Baltas namas prie upės

   Labai įdomi baltai tinkuoto namo, esančio prie upės ir naujojo pėsčiųjų tilto istorija. Priklausomai nuo to, kada mes gimėme, to namo istoriją ir paskirtį prisimename vis kitaip. Remiantis spaudoje rasta informacija, galima sudėlioti kokią įdomią istoriją.

     Caro laikais, iki Lietuvai 1918m. paskelbiant Nepriklausomybę, čia buvo bravoras.

    Nuo 1920 iki 1945 metų čia buvo skerdykla. Iki 1940 metų šį pastatą nuomojo žydai. Samdė darbininkus, pirko kaimuose paukščius, gyvulius, skerdė, o mėsą pardavinėjo parduotuvėje. Vėliau čia buvo nebe privati, o valstybinė skerdykla, pirtis.

    Vėliau čia buvo įsikūręs Buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato skalbinių priėmimo punktas, buitinės technikos taisykla.

     Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, šis pastatas buvo privatizuotas. Veikė čia foto studija.

  Pastatas kažkuriuo metu buvo padidintas, pristačius priestatą. Net ir dabar matosi, kad jo dalis link pėsčiųjų tilto yra kitokia. Nuo upės senojoje pastato dalyje, cokolyje, matyti nuožulnios uždengtos angos. Gal būt čia buvo pilamos anglys.

  Tame priestate savo veiklą pradėjo Audronė Radzevičienė ir jos gėlių salonas „Smiltė“. Šiuo metu čia dailės dirbtuvėlės.

Nepriklausomybės pradžioje buvo siūlymų čia įkurti kavinę jaunimui. Jau tada miesto vadovai šalia buvo numatę įrengti vaikų žaidimų aikštelę.

  Atmintyje šis pastatas išsikęs visada baltai (šviesiai) dažytomis, tinkuotomis sienomis. Tikėkimės ir palinkėkim jam šviesios ateities.

  Galbūt ne viskas paminėta, visada laukiame jūsų prisiminimų ir papildymų.

Namų projektai

 

 

 

6 thoughts on “Baltas namas prie upės

  • 2022-04-26 at 14:23
    Permalink

    Ačiū, gerb. Rrr. Nežinojau tokio žemėlapio esant. Iš lėktuvo nuotraukos matome, kad dabartinio tvenkinio teritorijoje statinių nebuvo, nes, matyt, ten buvo užliejamos pievos.

    Įdomu, kad jau tuomet buvo pastatytas vienas tiltas. Tarybiniais metais pastatė dar vieną, o pasikeitus santvarkai, kaip be gi be naujos epochos tilto?

  • 2022-04-25 at 12:04
    Permalink

    Širvis rašo:
    […] Eikime toliau į naujai įrengtą miesto aikštę prie skulptūros Širvinta (vietiniai ją vadina Maryte. Sakoma, kad jos prototipas – viena širvintiškė vardu Marytė) […]

    Irgi mįslinga istorija. Ar tikrai buvo tas prototipas? Gal tikrai buvo? Kas ji?

  • 2022-04-25 at 11:55
    Permalink

    Gerbiama Vox, per google įveskite: Širvintos Marytė. Ką rodo? Net feisbukas turi Širvintų Marytė puslapį!

  • 2022-04-25 at 11:41
    Permalink

    ,,Ties Marytės skulptūra,, …. Autoriau , čia Jūsų toks humoras? Kas Jums ta Marytė? Kiek žinau, tai Maryčių Širvintose daug…., tai kurios ten skulptūra?

  • 2022-04-25 at 11:12
    Permalink

    Baltas namas prie upės… Ar tikrai?
    Skaitydamas šį straipsnį, suvokiau, kad visiškai nieko nežinau apie Širvintų širdį – Širvintų tvenkinį ir prieš tai buvusią teritoriją tvenkinio vietoje. Buvo straipsnis apie požeminį upelį įtekantį į Širvintų tvenkinį ties Marytės skulptūra. O štai apie pačio tvenkinio teritorijos istoriją straipsnio skaityti neteko, o internete tik trupinius radau. Pasakyta, kad tvenkinys įrengtas 1972 m. O kas toje teritorijoje buvo iki to?

    Kai 2014 m. tvenkinio vanduo buvo išleistas dumblo valymo darbams atlikti, gerai matėsi, kad senoji upės vaga ėjo ties pliažu. Taigi, baltasis namas anaiptol ne prie pat upės stovėjo…

    Gal kas turi nuotrauką kaip atrodė Širvintos be tvenkinio (iki 1972 m.)?

Comments are closed.