vidury dienos tie gatvių apšvietimo stulpai nešvies, kaip iki šiol (turime gavę iš gyventojų tai liudijančias nuotraukas).

Nevyriausybinės organizacijos ir vėl dalinsis trupiniais

   Nevyriausybinių organizacijų (NVO) projektų rėmimui planuojama skirti 2 tūkst. eurų. Man pačiai ne kartą dalyvaujant NVO konferencijose, susitikimuose, pasitarimuose, dalijantis patirtimi su kitų rajono NVO, kolegos net patikėti negalėjo, kad gali būti skiriama tik tiek. Kokį projektą galima įgyvendinti, disponuojant tokiomis lėšomis. Ir dar prisiminkit, kad rajone registruotos šiai dienai 29 bendruomenės. Net po 100 eurų projektui negalėtų jos skirti.

Didėja lėšos paminklotvarkai

    Paminklotvarkos darbų programai 2021 m. buvo skirta 4,1 tūkst. eurų, o šiems metams numatoma jau 10 tūkst. eurų. Lėšų numatyta daugiau nei dvigubai. Gal tokių objektų skaičius išaugo? Abejoju. Kiek žinau, net atminimo lentų pastatymui savanoriams ir Vyties kryžiaus kavalieriams ne iš savivaldybės lėšų daromos įvairios kliūtys.

Valstybės biudžeto lėšos

  Iš valstybės biudžeto skiriamos lėšos asmeninės pagalbos teikimui – 69,7 tūkst. eurų. Tai nauja. Nuo liepos 1 dienos žmonėms su negalia užtikrinamos didesnės galimybės mokytis, dirbti ir savarankiškai gyventi bendruomenėje.

  Iš valstybės biudžeto taip pat skiriamos lėšos (67,3 tūkst. eurų) kompensacijoms padidėjusioms būsto šildymo išlaidoms padengti.

Reklamuojamės ir reprezentuojamės

   Na ir pabaigai.

Savivaldybės administracijos direktoriaus rezervui pernai metais planavom 20 tūkst. eurų. Šiais metais – jau 40 tūkst. eurų.

Reprezentacinėms lėšoms – 8 tūkst. eurų, Kitos veiklos išlaidoms (pagal tą patį funkcinės klasifikacijos kodą) – 120 tūkst. eurų. Nors, beje, net ir tokių pinigų pernai metais neužteko. Buvo išleista 133,3 tūkst. eurų. Kur jie išleisti aiškinsimės jau netrukus.

O kur dar 10 tūkst. eurų leidybai ir informacijos teikimui.

Tai štai kiek lėšų atrandam pasireklamavimui, kai tuo tarpu svarbioms sritims tik trupiniai. Tokie jau tie prioritetai mūsų rajone.

Gali būti aktualios faktoringo paslaugos

9 thoughts on “Tai koks tas subalansuotas pirminis Širvintų rajono savivaldybės biudžetas 2022 metams?

  • 2022-02-14 at 11:57
    Permalink

    Informuojame, kad Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir strateginio planavimo skyriui parengus ir biudžetinėms rajono įstaigoms, Tarybos nariams bei Savivaldybės administracijos atstovams apsvarsčius 2022 m. Širvintų r. savivaldybės biudžeto projektą, dokumentas įkeltas į TAIS sistemą ir yra viešas.
    Kviečiame susipažinti https://e-seimas.lrs.lt/…/dc85c5308b3311ecb8b0fe92fb660e20
    Savivaldybės gyventojai ar juridiniai asmenys gali teikti pastabas ir pasiūlymus dėl biudžeto projekto Savivaldybės administracijai raštu arba elektroniniu paštu savivaldybe@sirvintos.lt iki vasario 21 d.

  • 2022-02-13 at 13:24
    Permalink

    Vieną kartą kai kam reiktų įsisąmoninti, kad vietiniams viskas yra good. O šunys, katės, finansai – ne jų reikalas.
    Kas čia sakė, kad savivaldybė turi padalinti atspausdintus biudžeto projektus? Tada kad jau subėgs gyventojai su pasiūlymais, tai ojojoi bus!…
    Va, pateikė ne biudžeto projektą, bet irgi svarbų dokumanetą – strateginio veiklos plano projektą. Ir ką? Ir nieko. Špyga taukuota. NIEKAM NEĮDOMU. Anei trupučio.

    VIETINIAMS NEREIKIA SAVIVALDOS (plačiąja šio žodžio prasme). VIETINIAMS REIKIA, KAD UŽ JUOS BŪTŲ VISKAS PAGALVOTA

  • 2022-02-11 at 19:23
    Permalink

    Žmonės , Jūs esate teoretikai. Gyvenime reikia būti praktikais. Visą rajono situaciją įvertiname praktiškai.
    Prašau, įvertinti Širvintų rajono gyventojo realų gyvenimą. Man PENSININKUI vos neištiko infarktas, kaip sužinojau, kad Širvintų kaimo du šunys geriau gyveno paimti iš šeimininko, negu aš pensininkas, kuris dirbo visą gyvenimą turėdamas 40 m. darbo stažą. Mano pensijos dydis sutinka su rajono šuns išlaikymo išlaidomis. KAs Pinskuvienei liepė mokėti tokius pinigus už šunų išlaikymą?
    Štai jos kova už rajono gyventojus geresnį gyvenimą.
    54000 EUR išlaidų šunų išlaikymui.O jeigu tuos pinigus būtų panaudota darželiams,vaikų centrui.

  • 2022-02-11 at 12:16
    Permalink

    Savivaldybė pateikė strateginio veiklos plano projektą 2022–2024 metams. Buvo parašyta, kad kviečia teikti pasiūlymus. Galima daryti išvadą, kad
    1) Visi patenkinti skiriamais biudžetais, nes viešai niekas mažomis kvotomis nesiskundė
    2) Neviešindami išsiuntė pasiūlymus savivaldybei

    Žodžiu, savivaldybė pasiūlė. Jei kažkas nepasinaudojo proga, tai tik jų problemos. Čia ir opozicija nebepadės, jei nepatenkintų nėra. Pavyzdžiui, policija net nepradeda tyrimo, jei įvykdytas nusikaltimas, bet skundo nėra

  • 2022-02-11 at 06:41
    Permalink

    Nerasita Lietuvoje nei vienos tokios vietos valdžios, išskyrus Širvintų rajono savivaldybę, kuri Nevyriausybinių organizacijų (NVO) projektų rėmimui skirtų tik 2 tūkstantėlius Eur. Bendruomeninės organizacijos ir NVO yra kviečiamos teikti projektus per įvairiausius fondus, numatant projektų pareiškėjų prisidėjimą 5, 10 ar 20 proc. Tam savivaldybės skiria lėšas budžete. Pvz. viena mažiausių Kazlų Rūdos savivaldybių keleri metai skiria NVO rėmimui 20 tūkst. Eur ir aiškinasi kaip jį paidinti, nes per maža būdavo suma prisidėti prie projektų, bendruomenių veiklų.

  • 2022-02-03 at 16:23
    Permalink

    Ne nu jus ir nekorektiski, vat pvz as kai su zmona isisukom i taryba tai is butelio persikelem i nameli. Reikia zinoti kam tarnauti ir ka gauti. O statybos yra geris…..

  • 2022-02-03 at 14:53
    Permalink

    Širvintiški, nepergyvenk taip toliau tęstis negali.

  • 2022-02-03 at 14:26
    Permalink

    Kur patalpintas išsamus, aiškus 2022 m. biudžeto projektas?
    Tai yra kiek PAJAMŲ ir kiek IŠLAIDŲ 2022 m. skirta, pagal tikslią paskirtį.
    Kodėl net 120 tūkst. išlaidoms nėra tikslios paskirties? Tai kiek mes per 6 metus neaiškioms išlaidoms netekome pinigų? Siūlau 120 tūkst skirti darželinukams, vaikų centrui, ligoninei, bendruomenėms.
    Man labai rūpi, kur buvo išleista NET 133 tūkst Eurų.
    Živilė Pinskuvienė ruošėsi į prezidento rinkimus. Reklamai reikia daug įdėti pinigų; įdiegti socialiniuose tinkluose programėlę ir gauti teigiamus komentarus, kaip vyksta dabartiniu laiku, ir kita reklama KK2, Vakaro žinios, Lietuvos Rytas, Alfa taškas, už 2020 m. merės Živilės Pinskuvienės ataskaitos leidinys, kuri nepatvirtintas Širvintų rajono tarybos.
    Kodėl Živilė Pinskuvienė visus rajono žmones laiko žemo lygio, nesuprantu. Žmonės dirbam, mąstom, esame proting žmonėsi!

  • 2022-02-03 at 14:22
    Permalink

    Balansuokitės toliau….poniai šitie visi lengvi „pirstelėjimai“ iš šalies yra absoliučiai neįdomūs. Kaip buvo, taip ir bus toliau.

Comments are closed.