Nepaisant pažadų keisti kryptį, miškų politikos traukinys toliau rieda senais bėgiais: Šimonių ir Labanoro girias toliau kirs?

Šimonių girioje vyksta vienintelis Lietuvoje „Miško festivalis“, nuotr. L. Kukytės

   „Kol visuomenė yra įsitraukusi į Aplinkos ministerijos inicijuotas Nacionalinio miškų susitarimo derybas dėl naujo ekologinių, ekonominių ir socialinių interesų balanso miškų politikoje, ta pati ministerija tyliai stumia teritorijų planavimo dokumentą, kuriuo siekiama įtvirtinti senąją medieninę miškų politiką artimiausiems 20-čiai metų Aukštaitijoje” – teigia Šimonių girios bendruomenė.

   Šimonių girios bendruomenė kreipiasi į visuomenę ir už aplinkosaugą atsakingas institucijas, kad šios padėtų stabdyti šiuo metų svarstomos Utenos apskrities miškų tvarkymo schemos tvirtinimą. Šis dokumentas nulems labiausiai lankomų ir pamėgtų Ignalinos, Molėtų, Anykščių, Zarasų rajonų miškų ateitį.

   Šimonių girios bendruomenės nariai buvo šokiruoti, kai išvydo Aplinkos ministerijos ir Valstybinės miškų urėdijos parengtoje Utenos apskrities miškų schemoje siūlomus drastiškus sprendinius. Pavyzdžiui, kurortiniame Anykščių rajone ketinama mažinti saugomų miškų plotus ir didinti medienos gavybai skirtus plotus. Schemoje numatoma, kad Anykščių rajone šį dešimtmetį kirtimai išaugs 20 procentų! Tuo metu Vyriausybė savo programoje skelbė, kad didins saugomų teritorijų ribas, ir griežtins  jų apsaugą, o ši miškų schema bando įtvirtinti priešingą kryptį daugiau nei dešimtadalyje šalies teritorijos.

Šimonių girioje vyksta vienintelis Lietuvoje „Miško festivalis“, nuotr. L. Kukytės

 Aplinkos ministras Simonas Gentvilas tvirtino, kad „saugomos teritorijos turi būti saugomos. Tai visų mūsų lūkestis nuo Labanoro, Šimonių iki Punios šilo girios. Ūkinė veikla turi būti mažinama, privati nuosavybė išperkama su tam numatytu dešimtmečio planu ir tinkamu finansavimu“. Net dvi ministro minimos girios – Šimonių ir Labanoro – patenka į Utenos apskrities miškų tvarkymo schemos planus. Artimiausiems 20-čiai metų parengtoje schemoje numatoma, kad Šimonių girioje ir toliau dominuos ūkiniai IV grupės miškai (paveikslėlis – Miškų grupės), kuriuose pagrindinis prioritetas yra nenutrūkstamai tiekti medieną. Visas Šimonių girios biosferos poligonas yra ES sąjungos Natura 2000 saugomų teritorijų tinklo dalis. Siūlomi schemos planai prieštarauja Vyriausybės programos įsipareigojimams realiai apsaugoti saugomas teritorijas, tenkinant gamtos ir vietos bendruomenių poreikius, tobulinti „Natura 2000“ tinklą bei užtikrinti veiksmingą natūralių gamtinių buveinių ir nykstančių rūšių apsaugą. O dėl jų apsaugos neužtikrinimo Lietuvai gresia teisminiai procesai.

   Anykščių krašto ir Šimonių girios miškai turi didžiulį rekreacinį ir sveikatingumo potencialą.

Šimonių girioje vyksta vienintelis Lietuvoje „Miško festivalis“, nuotr. L. Kukytės

LR ir Utenos apskrities bendruosiuose planuose numatyta, kad šiame krašte prioritetas turi būti teikiamas rekreacijai, konservacijai bei tausojančiam miškų ūkiui, ir čia tikslinga didinti saugomų teritorijų plotus, labiau reglamentuojant juose ūkinę veiklą. Anykščių savivaldybėje turėtų būti plėtojamos kurortinio gydymo, reabilitacijos, turizmo ir poilsio paslaugos, tam naudojant gamtinius ir rekreacinius išteklius, tinkamai juos apsaugant. Tačiau pagal pateiktus Utenos apskrities miškų schemos sprendinius, deja, fiksuojama priešinga kryptis.

   Šimonių girios bendruomenės teigimu, „apmaudu ir sunkiai įtikėtina, kad miškų susitarimo įkarštyje ketinama patvirtinti tokį ydingą ilgalaikį dokumentą. Kreipiamės į aplinkos ministrą ir Lietuvos Respublikos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narius, kad šie stabdytų Utenos miškų tvarkymo schemos priėmimą, kol nebus patvirtinta nauja šalies miškų strategija“.

   Bendruomenė prašo ir Valstybės saugomų teritorijų tarnybos bei Anykščių rajono savivaldybės imtis aktyvių priemonių apsaugoti Anykščių krašto miškus: inicijuoti draustinių steigimą Šimonių girios biosferos poligone bei kitose gamtai ir rekreacijai vertingose krašto teritorijose.

Šimonių girios bendruomenės vardu

Pirmininkė Renata Umbrasienė

Kontaktai išsamesnei informacijai:

Simona Vaitkutė (Šimonių girios bendruomenės atstovė spaudai)  +37067785708

Monika Peldavičiūtė: Asociacijos „Gyvo žalio“ vadovė, +37060101906