38 bendraminčiai ir 38 tuopos

/ VIRGINIJUS SARPAUSKAS, Širvintų rajono savivaldybės tarybos narys nuo TS-LKD /

/ Nuotraukos autoriaus /

   Šių metų kovo 29 dieną, Širvintų rajono savivaldybė Facebook paskyroje paskelbė tokią žinią: „Informuojame, kad palei Plento g. augančios juodosios tuopos dėl blogos jų būklės ir keliamo pavojaus praeiviams, automobiliams administracijos direktorės Ingridos Baltušytės įsakymu bus šalinamos“

   Žinojau apie tai, nes, kad planuojamas tuopų pjovimas, buvo kalbėta komitetų posėdyje prieš daugiau nei mėnesį. Bet tuo pačiu žinojau, kiek sulaukdavau palaikymo rašydamas medžių tema. Katino ašaros. Vienas kitas palaikymas, bent jau viešai. Tačiau, tai, kad šį kartą savivaldybės žinia sulauks labai plačios neigiamos reakcijos mane nustebino. Neskaičiavau, bet grynai simbolizmo dėlei nutariau, kad turiu 38 bendraminčius, nes būtent tiek buvo nutarta nupjauti tuopų.

   Nežinojau kada tiksliai bus pjūtis, nelaukiau ir Velykų sekmadienį, balandžio 17 dieną, išėjau tuopų fotografuoti. Puikiai žinojau, kad matau jas paskutinį kartą. Ir tikrai, balandžio 26  dieną savivaldybė praneša, kad balandžio 26-29 dienomis planuojamas tuopų pjovimas.

   „38 bendraminčių“ netikėtas, neplanuotas atsiradimas man nedavė jokios teisės tylėti. Nors buvau nusprendęs šį kartą nereaguoti. Ilgai svarsčiau, kaip rašyti, tai ką pavyko rasti ir suvokti, ar tokiu eiliškumu, kaip pats patyriau, ar patogiai  – chronologine tvarka. Nutariau rašyti mišriai, atspindėdamas visą žinojimo, sužinojimo ir supratimo eiliškumą. Tikslas – parodyti, kaip iš tiesų atrodo tarybos nario darbas, kai iš tiesų dirbi. Kai nesi daugumietis, neturi jokios lengvai prieinamos informacijos ir pagalbos, viskas iš atvirų šaltinių, per kraują.

Pradžia.

   Vasario 17 dieną Lietuvą apskrieja žinia, kad Vilkaviškio rajone, ant lengvojo automobilio užvirto senas didelis medis. Žuvo abu penkių vaikų tėvai.

   Vasario 21 dieną komitetų posėdyje pirmą kartą kalbame apie senus Plento gatvės medžius. Merė informuoja, kad planuojamas tuopų pjovimas, kad reikia leidimų, kad bando aiškintis, ar bus norinčių dalyvauti pjovimo darbų konkurse. Nes darbai labai pavojingi, kad gal geriau už darbus atiduoti nupjautus medžius, ir kad tokio sandorio paskelbimui „padėtų Virginijus su savo viešo veikimo Facebook gebėjimais“. Nereaguoju.

  Kovo 29 diena 11 valanda. Ir vėl komitetų posėdis. Vienas iš svarstomų klausimų „Dėl pritarimo Susitarimui dėl Investicijų į Širvintų rajono savivaldybės infrastruktūrą 2016 m. rugsėjo 6 d. sutarties Nr. S-311 nutraukimo“. Informacija viešai prieinama, tai turinys trumpai toks, kad pritarti susitarimo tarp savivaldybės ir Augenijaus Baravyko nutraukimui. Ir vėl kalbame apie tuopas. Merė informuoja, kad jau gauta ekspertų išvada, ir dabar tikrai tuopos bus pjaunamos ir… „Dabar galėsite ir vėl deginti žvakutes ir gulinėti po medžiais“. Suprantu, kad tai man. Tyliu, beprasmiška ką nors sakyti, nes rinkėjai merei leidžia taip elgtis. Kadangi mieste seniai sklandė žinia, kad A.Baravykas planavo statyti viešbutį, į klausimą, tai kaip dabar bus, merė atsakė, kad planai pasikeitė, ir ko gero noro statyti neliko.

  Kovo 29 dieną, po komitetų posėdžio, savivaldybė paskelbė žinią apie busimą tuopų pjovimą.

  Dar prisiminiau, kad merė kažkuriuo metu, gal 2020 metų pabaigoje, sakė, kad yra kliūtis įrengti „Širvintų miesto turgų“, nes ši teritorija yra kelio apsaugos zonoje.

   Tai tiek žinių, kurias turėdamas pradėjau aiškintis padėtį.

  Paieškos nėra lengvos, kai ko nepavyko tiksliai nustatyti. Bandau dėlioti pasakojimą eilės tvarka.

  Prieškaris. Jau tada, mano spėjimu, buvo numatyta šalia Širvintų nutiesti aplinkkelį, kurį mes dabar vadiname Plento gatve, ir kurio nebuvimo suvokti negalėtume. Ne tik numatytas, bet ir pradėti parengiamieji darbai. Karas sutrukdė, ir darbai baigti apie 1950 metus. Aišku, tai buvo žvyruotas kelias. Ir, kaip tuo metu buvo įprasta, šalia kelio, buvo pasodinti medžiai. Greitai augančios tuopos. Atkreipkite dėmesį, jos auga beveik nuo Kielių ir iki autostrados. Nors dabar su dideliais tarpais, bet iki Širvintų kaimo pabaigos tai tikrai beveik vientisai. Ir niekas prieš 70 metų negalvojo, kad miestas taip išsiplės, kad aplinkkelis taps miesto vidine gatve.

  Kaip bebūtų, bet šie medžiai daugeliui yra tapę Širvintų miesto simboliu. Miestui plečiantis, tuopos palaipsniui, dalimis buvo ir anksčiau pjaunamos. Ties senaisiais vartotojų kooperatyvo sandėliais, ties stotimi, ties dabartine Maxima tuopų nebuvo jau iki 2000 metų.

  Miestas augo bei plėtėsi ir ankstesnė miesto valdžia ėmė rengti miesto bendrojo plano pakeitimus. Kažkur buvo numatyta vieta keliems prekybos centrams.

  2013 m. rugsėjo 11 d. Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorius įsakymu Nr. 9-581, patvirtino Širvintų miesto teritorijos (plotas apie 1,7 ha) Plento g. detalųjį planą. Kaip suprantu, planas rengtas kelis metus. Tai mums rūpima teritorija palei Plento gatvę, nuo stoties, iki Kaštonų gatvės.

   Aikštė prieš turgų, Plento 29B – įrengti tvarkingą automobilių aikštelę. Tarp turgaus ir „Sodros“, Plento 31  bei palei Naujakurių gatvę,– nupjauti tuopas ir įrengti automobilių aikštelę. Prieš „Sodrą“, Plento 39 – nupjauti tuopas ir įrengti automobilių aikštelę. Prieš parduotuvę „Trys valetai“, Plento 43B – įrengti automobilių aikštelę. Ir visoje šioje atkarpoje, tarp aikštelių ir Plento gatvės  numatyta pasodinti naujus medžius. Kertamų medžių brėžinyje tuopos įvardijamos kaip nevertingos.

  Kai fotografavau tuopas, jas atidžiai apžiūrėjau. Dideli trūkiai, palei žemę puviniai, žievė atstojusi. Nuotraukas ir ekspertės Linos Straigytės išvadas nusiunčiau vienam pažįstamam arboristui. Atsakymas lakoniškas: „Populus nigra, greitai auga, greitai ir susensta…“. Ir čia reikia klausimus skirti į kelias dalis. Ar tuopos tinkamos mieste? Nemanau. Ar žinant, kad medis jau pasiekė brandos amžių, kai šakos darosi trapios, ir pradeda kelti problemas, reikėtų saugoti? Nemanau. Tai kur problema ir ką daryti? Atsakymas…

   Su miesto antropologe Jekaterina Lavrinec esame ir pažįstami ir bendraminčiai. Ji Facebook grupėje „Gelbėkime Vilniaus medžius. Iniciatyva“ pasidalina informacija. Laiku ir vietoje. Kaip tik man…

  „Kurk Lietuvai“ drauge su Aplinkos ministerija įgyvendinamo projekto „Miesto ir visuomenės dialogas: dalyvavimas viešųjų erdvių formavime“ metu vykdytos konsultacijos su Lietuvos savivaldybėmis, bendruomenėmis ir profesionalais (architektais, kraštovaizdžio architektais, urbanistais ir sociologais), skirtos tobulinti sukurtą praktinį visuomenės dalyvavimo viešųjų erdvių formavime gidą savivaldybėms. Į viešąją konsultaciją vasario 22 d. pakviestos 9 savivaldybės ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Širvintų rajono savivaldybės administracija nedalyvavo. Pildydama atrankos lentelę ji atsakė taip:

Ar įtraukia visuomenę į viešųjų erdvių formavimą? KARTAIS…

Ar nori bendradarbiauti „Kurk Lietuvai“ projekte? GALBŪT…

Ar vykdo, ar artimiausiu metu vykdys viešųjų erdvių projektus? TAIP…

   Tik primenu, kad tuopų pjovimas numatytas dar 2013 metais. Tai kodėl tiek merė, tiek administracijos direktorė, kaip joms įprasta, nekorė šunų ant buvusios blogos valdžios? „Valstiečiai, konservatoriai…“.

   Manau, kad joms pačioms tai naudinga. Dar 2007 metais „Pagrindinė kalbėtoja“ sakė, kad, Plento g. 44, ten kur teritorija priklausė AB „Lelija“, planuojama viešbučio statyba. Kas statys nesakė. Tik kilo klausimas – KAIP? Nes žemė užimta. Dabar jau aišku kaip… Tiesiog, visiškai atsitiktinai, AB „Lelija“ ėmė nesisekti… Kol pagaliau, ji neteko teisės į šį sklypą. Dėsninga.

  Taigi, Plento gatvės sklypus Nr.29B, 31, 39 ir 44 matau, kaip vieno didelio žaidimo dalį. Mano žiniomis, planus įrengti miesto stadioną, „Pagrindinė kalbėtoja“ turėjo dar 2007 metais. Stadionas yra. Viešbutis tikrai bus. Viešbučiui ir stadiono lankytojams reikia automobilių aikštelių? Bus.

  Stebina dar vienas sutapimas. Investicijų į Širvintų rajono savivaldybės infrastruktūrą sutartis tarp savivaldybės ir Augenijaus Baravyko galiojo ne ilgiau nei iki 2021 m. rugsėjo 16 d. 2022 m. kovo 16 d. Širvintų rajono savivaldybė, greičiausiai merė, A.Baravykui nusiunčia raštą Nr. 13-775, ir siūlo nutraukti sutartį abipusiu susitarimu. 2022 m. kovo 18 d. A.Baravykas, raštu Nr. 12-1497 atsiunčia atsakymą, kad sutarties nutraukimui pritaria. 2022 m. kovo 22 d. želdynų ir želdinių ekspertė Lina Straigytė, savivaldybei pateikia tuopų neigiamą vertinimą. 2022m. kovo 29d. savivaldybė paskelbia apie administracijos direktorės Ingridos Baltušytės įsakymą šalinti tuopas. Kodėl tuopos pjaunamos po sutarties nutraukimo, o ne prieš? Kaip A.Baravykas galėjo vykdyti infrastruktūros darbus augant tuopoms? Nes pagal susitarimą, A.Baravykas buvo įsipareigojęs įrengti tas, jau anksčiau minėtas, ir 2013 m. suplanuotas automobilių aikšteles? Ir būtent tuopų vietoje.

  Gal būt atsakymas yra kitur…? Aiškinausi, kodėl, anot merės, kelio apsaugos zona trukdė „Širvintų miesto turgaus“ įgyvendinimui.

  Taigi, yra toks valstybinės reikšmės krašto kelias Nr. 116. Jis prasideda prie Dūkštų esančiu žiedu, ir eina iki Širvintų. Ir Plento gatvės dalis, esanti tarp Zibalų ir Musninkų žiedų yra to paties kelio dalis.

  Krašto kelių apsaugos zona – žemės juosta po 50 metrų į abi puses nuo kelio briaunų.  Investiciniam projektui „Širvintų miesto turgus“ taryba pritarė 2020 m. kovo 6 dieną. Ir iš tiesų, iki 2021m. sausio 1 dienos Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas skelbė:

  1. Kelių apsaugos zonose draudžiama:

1) statyti pastatus, kurie nesusiję su transporto priemonių ir eismo dalyvių aptarnavimu;

Nuo 2021 m. sausio 1 d įsigaliojo Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pakeitimai:

  1. Kelių apsaugos zonose draudžiama:

1) statyti ir (ar) rekonstruoti pastatus (jeigu rekonstravimo metu didėja pastato išorės matmenys), kurie nesusiję su kelių transporto priemonių ir eismo dalyvių aptarnavimu, išskyrus pastatus miestuose, miesteliuose, kompaktiškai užstatytose kaimų teritorijose, kurie statomi ir (ar) rekonstruojami pagal šio straipsnio 2 dalies reikalavimus;

  Jeigu aš teisingai suprantu, A.Baravykas iki 2021 m. sausio 1 d. net negalėjo gauti statybos leidimo pastato, gal būt, viešbučio statybai. Po šios datos jau galėjo, bet laikai, gal būt ir planai pasikeitė, o ir investicijų sutartis į infrastruktūrą su savivaldybe galiojo tik iki 2021 m. rugsėjo 16 d.

  Daug visokių papildomų dalykų pavyko sužinoti. 2018 m. kovo 29d. taryba pritarė sutarties su A,Baravyku pakeitimui, jam prisiimant didesnius įsipareigojimus. Sklypai Plento g. 31 ir 35 keitėsi vietomis. Kadangi informacija vieša, bet sunkiai neįgudus randama, tai pasakysiu tiek, kad vienas sklypas priklauso A. ir L. Baravykams o kitas kitai žinomai verslininkų šeimai. 7 ir 16,5 arų sklypai susikeitė vietomis.

  Neturiu nieko prieš sklypų turėjimą, prieš investicijas, prieš investicijas į infrastruktūrą ir jos atidavimą savivaldybei. Netgi sveikinu.

  Bet juk apie medžius norėjau išsiaiškinti ir parašyti. Kaip savivaldybė š.m. kovo 29 dieną rašė: „Ateityje yra planuojamas medžių atsodinimas“. Ir jokių konkretybių. Kada ta ateitis? Kurioje vietoje planuojama atsodinti? Kiek ir kokių medžių planuojama atsodinti? Ar tai bus žagarai? Ar tai bus solidžios lajos lietuviški tradiciniai medžiai? Ar yra parengtas medžių sodinimo projektas? Ar bus tariamasi ir konsultuojamasi su visuomene?

  Yra ir kitų klausimų. Kokiai visuomenės daliai aktualus medžių klausimas? Jų parinkimas, sodinimas, genėjimas, ir galiausiai pagarbus atsisveikinimas. Juk būtų galima informuoti visuomenę gerokai iš anksto. Viešinti, tarsi mainais siūlyti, štai tuopas pjauname, o štai liepas, kaštonus ar ąžuolus sodiname. Bet tikriausiai apie naivų žmogų ir bažnyčią žinote. Tai ir su visuomenės informavimu tas pats. Nėra noro net viltį suteikti, kad visuomenė kada nors galėtų dalyvauti aptarimuose.

  Nes „Mes čia dabar statome, mes dabar čia valdžia“.

P.S. Svarbesnės datos trumpai.

2022m. vasario 21 dieną komitetų posėdyje pirmą kartą kalbame apie senus Plento gatvės medžius.

2022m. kovo 16 d. Širvintų rajono savivaldybė, greičiausiai merė, A.Baravykui nusiunčia raštą Nr. 13-775, ir siūlo nutraukti sutartį abipusiu susitarimu.

2022 m. kovo 18 d. A.Baravykas, raštu Nr. 12-1497 atsiunčia atsakymą, kad sutarties nutraukimui pritaria.

2022 m. kovo 22d. želdynų ir želdinių ekspertė Lina Straigytė, savivaldybei pateikia tuopų neigiamą vertinimą

2022 m. kovo 25 d. Želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijos posėdis. Protokolas Nr. 1. Pirmininkė pasiūlė balsuoti už 38  juodųjų tuopų, augančių žemės sklypuose adresu Plento g. 31 ir Plento g. 39 Širvintų m. kirtimą.

     Kadangi nustatytu Komisijos posėdžio laiku, kviestas dalyvauti nario teisėmis Kęstutis Urbonavičius dalyvauti negalėjo jis pateikė savo nuomonę raštu (el. paštu). Kęstutis Urbonavičius pritarė 38  juodųjų tuopų, augančių žemės sklypuose adresu Plento g. 31 ir Plento g. 39 Širvintų m. kirtimui.

Visi  komisijos nariai vienbalsiai balsavo – Už.

Komisijos pirmininkė  Deimantė Oršauskaitė

2022 m. kovo 28 d. Administracijos direktorės Ingridos Baltušytės sprendimas Nr.1. „Sprendimas kirsti, kitaip šalinti iš augimo vietos, intensyviai genėti tuopas įsigalioja 2022 m. balandžio 22 d.“

Kovo 29 diena 11 valanda. Ir vėl komitetų posėdis. Merė informuoja, kad jau gauta ekspertų išvada, ir dabar tikrai tuopos bus pjaunamos ir… „Dabar galėsite ir vėl deginti žvakutes ir gulinėti po medžiais“

2022 m. kovo 29 d. savivaldybė paskelbia apie administracijos direktorės Ingridos Baltušytės įsakymą šalinti tuopas.

2022m. balandžio 12 d. Paslaugų pirkimo–pardavimo sutartis Nr. S-145, „Dėl medžių kirtimo paslaugų“. Paslaugų teikėjas UAB „Aivilta“.

3.1. Paslaugų teikėjas teikia Paslaugas neatlygintinai.

4.3. Nupjauti medžiai, šakos, pjuvenos, lapai ir kitos kirtimo atliekos surenkamos, sušluojamos ir išvežamos Paslaugų tiekėjo transportu, sąskaita ir jėgomis per 14 dienų nuo jų atsiradimo momento. Teritorija paliekama sutvarkyta ir švari. Paslaugų teikimo metu padaryti teritorijos pažeidimai skubos tvarka pašalinami Paslaugų teikėjo neatlygintinai.

4.5. Nupjautų medžių kelmai neturi būti aukštesni nei 10 cm. nuo žemės paviršiaus.

2022m. balandžio 26d. savivaldybė praneša, kad balandžio 26-29 dienomis bus pjaunamos tuopos.

Ir niekada nebuvo pranešta, ar medžiai būtent šioje vietoje bus atsodinti. O jeigu atsodinti, tai kada ir kokie. Nėra paskelbtas medžių atsodinimo planas.

Ir nežinia, ar tai aktualu tik 38 bendraminčiams, ar ir dar kam nors. Pavyzdžiui, paukščiams.

8 thoughts on “38 bendraminčiai ir 38 tuopos

  • 2022-06-01 at 19:04
    Permalink

    Tai kad va, kaip tik dabar rengimas viešasis pirkimas “Širvintų miesto žaliųjų teritorijų priežiūros paslaugų pirkimas”:
    cvpp.eviesiejipirkimai.lt/Notice/Details/2022-635818
    Kaip suprantu, ruošiasi pasodinti 100 medžių. Tik neaišku kurioje vietoje.
    pirkimai.eviesiejipirkimai.lt/app/rfq/publicpurchase_docs.asp?PID=641904 / (Techninė specifikacija.pdf)

    Ar kas nors iš opozicijos vokų atplėšime dalyvauja?
    Viešųjų pirkimų temą visi kažkaip nepelnytai užmiršo. Pvz., ar garsieji UAB “Akvesta” vis dar tebelaimi viešuosius pirkimus Širvintų rajone?

  • 2022-06-01 at 19:02
    Permalink

    Tai kad va, kaip tik dabar rengimas viešasis pirkimas “Širvintų miesto žaliųjų teritorijų priežiūros paslaugų pirkimas”:
    https://cvpp.eviesiejipirkimai.lt/Notice/Details/2022-635818
    Kaip suprantu, ruošiasi pasodinti 100 medžių. Tik neaišku kurioje vietoje.
    https://pirkimai.eviesiejipirkimai.lt/app/rfq/publicpurchase_docs.asp?PID=641904 / (Techninė specifikacija.pdf)

    Ar kas nors iš opozicijos vokų atplėšime dalyvauja?
    Ir šiaip viešųjų pirkimų temą visi kažkaip nepelnytai užmiršo. Pvz., ar garsieji UAB “Akvesta” vis dar tebelaimi viešuosius pirkimus Širvintų rajone?

  • 2022-05-31 at 11:41
    Permalink

    Širvintos jau labai smarkiai nudepiliuotos, nedaug beliko ką pjauti / kirsti

  • 2022-05-31 at 09:47
    Permalink

    Tai tik patvirtina tai, kad tuopas tikrai reikėjo nupjauti (jau senai). Štai ir nupjovė. Gerą darbą padarė tiek opozicija, tiek valdantieji. Tai kas Jums negerai?

    Čia problema jau išspęsta, o štai kur vis dar yra tiksinti bomba, nesivarginate pasistengti padaryti tvarkos. Kai paprašiau iškelti klausimą savivaldybės taryboje dėl sankryžos prie Maksimos saugumo, dėjote į kulnus (kaip ir kiti opozicijos nariai, deja).
    Apklausa rodo, kad gyventojams to labai reikia!
    209 balsavo – Taip, reikia šviesoforo
    143 balsavo – Taip, reikia žiedo
    59 balsavo – Ne, gerai kaip yra dabar, jokių problemų nekelia

    Galite ir toliau nieko nedaryti. Dar ir šiuo klausimu valdantieji jus aplenks. Tik tada skųstis ir burbėti nereikėtų

  • 2022-05-31 at 08:58
    Permalink

    2013 m. rugsėjo 11 d. Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorius įsakymu Nr. 9-581, patvirtino Širvintų miesto teritorijos (plotas apie 1,7 ha) Plento g. detalųjį planą. Jau tada buvo nuspręsta pjauti tuopas, kaip nevertingas.
    Bet, Dainiau, 2013 metais dar gimęs nebuvai.

  • 2022-05-31 at 08:38
    Permalink

    Nesu tarybos narys. Bet į grupę su Graužiniu tikrai neičiau. Jau geriau su Pinskuviene. Ta bent savus globoja

  • 2022-05-31 at 08:34
    Permalink

    Oi, Virginijau Virginijau…. Taip ir kuriamos sąmokslo teorijos. Buvo Jums siūlyta prisijungti prie “Širvintų opozicijos” feisbuko grupės, bet to nepadarėte, o dabar štai…

    Tuopų šalinimo idėja pirmą kartą kilo būtent minėtoje grupėje po tragiškų įvykių Marijampolės rajone (užvirtus medžiui ant automobilio, žuvo 2 žmonės). Buvo šiokia tokia diskusija šiuo klausimu ir kadangi priešpriešos tuomet nebuvo, tai klausimas nukeliavo toliau – į komitetus.

    Žmonių gyvybės brangesnės už medžius. Dar kartą labai ačiū visiems, kurie prisidėjo dėl ŽMONIŲ saugumo. Neabejoju, medžiai bus atsodinti.

  • 2022-05-31 at 07:52
    Permalink

    Leido statyt, kai nebuvo galima. Kai tapo galima – persigalvojo

Comments are closed.